Pardus’un 2014 Sürümü Kullanıma Sunuldu

Kamu, KOBİ ve özel sektörün kullanımına sunulan Pardus 2013, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı. Yeni sürüm ile birlikte Pardus'un web portalı ve çağrı merkezi de hizmete girdi.

Pardus’un 2014 Sürümü Kullanıma Sunuldu
Pardus’un 2014 Sürümü Kullanıma Sunuldu


Kamu, KOBİ ve özel sektörün kullanımına sunulan Pardus 2014, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı. Yeni sürüm ile birlikte Pardus'un web portalı ve çağrı merkezi de hizmete girdi.

2003 yılında başlatılan Pardus işletim sistemi, şimdiye kadar 5 ana ve 2 kurumsal sürümüyle kullanıcılarıyla buluştu. TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde yürütülen Pardus projesi, kamu kurumlarıyla yakın çalışma ortamı oluşturulması amacıyla geçen yıl Ankara’daki TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) bünyesine taşındı. Kamu kurumları ve KOBİ'lerin güvenle kullanabileceği, yüksek performanslı, Türkçe destekli uygulamaların barındığı, sürekli güncel ve güvenli tutulan, düşük maliyetli, işlevsellik ve görselliğin ön planda tutulduğu bir işletim sistemi hedefleyen ULAKBİM, Pardus 2013 sürümünü tamamladı. Pardus’un 2013 sürümü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, ULAKBİM Müdürü Ahmet Kaplan, Pardus Proje Yöneticisi Abdullah Erol’un katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı.

PARDUS 2014 İNDİRMEK İÇİN TIKLA

ULAKBİM’in Bilkent’teki binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Altunbaşak, 32 ve 64 bit mimarilerde paylaşılan kararlı sürümün kamu kurumları ve KOBİ'lere hitap ettiğini açıkladı. Ev kullanıcıları içinde yazılım deposunda ihtiyaçlara cevap verebilecek çok sayıda yazılım bulunduğunu belirten Prof. Altunbaşak, ev kullanıcılarının kurumsal sürüm üzerine istedikleri uygulamaları ekleyerek özelleşmiş işletim sistemine sahip olabileceklerini kaydetti.

Pardus’a Geçiş Başladı

Kamu kurumlarının güvenle kullandığı Pardus’un yeni sürümle birlikte daha fazla ilgi göreceğini söyleyen Prof. Altunbaşak, “Milli Savunma Bakanlığı yerel ağında 9 bin 500 kullanıcılı sistem Pardus'a taşındı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi merkez ve çevre ofislerinde şu an için bin 500 bilgisayarın göçü tamamlandı. Yılsonuna kadar bu rakamın 3 bin 500 olması hedefleniyor. Genelkurmay Başkanlığı Sağlık Komutanlığı geniş alan ağında yer alan yaklaşık 4 bin bilgisayarlık sistem ile analiz çalışmalarının başlatıldığı Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) bu yıl içinde Pardus’a geçiş başlayacak. Adalet Bakanlığı için de test ve uyarlama çalışmaları sürerken, TÜRMOB ile mali müşavir ve muhasebecilerin kullanıma sunulmak üzere özel bir sürüm çalışması devam ediyor” dedi.

PARDUS 2014 İNDİRMEK İÇİN TIKLA

550 Bin Akıllı Tahtada Pardus Kullanılacak

FATİH Projesi kapsamında 85 bin akıllı tahta üzerinde Pardus İşletim Sistemi’nin yer aldığını hatırlatan Prof. Altunbaşak, ilerleyen tarihlerde dağıtımı planlanan 550 bin akıllı tahtada Pardus’un kullanılacağını dile getirdi. Akıllı tahtaların yazılımsal yönetimi amacıyla uzaktan yönetim ve günce (Log) takibi konularında yazılım geliştirilmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldüğünü ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı ile eş güdümlü çalışmalar kapsamında geliştirilen tüm uygulama ve içeriklerin Pardus üzerinde problemsiz çalıştığını belirtti.

PARDUS 2014 İNDİRMEK İÇİN TIKLA

“444 5 773 Danışma Hattı” Hizmete Girdi

Kamu kurumlarına Pardus ile ilgili destek ve çözüm sunulması amacıyla “444 5 773 Pardus Danışma Hattı”nın da hizmete girdiğini dile getiren Prof. Altunbaşak, şunları söyledi: “Danışma hattına ulaşan öneri ve değerlendirmeler de yazılım ve yönetim ekibiyle paylaşılacak. Cevaplanamayan istekler ve bilgiler ise portal üzerine aktarılacak ve portal arkasında çalışan uzman mühendisler tarafından cevaplanacak. Danışma hattı mesai günlerinde 09.00-18.00 saatleri arasında hizmet verecek. Gelecek taleplere göre hizmet saatleri artırılacak”

Pardus Portal Platformu Yayına Başladı

Kamu ve özel kurumlarla birlikte ev kullanıcılarına yönelik sosyal bir platform oluşturma hedefiyle Pardus Portal kurulduğunu açıklayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Altunbaşak, portalın sürekli yaşayan, güncel tutulan ve etkileşim içinde kullanıcılarıyla bütünleşeceğini ifade etti. Altunbaşak, “Haberler, duyurular, forum, blog, wiki gibi sosyal uygulamaların yanı sıra, TÜBİTAK tarafından üretilen tüm belgeler, çağrı merkezine sorulan sorular ve cevapları, Linux dünyasına ilişkin haberler, yeni geliştirilen uygulamalar ve kullanımları, yardım belgeleri, TÜBİTAK tarafından Pardus özelinde geliştirilen uygulamalar ve yol haritaları da portal üzerinden paylaşılacak. Gelişmiş bir arama motoruyla desteklenen portal başlangıçta minimum içerikle yayına başlayacak, zaman içerisinde geometrik büyüyen bilgi paylaşım platformu olacak” şeklinde konuştu.

PARDUS 2014 İNDİRMEK İÇİN TIKLA

PARDUS 2014 İNDİRMEK İÇİN TIKLA

PARDUS 2014 İNDİRMEK İÇİN TIKLA

PARDUS 2014 İNDİRMEK İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2014, 18:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER