280 binden fazla kişi Google'a 'Unut beni' dedi

Öte yandan Google'ın bu işlemi sonucunda söz konusu sayfalar internetten silinmiyor, sadece arama sonuçlarında gösterilmiyor.

280 binden fazla kişi Google'a 'Unut beni' dedi
280 binden fazla kişi Google'a 'Unut beni' dedi

Geçen yıl Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) bir İspanyol'un geçmişe yönelik bazı bilgilerinin Google‘ın arama sonuçlarından silinmesine hükmetmesi üzerine dünya genelinde 280 binden fazla kişi ‘unutulma hakkı‘ başvurusu yaptı.

18 yıl önceki borç durumu ve mülkünü zorla satmak zorunda kalmasına yönelik bilgilerin çıkması gerekçesiyle ABAD'a başvuran Mario Costeja‘nın geçen yıl mayıs ayında davayı kazanmasının ardından benzer talepler de arttı.

Mahkeme kararının ardından 281 binden fazla kişi ‘unutulma hakkı‘ndan yararlanmak için başvuru yaptı. Bunun yanı sıra 1 milyon 100 bin sayfanın da linklerinin kaldırılması istendi. Google şimdilik, bunlardan 602 binini arama sonuçlarından sildi.

EN ÇOK FACEBOOK LİNKİ SİLİNDİ

‘Unutulma hakkı‘ndan yararlanmak isteyenlerin çoğunun geçmişte yaşadıkları utanç verici olayların adreslerinin silinmesini istedi. Arama motorunda en çok link silinen sayfa ise Facebook oldu, ikinci sırada ise YouTube yer aldı.

Pedofiller ve eski suçlular da Google'dan ‘unutulma hakkı' talep ediyor. Ancak pedofiller, geçmişte bazı skandallara karışmış politikacılar ve suçlular da ‘unutulma hakkı'ndan yararlanmak istedi. Google yetkilileri ise tüm bu talepleri tek tek incelemeleri gerektiğini ve bunun da çok büyük bir iş yükü olduğundan ifade etti.

İNTERNETTEN SİLİNMİYOR

Öte yandan Google'ın bu işlemi sonucunda söz konusu sayfalar internetten silinmiyor, sadece arama sonuçlarında gösterilmiyor. Ancak dev arama motoru Google'ın bir sayfayı arama sonuçlarında göstermiyor olması da söz konusu sayfayı bulmayı çok zor bir hale getiriyor.

Google'a "unut beni" nasıl diyebilirim


Artık isminizle ilgili uygunsuz içerikleri Google'a şikayet edebilir ve arama sonuçlarından çıkarılmasını talep edebilirsiniz.

Avrupa Adalet Bakanlığı'nın verdiği karara uyan Google, bir online talep formu oluşturdu!

Goohle'da Olumlu ya da olumsuz içerikler bir kez internet ortamında kayda girdiğinde, sonsuza dek korunuyor. Google'a isminizi yazan biri, sizinle ilgili tüm olumlu ve olumsuz kayıtlara kolaylıkla ulaşabiliyor. Fakat bu durum birçok can sıkıcı sonucu da beraberinde getiriyor.

10 yıl önce yaptığınız ticari bir hatadan dolayı gazeteye haber olduğunuzu düşünün. 10 yıl sonra ise aynı hatayı bir kez bile tekrar etmeden, şirketinizi mükemmel bir konuma taşıdığınızı, tertemiz bir ticari sicilinizin bulunduğunu hayal edin. Fakat 10 yıl geçmesine rağmen sizin ya da şirketinizin ismi google'a yazıldığında bu haber ilk sıralarda çıkıyorsa, üstelik bu haberin gazeteden çıkarılmasını hiçbir şekilde sağlayamıyorsanız karşılaşacağınız sıkıntıları bir düşünün. Siz artık yepyeni birisiniz, ama Google sizi arayanlara 10 yıl önceki resminizi gösteriyor.

Mario Costeja adlı bir İspanyol da aynı sorunla karşı karşıyaydı. İlgili Haber: Google istenmeyen bilgileri silecek mi? Yıllar önce basılan bir haberin arama kayıtlarından çıkarılması talebiyle Google'a başvurmuştu. Google'dan red cevabı alan İspanyol, bu kez mahkemeye gitti. Dava, Google'ın itirazı sonucunda üst mahkemeye taşındı ve sonunda Avrupa Adalet Divanı Costeja'nın talebini haklı buldu. Bu durum yanızca Costeja için değil, aynı durumdaki bir çok kişi için de sevindirici bir gelişmeydi. Avrupa Adalet Divanı’nın verdiği karara uyan Google, artık kullanıcıların kendi haklarındaki bir içeriğin Google’dan silinmesine imkan tanıyacağını açıkladı.

Google’da sizin hakkınızda istemediğiniz bir içeriğin yer alması sizi rahatsız ediyorsa artık Google'ın sitesindeki başvuru formunu doldurarak o içeriğin Google’dan kaldırılmasını talep edebilirsiniz. İlgili Haber: Almanlar unutulmak istiyor!

Söz konusu formda kim olduğunuzu, ülkenizi ve Google’dan kaldırmak istediğiniz bağlantıyı ve nedenini belirtmeniz yeterli. Unutulmaması gerekiyor ki, Google içeriğin yayınlandığı siteye herhangi bir müdahalede bulunmayacak. Sadece bu ilgisiz ve yanlış bilgilerin yayınladığı içeriği arama sonuçlarında göstermeyecek. Üstelik Google bunu yaparken de söz konusu siteyi mağdur etmemek için mümkün olduğunca dikkatli davranacak.

Günümüzde kişisel bilgiler oldukça şeffaflaşsa da bu aracın bazı sorunları ortadan kaldırma şansı var. Avrupa Birliği’nin önümüzdeki dönemde Google ve servislerine karşı hangi yeni kararları alacağını da merak etmiyor değiliz.

GOOGLE BENİ UNUT TALEP FORMU DOLDURMAK İÇİN TIKLA





Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2015, 19:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER