Malatya’da Yetiştirildi Kilogramı 300 lira

Malatya’da ilk kez yetiştirilen ‘chia’ bitkiyi sporcular ve diyet yapanlar tercih ediyor.

Malatya’da Yetiştirildi  Kilogramı 300 lira

 Malatya’da Yetiştirildi  Kilogramı 300 lira

 Malatya’da ilk kez yetiştirilen ‘chia’ bitkiyi sporcular ve diyet yapanlar tercih ediyor.

 Ana vatanı Güney Amerika olan ve uzun süre tok tutması dolayısıyla yurtdışında diyet yapanların gözdesi haline gelen ‘chia’ bitkisinin, Malatya'nın Kuluncak ilçesindeki deneme ekiminde başarılı sonuçlar alındı.

Kilogramı 300 lira

Kuluncak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, kaymakamlık tarafından başlatılan ürün çeşitliliğini arttırma projesi kapsamında bir dekarlık alanda chia bitkisi yetiştirildi. Müdürlüğün yaptığı araştırmalara göre,Türkiye’de ekim yapıldığına rastlanmayan bitki Malatya’da ilk kez yetiştirildi.

Chia Güney Amerika ülkelerinde özellikle Arjantin, Peru ve Ekvator ülkelerinde yoğun olarak yetiştirilirken bitkiden elde edilen tohum özellikle sporcular ve diyet yapanlar tarafından tercih ediliyor.

Bitki ile ilgili verilen bilgilere göre içerisinde çok yoğun omega 3 bulunuyor. En büyük özelliği kalsiyum oranı çok yüksek. İçerisinde 8 çeşit amino asit barındırıyor. Balık kadar omega 3 barındırıyor.

Beraberinde lif oranı yüksek ve tohumlarının yapısı çok küçük, su oranı bol bu yüzden de doygunluk hissi uyandırıyor. Çok küçük dozlarda çok küçük miktarlarda tüketildiğinde günlük ihtiyacı karşılayabiliyor.

Bitkinin kilogramı 300 liraya kadar çıkabiliyor.

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2015, 18:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER