Lazer'le uyuşturucu ve patlayıcı aranacak

Sibirya bilim adamları, lazer yardımıyla uyuşturucu ve patlayıcı maddelerin aranmasında kullanılacak eşsiz yöntem meydana getirdiler.

Lazer'le uyuşturucu ve patlayıcı aranacak
Lazer'le uyuşturucu ve patlayıcı aranacak

Sibirya bilim adamları, lazer yardımıyla uyuşturucu ve patlayıcı maddelerin aranmasında kullanılacak eşsiz yöntem meydana getirdiler.

Novosibirsk kentinde bulunan Sibirya Devlet Jeodezi Akademisinden uzmanlar, lazer radyasyonunun kullanılması sayesinde 10-l00 metre uzaklıkta olan uyuşturucuları, 10 kilometre ötedeki metan gazını ortaya çıkarmaya imkan sağlıyor.

Bunun için herhangi özel tertibata gerek kalmıyor: yeter ki, geniş şekilde yaygınlaşan enfraruj lazer olsun. Geliştirmenin özünü ise, gereken maddelerin arayışı için analizi yapılan nesneye göre radyasyon frekansının değiştirilebilmesi oluşturuyor. Sibirya Devlet Jeodezi Akademisi özel tertibat ve teknolojiler kürsüsü yöneticisi Valerik Ayrapetyan “Rusya’nın sesi” radyosuna şunları anlattı.

 Gelişme, radyasyon frekansını değiştirebilen lazerden oluşuyor. Sözü edilen lazerin maddeyle etkileşimi sırasında frekansı işbu maddenin frekansı ile uyum haline getirilebilecek. Rezonans frekanslarının uyum haline gelmesi halinde maddeden alınan sinyal yükseliyor. Alınan sinyalin yükselmesi sayesinde bu maddenin konsantrasyonu ile başka parametrelerini uzaktan kaydetmek olanağına kavuşabiliriz.

Uzmanların sözlerine göre, patlayıcı aranırken lazer, patlayıcı maddenin frekansı ile uyum haline getiriliyor. Frekansı belli iken, lazer ışını nesneye asıl bu frekansla gönderilebilecek. Geri gelen sinyalin aynı frekansa ait olması, nesnenin patlayıcı maddeye sahip olduğunu gösteriyor. Uyuşturucuların aranması sırasında da aynı şeylere tanık olunuyor: “lazer, uyuşturucu maddelerin yoğun emme hatlarına sahip olduğu menzilde yeni baştan kurulabilecek”.

Teknolojinin kullanabileceği alan çok geniş. Lazer yardımıyla hava alanlarında patlayıcı ve uyuşturucu maddeler aranabilir, maden ocaklarında metanın konsantrasyonu belirlenebilir, çevre durumunun monitoringini, ayrıca tıbbi ihtiyaç amacıyla kan tahlilini operatif olarak yapabilir.

Sibirya Devlet Jeodezi Akademisinden uzmanın sözlerine göre, atmosferde kir düzeyini belirlemeye yardım eden lazer, Yunanistan’ın başkenti Atina’da artık kullanmaya başladı. Halihazırda Sibirya bilim adamları yöntemin mükemmelleştirilmesiyle, ayrıca donatımın sanayi üretimine ilgi gösteren yatırımcı aranması ile uğraşacaklar. Sibirya’da meydana getirilen know-how’nun başlıca üstünlüğünü uyuşturucu ve patlayıcı maddelerin temassız aranması oluşturuyor. Bu ise insan için olan riskleri önemli derecede azaltıyor. Ayrıca, nesneyi öfkelendirmeden ve sözü edilen maddenin durumunu değiştirmeden, arayış “hassaslığının” yüksek olduğundan yüzde 100 sonuç elde etmeye olanak sağlıyor.


Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2014, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER