Cuma gününe dikkat, telefonlar çalışmayabilir

Dünya'nın çok yakınından geçecek olan mini göktaşının Dünya'ya çarpma olasılığının bulunmadığını ancak haberleşme uydularını çarparak tahrip edebileceği belirtildi.

Cuma gününe dikkat, telefonlar çalışmayabilir

 
Cuma günü 45.7 metre çapında bir göktaşı Dünya'nın 27.681 km yakınından geçecek. 2012 DA14 adı verilen göktaşının Dünya'ya bir zarar verme olasılığının çok düşük olduğunu belirten gökbilimciler, ancak haberleşme ve diğer uyduların bu geçişten zarar görebileceği uyarısı yaptı.
 
Geçen yıl keşfedilen mini göktaşının cuma günü akşam saatlerinde Dünya'nın yakınından geçmesi bekleniyor. Uzmanlar göktaşının Dünya'ya 27 bin 681 km yaklaşacağını hesapladı. Bu uzaklıkta Dünya'nın güvenli olduğunu belirten uzmanlar astronomik hesaplamada bu rakamın çok küçük olduğuna dikkat çekti.
 
İngiltere'de Nottingham Trent Üniversitesi'nden Dr. Dan Brown "Telekomünikasyon uyduları tehlike altında olabilir. 20 bin ile 30 bin kilometre hızla (saniyede 8 km) geçen göktaşının Dünya'nın 35 bin km yukarısında bulunan uydulara zarar verebilir. Bu uydular bize hava durumu bilgileri ve iletişim imkanı sağlıyor" dedi.
 
Daily Telegraph'ın haberine göre Dr. Brown göktaşının çıplak gözle görülmesinin imkansız, ama teleskopla görülebilir. Ancak Brown'a göre teleskopla da küçük bir ışık şeklinde görülür. Göktaşının Uluıslararası Uzay İstasyonu'na bir zarar vermeyeceği belirtildi. Uzayda başıboş dolaşan 10 bin civarında göktaşı olduğunu söyleyen uzmanlar bunların Dünya'ya zarar verip vermeyeceğini araştırıyor.

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2013, 07:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109