TürkAkım, Gazprom'u 46 milyar rublelik zarardan kurtardı

Rus enerji şirketi Gazprom, TürkAkım doğalgaz boru hattının hizmete girmesiyle birlikte yaklaşık 46 milyar ruble tutarındaki zararın önlendiğini açıkladı.

TürkAkım, Gazprom'u 46 milyar rublelik zarardan kurtardı
 TürkAkım, Gazprom'u 46 milyar rublelik zarardan kurtardı

Rus enerji şirketi Gazprom, TürkAkım doğalgaz boru hattının hizmete girmesiyle birlikte yaklaşık 46 milyar ruble tutarındaki zararın önlendiğini açıkladı.

Gazprom'un yayınladığı bir rapora göre, şu anda Türkiye, Bulgaristan ve Makedonya'ya gaz transferini sağlayan TürkAkım boru hattı projesinin tamamlanmaması ve projedeki belirsizlikler nedeniyle doğması beklenen 45 milyar 585 milyon tutarındaki (yaklaşık 620 milyon dolar) değer kaybı zararı hattın hizmete açılması ve belirsizliklerin son bulmasıyla ortadan kalktı.

Şirket, Bulgaristan'daki aktiflerden fayda sağlama imkanı bulunmadığı için ise söz konusu aktiflerin değer kaybı nedeniyle 11 milyar 188 milyon ruble (yaklaşık 152 milyon dolar) zarar edildiğini de bildirdi.  

TürkAkım, her biri 15.75 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli olan birbirine paralel 2 ayrı boru hattından oluşuyor. Bu hatların biri Türk pazarına sevkiyata başlarken, diğeriyse inşası tamamlandıktan sonra Güney ve Güneydoğu Avrupa'daki tüketiciler için tasarlandı.

TürkAkım'ın resmi açılışı 8 Ocak'tan İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katıldığı resmi törenle yapılmıştı.


TürkAkım nedir? TürkAkım projesi hakkında merak edilenler

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TürkAkım Projesi Deniz Bölümünün Tamamlanması Törenine katılacak. Bu gelişmenin ardından, bu önemli projenin ne olduğunu ve TürkAkım projesinin detaylarını merak eden vatandaşlar, konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. Peki, TürkAkım nedir?
TürkAkım doğal gaz boru hattı projesinde Türkiye'ye gaz sağlayacak ilk hattın deniz kısmı tamamlandı. Deniz kısmının tamamlanması dolayısıyla İstanbul Kongre Merkezi'nde tören düzenlenecek. Törende, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de hazır bulunacak. İşte, Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Avrupa'ya nakledecek TürkAkım Projesi hakkında bilinmesi gerekenler...

TÜRKAKIM HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Rus doğal gazını Türkiye'ye ve Avrupa'ya nakledecek TürkAkım doğal gaz boru hattı projesi, Karadeniz'in altından döşenen her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip 930 kilometre uzunluğunda 2 boru hattından oluşuyor. İlk hattın Türkiye'ye, diğer hattın da Avrupa ülkelerine doğal gaz sevki gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Toplam kapasitesi 31,5 milyar metreküp olan projenin deniz kesimi, 930 kilometre uzunlukta 2 boru hattından oluşuyor. Her bir hattın kapasitesi yıllık 15,75 milyar metreküp. Hat Rusya'nın Anapa kentinden çıkarak Türkiye'de Kıyıköy'e giriş yapıyor. 2019 sonunda Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz akmaya başlayacak. TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi sanayi kentlerine doğal gaz sağlayarak bölgedeki üretimin güvencesi olacak.

Bir hatla Türkiye'ye 15,75 milyar metreküp doğalgaz gaz gönderilecek. İkinci hatla Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğal gaz taşınacak. İkinci hat Türkiye'den Yunanistan'a ya da Bulgaristan'a bağlanacak. Bu konuda görüşmeler sürüyor.

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2020, 18:25

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109