'Bugün seçim olsa İstanbul'u alırız'

CHP, İstanbul’un bazı ilçelerinde seçim startını verdi. İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, “AK Parti’de olan 8 ilçeyi kazanmış durumdayız. Bugün seçim olsa İstanbul’u alıyoruz” dedi

'Bugün seçim olsa İstanbul'u alırız'
 'Bugün seçim olsa İstanbul'u alırız'

CHP, İstanbul’un bazı ilçelerinde seçim startını verdi. İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, “AK Parti’de olan 8 ilçeyi kazanmış durumdayız. Bugün seçim olsa İstanbul’u alıyoruz” dedi
 Göreve geldiğinizde farklı bir il başkanlığı iddiasında bulunmuştunuz. Bu süre zarfında neler yaptınız? 

Sözlerimizi uygulamaya başladık. Mesela, “İstanbul’un arka yakasından başlayacağız, terk edilen alanları dolduracağız” demiştik. Diğer iddiamız da 1994’te AK Parti’ye terk ettiğimiz alanları geri almaktı. Bunun üzerine İstanbul’u inşa ettik. Alibeyköy, Çekmeköy ve Sultangazi’yi tekrar kazanacağız. Bu bölgelerde çok yoğun çalışıyoruz.

‘ÖTEKİLERİ KUCAKLIYORUZ’

■ Bu çalışmaları anlatır mısınız? 

Ötekileştirilen insanların camisine, derneğine, ölüsüne, düğününe gidiyoruz. İstanbul’a ötekilerin mücadelesini vermek için geldik. İstanbul’da ön yakanın, sahilin CHP’ye oy verdiğini biliyoruz. Türkiye’de en çok işsiz İstanbul’da, en çok gecekondu mağduru da. 1 milyon kentsel dönüşüm mağduru da var. Bu insanlara İstanbul il merkezinde kentsel dönüşüm komisyonu kurduk.


■ Etiler’de varsınız. Ama neden Bağcılar, Esenler, Sultangazi ve Sultanbeyli gibi yerlerde yoksunuz? 

CHP İstanbul’da her yerde var. Ama bazı yerlerde oyumuz yüksek, bazılarında düşük. İstanbul’da yüzde 41’e yakın oy aldık. AK Parti’den yüzde 3.5 oy alırsak, İstanbul’da seçimi alırız. Bugün seçim olsa bu 3.5 puanla, 7.5 puan almış durumdayız. İstanbul’da 12 ilçeyi pilot bölge seçtik. Pazartesi seçim startını İstanbul Büyükşehir Grubu’nda verdim. Bugün 6 ilçemiz seçim startını verdi ve çalışmaya başladı. Olası erken seçimde AK Parti’nin olan 8 belediyede birinci partiyiz. Eyüp, Küçükçekmece, Üsküdar, Beykoz’da birinci partiyiz.

■ Bunu neye güvenerek söylüyorsunuz? 

1994’ten beri İstanbul’u yönetenler, 222 milyar dolar ile kentin yol, trafik, yaşam, park sorunu, çocuk ve öğrencilerin yaşayabilecekleri alanları ne yaptı biliyor musunuz? O tarihten bu yana İstanbul’da yandaşlara hazırladıkları rantın miktarı yaklaşık 700 milyar dolar.

Büyükşehir bütçesi 222 milyar dolar ama yandaşlara hazırladıkları paranın haddi hesabı belli değil. Bu paraların sahibi İstanbul’da 150 ila 200 ailedir. AK Parti geldiğinden bu yana inanç özgürlüğü, ötekilerin hakları konusunda hiçbir mesafe alamadı. İstanbul’un arka yakası Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen sahipsiz insanlarla dolu. Bu da yetmiyor. AK Parti başka mağdurlar yarattı.

‘CHP NE DEDİYSE ÇIKTI’ 

■ 15 Temmuz’da neler yaptınız? 

Saat 23.45’te Genel Başkanımızı havalimanından aldık. Müthiş bir güvenlik sorunu vardı. Genel Başkan uçaktan iner inmez yaptığı ilk iş darbeye karşı net tavır koymaktı. Ondan sonra genel başkanımız ve başkan yardımcılarımız parlamentoya koşarak Meclis’in açık kalmasını sağladı.


CHP olarak, “Bunları siz büyüttünüz, önlerini siz açtınız. Parayı siz verdiniz, sermayelerini siz yükselttiniz. Ortaktınız” diyebilirdik. Ama önce ülkenin bağımsızlığı ve diz çökmemesi için net bir tavır koyduk.

■ Yenikapı ruhu devam ediyor mu? 

CHP samimi. İsteriz ki tüm partiler de aynı samimiyeti göstersin, o ruh yaşasın. CHP’nin bugüne kadar tüm söylemleri tek tek ortaya çıktı. Suriye, Mısır, Irak ve Rusya ile ilgili söylediklerimizi hatırlayın. Dış politika da AK Parti, 7 yıl sonra CHP’nin dediği noktaya geldi.

Aynısını milli eğitimde, sağlıkta da söyledik. Her türlü baskı ve zorbalıkla yasaları geçirdiler. Ergenekon adı altında bu ülkenin genelkurmay başkanını bile terör örgütünden içeriye attılar. Bugün o adliyede hukuk arıyorlar. 

'BİNLERCE MAĞDUR KAPIMIZDA’ 

■ Bir komisyon kurdunuz. FETÖ kapsamında görevden alınanlar, ihraç edilenler binanızda… 

Başvuranlar hangi ilçeden geliyorsa, o ilçe başkanıyla bağ kuruyoruz. Hangi mahallede oturuyorsa, o mahalleyle bağ kuruyoruz. O mahallenin yaşam biçimini, niteliğini ve özelliğini inceliyoruz.

Rapor olarak genel merkeze bildiriyoruz. Haksızlığa uğrayanların geri iadesi konusunda mücadele veriyoruz. Binlerce mağdur var ve her gün burada kuyruklar oluşuyor. Bize gelenlerin büyük kısmı solcular.

■ Ne ile suçlanıyorlar? 

OHAL’e dayanarak iş akdini fesh edip, itiraz hakkı tanımamışlar. Hiç birinin FETÖ ile alakası yok. Onun için OHAL yasasına itiraz edeceğiz. OHAL’i kendi gelecekleri uğruna kullanıyorlar.

O yüzden CHP başından beri söyledi; “FETÖ ve terör örgütleriyle ilgili parlamentoya getirin. CHP olarak terörle ilgisi olan her konuda tavrımız net. Teröre karşı her türlü yetkiyi vermeye hazırız.”


‘YENİ TARİKATLAR YARATILIYOR’ 

■ CHP’de FETÖ’cü var mı? Bu mümkün mü? 

CHP parti olarak FETÖ ve benzeri anlayışlardan her zaman uzak durdu. CHP’nin hiçbir cemaat ya da tarikatla bağı olamaz. Ancak örgütlenmek için CHP’ye giren varsa tartışmaz gereğini yapar ve 1 gün bile müsaade etmeyiz. CHP örgütü laik, Atatürkçü, çağdaş, solcu, ilerici ve darbelerden en çok çeken örgüttür.

Özellikle Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu geldikten sonra tarikatların kendi inanç özgürlüğü alanında, devlet işlerine karışmadan yürümesine saygı duymuştur. Tarikatçılığa CHP karşı, bu söylediğim ise inanç özgürlüğü. İkisi karıştırılmamalı. Ama şimdi bunlara karşı olanlar, başka bir tarikatı yerleştiriyorlar.

■ 15 Temmuz AK Parti’nin oylarını katladı mı? 

Hayır, tam tersi. Darbe girişiminde en çok AK Parti’nin payı olduğu ortaya çıktı. Genelkurmay başkanını terör örgütü üyeliğinden içeriye attığında, onların yerlerine yükselenlerin önünü kim açtı? AK Parti her seferinde ‘Biz kandırıldık’ diyor. Bu kadar ‘kandırıldık’ diyen bir devleti yöneten hükümete yetki verilir mi?

■ CHP neden iktidara gelemiyor peki?

İl başkanlığı seçimini aldığım ikinci gün, Sultanbeyli’ye kentsel dönüşüm mağdurlarının yanına gittim, eylem yaptık. Ardından hemen Diyarbakır’a gittik. Halk bize sarılıp, “Siz neredeydiniz” diye sordu. Diyarbakır’a gitmekte geciktik. İstanbul örgütü olarak bu halkla bütünleştik. Siirt, Adıyaman, Batman ve Hakkari’yle de müthiş bir organik bağımız var.

■ Belediyelere atanan kayyumları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doğru bulmuyoruz. CHP hep doğruların yanındadır. Belki o gün doğruları söylediğimizde başkalarının işine gelmeyenler olabilir. Sonra CHP’nin söylediği ortaya çıkar. Bu dönem daha farklı çalışıyoruz. Bu dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni alırız.

  ESENLER,EYÜP,KÜÇÜKÇEKMECE,ÜSKÜDAR VE BEYKOZ'DA BİRİNCİ PARTİYİZ

Ne değişti de Esenler CHP diyor artık? 

Daha sıkı bağlar kurduk. Yanlarında olduk. Bu yıl bütün sokaklarda AK Parti’nin elindeki kozları aldık. İstanbul’daki şehit cenazelerine katıldık. Ötekileşenlerle bir bağ kurduk. İstanbul’da 40 komisyon kurduk. Şu anda 60’a yükseldi. Bu komisyonlardan biri de mağdurlar komisyonu.

Aktif olarak çalışıyor. Çevre ve sağlık komisyonu da kurduk. İstanbul’da Alevilerin, Kürtlerin ve kentsel dönüşüm mağdurlarının sorunları ile yakından ilgilenen tek partiyiz. Azınlıklarla da ilgili bir komisyon kurduk. Her birinin cenazelerine, törenlerine, bayramlarına katılıyoruz.
kaynak/posta.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER