Şike soruşturması: 'Etik kurul: Şike yok Savcı : Masum değiller'

Etik Kurulu eldeki bilgi ve belgelere göre İbrahim Akın'a yapılan teklifle ilgili 'Talimatlara AYKIRI transfer girişimi' raporu verdi. İddiaya göre kurulun raporunu inceleyen savcı ise 'Hareket hiç masum değil' tezini savunuyor

Şike soruşturması: 'Etik kurul: Şike yok Savcı : Masum değiller'

Etik Kurulu eldeki bilgi ve belgelere göre İbrahim Akın'a yapılan teklifle ilgili 'Talimatlara AYKIRI transfer girişimi' raporu verdi. İddiaya göre kurulun raporunu inceleyen savcı ise 'Hareket hiç masum değil' tezini savunuyor

Etik kurul: Şike yok Savcı : Masum değiller

Futbolda şike soruşturmasında çarpıcı bir gelişme daha yaşandı... Savcı Berk ile spor hukukçularının özellikle Beşiktaş ile ilgili 'İbrahim Akın' konusunda farklı değerlendirmede bulunduğu öğrenildi..
BİLİNDİĞİ gibi 3 Temmuz'da patlayan şike soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, geçtiğimiz hafta Futbol Federasyonu'ndan Etik Kurulu'nun raporunu istemişti..
AVUKAT Ali Rıza Dizdar'ın soruşturmayı yürüten Savcı Berk'e yaptığı 'Etik Kurulu raporunda gizlilik kararı yok, bu raporu bana verin' talebi üzerine harekete geçen savcı, TFF'den 117 sayfalık raporu getirtmiş, ardından raporu inceledikten sonra iade etmişti...
SAVCI Berk'in rapordan nasıl yararlanacağı, iddianamede rapora nasıl yer vereceği de herkes için merak konusu olmuştu..
AKŞAM'IN ulaştığı bilgilere göre Berk, bu raporun tamamını bilgi edinmek amacıyla inceledi.. Özellikle spor hukukçularının olaya bakışını merak eden savcı, 5 kişilik Etik Kurulu tarafından Kozmik Oda'da yapılan çalışmaların sonrasında verilen kararı öğrenmek istiyordu..
MAÇLARDA ŞİKE Mİ VAR?
HATIRLANACAĞI gibi TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar,    15 Ağustos'taki basın toplantısında Etik Kurulu'nun raporunu kısmen açıklamıştı... Hatta bir bölüm okuyup medyanın önünde 'şike teşebbüsü olan maçlar belirlenmiştir' ifadelerinin altını çizmişti...
TOPLAM 18 maçta şike ve teşvik primi incelemesi yapan savcı Berk, Etik Kurulu raporunda bu maçlarla ilgili spor hukukçularının tespitlerini inceledi.. İddiaya göre Etik Kurul tarafından tespit edilen 3 maçta 'somut şike' var... Bu maçların F.Bahçe'yle direkt ilgili olduğu iddiası daha önce gündeme defalarca getirilmişti...
BELİRLENEMİYOR
TRABZON'UN 'Teşvik primi teşebbüsü' teziyle ilgili kurulun somut delile ulaşamadığı da iddialar arasında... İddia edilen teşviğin teşebbüs olarak bile ispatının olmadığı savunuluyor... Yine Eskişehirspor Bülent Uygun ve Ümit Karan'ın eylemleri bireysel olduğu için sıkıntılı gözükmüyor.
TRANSFER Mİ ŞİKE Mİ?
ANCAK Beşiktaş'ın durumu ilginç... Etik Kurulu raporunda en çarpıcı bölümlerden birisi Beşiktaş'ın Futbol Komitesi Başkanı Serdal Adalı tarafından İstanbul BŞB'li İbrahim Akın'a yaptığı transfer teklifinin 'talimatlara aykırı transfer girişimi' olarak görülmesi... Spor hukukçularına göre transfer dönemi öncesinde yapılan 'Seneye bize gel, sana 2 kat fazla para veririz' teklifi transfer yönetmeliğine ters düşüyor.
HUKUKÇULAR 'Bu şike olarak algılanmayabilir... Transfer talimatını çiğnemekten kulübe para cezası gerekir, eylemi yapanlara da hak mahrumiyeti cezası verilir' tezini raporda savunuyor...
SAVCI TCK'YA BAKIYOR
ANCAK Savcı Mehmet Berk'in bu görüşte olmadığı da öğrenildi. Berk'in 'Masum değiller' teziyle Teknik Direktör Tayfur Havutçu'nun isteği ile Serdal Adalı tarafından yapılan teklifin şike amaçlı yapıldığına iddianamede yer vereceği de gelen bilgiler arasında...
ÖZETLE son bir haftaya damgasını vuran Etik Kurulu raporunun içeriğinde 'Şike yapılan maçlar var' bölümüyle birlikte en çarpıcı sonuç 'Beşiktaş transfer talimatına aykırı haraket etti' ana fikrindeki düşünce. Berk, savcı bakışıyla olayı TCK'ya göre 'suç' olarak görürken spor hukukçuları 'sportif suç' şeklinde değerlendiriyor. İddianamede ortaya konacak deliller çözümü kolaylaştıracak.

İşte iddialar işte nedeni!
ŞİKE soruşturmasına damga vuran en önemli isim olarak İbrahim Akın görülüyor. Çünkü İbrahim Akın, F.Bahçe'den şike parası almak ve Beşiktaş'tan kupa finali öncesinde teşvik primi kabul etmekle suçlanıyor... Tutuklanan 3 futbolcudan birisi olan İbrahim Akın'ın İskender Alın ile birlikte Beşiktaş'tan Belediyespor ile oynanan kupa maçı öncesinde transfer teklifi aldığı iddia edilmişti. Beşiktaş'ın 1.5 milyon TL teklifinden sonra finale çıkan tecrübeli oyuncu penaltıdan bir de gol atmıştı..
AKIN ve Alın'a 'Finalde iyi oynamamaları karşılığı transfer teklifinde bulunmakla' suçlanan Futbol Komitesi Başkanı Serdal Adalı, Tayfur Havutçu ve Ahmet Ateş için Beşiktaş cephesi transfer görüşmesini İstanbul BŞB yöneticilerinin bilgisi dahilinde yapıldığını savunmuştu.

Soruşturma görünenden daha büyük
İşte TFF Başkanvekili Lutfi Arıboğan'ın İzmir'de gündeme getirdiği o ilginç ifadeler:
- LİGLERİN oynanıyor olması önemli bir başarıdır. Bunu abarttığımı düşünmeyin. Gerçekten sistemi kilitleyecek, belki de birçok şeye ara verecek bir soruşturmayla yüzleştik.
- Türk futbolu 3 Temmuz'dan beri süren şike sorunuyla halen yüzleşmedi.
- Bu sektörde birtakım olumsuzluklar geçmişten beri biliniyordu ama ya telaffuz edilmiyordu ya da ispat edilemiyordu ya da kanuni karşılığı yoktu.
- ŞİKE de bunlardan bir tanesiydi. Şikenin yanında şu anda manipülasyonu diye bir suç oluşmuş durumda.
- 2011 yılının nisan ayına kadar futbolun içerisinde herkesin olduğunu bildiği şike, kanunen suç sayılmıyordu, böyle bir eksikliğimiz vardı. Sporda Şiddet'in önlenmesine ilişkin yasa yeni haliyle bu eksikliği giderdi.
- TFF ve ona bağlı kurullar, oluşan tabloda sportif yargılamayı yapıp, olayı sonuçlandırmayı planlıyordu. Ancak soruşturma, gerçekten bugün görüldüğünden de geniş bir soruşturma.
- GİZLİLİĞİN kalkıp sportif yargılamanın bitmesine kadar bir şeyi değiştirmeden, sistemin devam etmesini tercih ettik.

BAŞBAKAN '12 YIL ÇOK AĞIR' DEDİ!
Futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen, Derin Futbol programında Başbakan Erdoğan'ın hazırlık sürecinde 6222 sayılı yasada şikeye ön görülen 12 yıl ceza konusunda Aziz Yıldırım ile Adnan Polat'ı uyardığını açıkladı:
- ŞEKİP Mosturoğlu, 16-17 Nisan'da konferans verirken GSGM avukatı 3 gün önce yasanın çıktığını söylemiş. Yasa hazırlanırken, ceza bölümü nokta nokta boş bırakılmış.
- KULÜPTE çalışılırken 5-12 yıl görülmüş. Bunu kesinlikle Aziz Bey ve Şekip Bey belirlemedi. Başbakanımız Adnan Polat ve Aziz Yıldırım'a 'Bu çok ağır, yeniden değerlendirin' demiş.
- DUYDUKLARIMA göre savcı bey de (Mehmet Berk) yasanın yanlış olduğunu, yasa değişir değişmez tahliye için işlem başlatacağını söylemiş. Bunu avukatlar söylüyor. Savcı da yasayı abartılı buluyormuş.
- SAYIN Aziz Yıldırım'ın siyasetle ilgili ciddi bir görüşü yok. Özel sorunu da yoktur siyasetle. Bu operasyon kesinlikle Recep Tayyip Erdoğan operasyonu değildir. Hepsi hikaye. Futbol oyununu bozanlar kendilerini futbolun dışında bulsunlar.
- DÜŞER, 2. Lig'den devam eder yine çıkarız. F.Bahçeliliğimizi engellemez.

Beşiktaş'ta çete falan yok
Beşiktaş'ın tecrübeli kalecisi Rüştü, Radyospor'a konuştu:
- TAKIMDAKİ Portekizli oyuncu sayısı fazla. Ama çete diye bir şey yok. Her milletten futbolcu Beşiktaş için mücadele ediyor. Kötü ve iyi günler tabii ki olacaktır.
- GUTİ uzun zamandır futbol oynamıyor. Bu nedenle 'Futbolu bırakacağım' gibi duygusal açıklamalar yapması mümkün. Son idmanlarda çok hırslı. Kısa sürede çok iyi düzeye gelecek. Guti tecrübelidir. Futbolda süreç çok değişkendir. Ama Guti'nin yaptığı 'Bizde general çok' sözüne katılıyorum.
- SAKATLIĞIMLA ilgili korktuğumuz başımıza gelmedi. 3-4 hafta sonra yeniden oynamaya başlarım.
- DİNAMO Kiev bize yabancı bir takım değil. Onları deplasmanda yenebiliriz.
- EĞER Beşiktaş sözleşmemi uzatmak isterse birkaç yıl daha oynayabilirim.      (Akşam)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER