2020 Olimpiyat Oyunları nerede yapılacak?

2020 Yaz Olimpiyat Oyunlarına evsahipliği yapmak hakkı için rekabet devam ediyor. Aday kentler listesinde Tokyo, İstanbul ve Madrid kaldı. Katar’ın Doha kenti ve Azerbaycan’an başkenti Bakü elendi. Her aday kentin kendi avantajları ve kusurları var.

2020 Olimpiyat Oyunları nerede yapılacak?
2020 Olimpiyat Oyunları nerede yapılacak?

2020 Yaz Olimpiyat Oyunlarına evsahipliği yapmak hakkı için rekabet devam ediyor. Aday kentler listesinde Tokyo, İstanbul ve Madrid kaldı. Katar’ın Doha kenti ve Azerbaycan’an başkenti Bakü elendi. Her aday kentin kendi avantajları ve kusurları var.

Politika uzmanı Stanislav Tarasof Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte aday kentlerin şanslarını analize ederek şunu söyledi: ‘2020 Olimpiyat Oyunlarına evsahipliği yapmak hakkının kazanılması, Japonya’nın başkenti Tokyo için geçenlerde Fukusima-1 nükleer santralinde yer alan kazanın ve 2011-de yaşanan yıkıcı depremin olumsuz etkisini belirli derecede hafifletecek manevi-psikolojik olay olacak. Madrid’e gelince şu husus hesaba alınmalıdır. İspanya borç krizi yaşandığı ve işsizlik Avrupa’da en yüksek düzeye çıktığı ülkedir. Böyle olmakla beraber İspanya yönetimi İspanya’nın 2020 Olimpiyat Oyunlarına evsahipliği yapmaya hazır olduğunu ve ilgili spor tesislerinin %80-inde daha bugün yarışmalar yapılabileceğini iddia ediyor. Bu arada İspanya’nın uluslararası spor yarışmalarını düzenlemede çok büyük deneyim elde ettiği belirtiliyor. Aday kentlerden biri olan İstanbul’un şu özelliği var: Bu kentte Olimpyat Oyunları aynı zamanda Avrupa’da ve Asya’da düzenlenebilir. İstanbul, Olimpiyat Oyunlarının yeri olmak hakkı için yapılan rekabete beşinci kez katılıyor’.

Bilindiği gibi Türkiye başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Japon meslektaşı Sindzo Abe’den 2020 Yaz Olimpiyat Oyunlarının ve Paralimpik Oyunlarının Tokyo’da yapılmasına ilişkin başvuru dilekçesini geri almasını rica etti. Bu, Tokyo belediye başkanı Naoki İnose tarafından ihtiyatsızca yapılan açıklama için belirli bir tasminat olurdu. Tokyo belediye başkanı bu açıklamada Müslüman ülkeleri birbirleri ile devamlı olarak savaş yapıyorlar, dedi. Japonya bu zamana kadar Erdoğan’ın ricasına her hangi bir tepki vermedi.

Uluslararası Olimpiyat komitesinde Rusya’yı temsil eden Vitaliy Smirnov’un kanısınca Türkiye ekonomisinin durumu, Türkiye’de sporun ve spor altyapısının gelişme düzeyinin formel belirtileri hesaba alınırsa İstanbul’un, 2020 Olimpiyat Oyunlarının evsahibi olarak ilan edilmesi için gerekli tüm kriterlere uygun geldiği açık olacak. Bu yılın Mart ayında İstabul’u ziyaret eden Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu başkanı Kreyg Ridi de İstanbul’un ilgili başvuru dilekçesini yüksek değerlendirerek şunu söyledi: Türkiye Olimpiyat Komitesi 2020 Olimpiyat Oyunlarının organizasyonuna yaklaşık 19 milyar dolar ayrılacağını garantiliyor. Bu. Türkiye’nin Olimpiyat Oyunlarını en yüksek düzeyde kabul etmesi olanağını verecek.

Öte yandan Orta Doğu’daki gergin durum,bu arada Suriye krizi Uluslararası Olimpiyat kuruluşlarının ilgili kararına etki yapabilir. “Hürriyet” gazetesinin kanısınca Uluslararası Olimpiyat Komitesi Genel asamblesinin 7 Eylülde Buenos-Ayres’te yapılacak toplantısında 2020 Olimpiyat oyunlarına evsahipliği yapacak kent belirlenirken bu husus, İstanbul’un en kapsamlı spor yarışmalarının yeri olmasını yeniden engelleyebilir.

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2013, 12:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER