Alan adları, uzantılar ‘İstanbul’ yada 'İst' oluyor

Dünya şirketleri( .)’dan sonraki uzantıları adına alırken, Türkiye’den tek başvuru İstanbul'dan. İBB, ‘.ist’ ve ‘.istanbul’ uzantılarını 370 bin dolara satın aldı.

Alan adları, uzantılar ‘İstanbul’ yada 'İst' oluyor
Dünya şirketleri( .)’dan sonraki uzantıları adına alırken, Türkiye’den tek başvuru İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. İBB, ‘.ist’ ve ‘.istanbul’ uzantılarını 370 bin dolara satın aldı.

Alan adları ‘İstanbul’ oluyor

Recep Kenan/ Ataşehirweb.com

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “.ist ve .istanbul” uzantılarını 370 bin dolara satın aldı.


İnternet adreslerinin “.com, .net ya da .gov” gibi uzantılarla bitme zorunluluğu 2013 yılından itibaren kalkıyor. Dünyanın önde gelen şirketleri .’dan sonra kendi ismini koymak için mücadele ederken, Türkiye’den tek başvuru İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. İBB, ‘.ist’ ve ‘.istanbul’ uzantılarını 370 bin dolara satın aldı.

İnternet adreslerinde kullanılan .com, .net gibi uzantıların yerine artık, ‘.’dan sonra istenilen isim kullanılabilecek. gTLD olarak tanımlanan .com, .gov ve .info gibi uzantıların sadece 22 seçeneğe sahip olması nedeniyle, hızla büyüyen internet ortamının artık talebe cevap vermekte zorlanacağını düşünen İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN), üst seviye alan adı uzantısına 1930 yeni seçenek daha ekleyecek. 2013 yılının ikinci yarısından itibaren kullanılmaya başlanacak yeni uzantıların, nasıl bir pazarlama faaliyeti ile kullanılacağı henüz bilinmese de, dünyanın en büyük internet oyuncularından biri olan Google, 101 yeni alan adı için 18.7 milyon dolar harcadı. Türkiye’den ise 2 kuruluştan toplam 10 başvuru geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ‘.ist’ ve ‘.istanbul’ uzantıları için ICANN’a 370 bin dolar ödedi. Merkezlerinden biri İstanbul’da olan İran kökenli Asia Green Bilgisayar ise, aralarında .halal ve .islam’ın da bulunduğu 8 alan uzantısı için 1.5 milyon dolar harcadı.

İBB akıllı davrandı
Dünyadaki büyük şirketlerin hepsinin konuyu yakından takip ettiğini ve başvurularını yaptığını anlatan Hogan Lovells Uluslararası Avukatı David Taylor, İBB’nin konuyu çok yakından takip ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’deki büyük markalardan hiçbiri, bunun önemini anlamadı ve treni kaçırdı. Ancak İBB akıllı davrandı. Belediye, şehirdeki büyük otellerin yer alacağı ‘www.hotels.istanbul’ adresini çok iyi bir fiyata pazarlayabilir. İstanbul’daki bütün oteller bu adresin altında yer almak isteyecektir.”

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2012, 12:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER