Rusya'da 1-11 Mayıs arası kesintisiz tatil ilan edildi

Putin koronavirüsle mücadeleye ilişkin açıklama yaptı: 1-11 Mayıs arası kesintisiz tatil ilan edildi.

Rusya'da 1-11 Mayıs arası kesintisiz tatil ilan edildi
 Rusya'da 1-11 Mayıs arası kesintisiz tatil ilan edildi

Putin koronavirüsle mücadeleye ilişkin açıklama yaptı: 1-11 Mayıs arası kesintisiz tatil ilan edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kabine üyeleri ve bölge valileriyle yapılan video konferans toplantısının başında ülkede yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ve alınan yeni önlemlere ilişkin açıklama yaptı. Rus lider, 1-11 Mayıs tarihleri arasında kesintisiz tatil ilan edildiğini duyurdu.

Konuşmasının başında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sene başında solunum cihazı üretim kapasitesinin ayda 60-70 iken nisan ayında 800'den fazla solunum cihazı üretildiğini belirtti.  

Mayıs ayında 2.500 solunum cihazı üretileceği bilgisini paylaşan Putin, maske üretiminin de 10 kat artırılarak günde 800 bin adetten 8.5 milyon adete çıkarıldığının altını çizdi.  

Putin, sağlık personeline yönelik koruyucu elbiselerin üretim kapasitesinin ocak ayında günde 3.000 seviyesinde olduğunu söyleyerek, nisanda bu rakamın günde 100.000 seviyesine ulaştığını, mayıs ortasında ise günde 150.000 seviyesine ulaşacağını vurguladı.

Hastanelerde yeterli yatak kapasitesi sağlama görevinin Rusya'nın neredeyse tamamında yerine getirildiğini ve 116 bin yatak temin edildiğini kaydeden Putin, Rusya'nın tüm bölgelerinin her bir kişinin canı için mücadele etmeye hazır olmasının önem taşıdığını vurguladı.

Putin, mart başında günde 2.500 Kovid-19 testi yapıldığına ve bugün ise günde yaklaşık 150 bin test kapasitesine ulaşıldığına dikkat çekerek, 60 kat artış sağlandığını ve test kapasitesinin giderek artırılacağını söyledi.

Rus lider, 1-5 Mayıs arasındaki Emek ve Bahar Bayramı ile 9-11 Mayıs arasındaki Zafer Bayramı tatillerine 6-8 Mayıs tarihlerini de ekleyerek 11 Mayıs'a kadar kesintisiz tatil ilan etti.

Putin, hükümete kısıtlayıcı önlemlerin 12 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak kaldırılmasını öngören bir program hazırlama talimatı verdi ve Rusya Federasyonu'na bağlı bölgelerin 12 Mayıs'tan itibaren kısıtlamaları kademeli olarak kaldırmaya başlayabileceğini ifade etti.

Putin, "Hükümete, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu'na (Rospotrebnadzor) Devlet Konseyi'nin çalışma grubuyla iletişim halinde, 5 Mayıs'a kadar kısıtlamaların 12 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak kaldırılmasına ilişkin tavsiyeleri, kriterleri hazırlama talimatı veriyorum. Bölgeler, 11 Mayıs sonrasına ilişkin faaliyetlerini önceden hazırlayabilmeleri için bunların 5 Mayıs'a kadar hazırlanması gerektiğine dikkat çekmek istiyorum. Bölge yönetimleri, uzmanların görüşleri doğrultusunda bölgelerindeki duruma uygun esnek kararlar alabilmek ve manevra yapabilmek için yeterli zamana sahip olmaya devam etmelidir" ifadelerini kullandı.

Putin, "Önümüzde uzun mayıs tatilleri var. Bunların arasındaki 6, 7 ve 8 Mayıs ise iş günü. Normal durumda birçok kişinin bu dönemde izin alıp çalışmayacağını biliyoruz. Ancak şu anda risk alamayız. Bu nedenle, bu 3 günü ücretli tatil ilan etmenin doğru olacağını düşünüyorum" dedi.

Putin, 11 günlük tatil döneminde bölgelerde halihazırda alınan kısıtlayıcı önlemlere kati biçimde uyulacağının da altını çizdi.

'Rehavete kapılmamalıyız'
Putin, Kovid-19 salgınının Rusya'da yayılmasını durdurmayı başardıklarını söyledi.

Bunun doktorların ve uzmanların tavsiyelerini dinleyen, sağlığına dikkat eden ve hükümetin talimatlarına uyan milyonlarca vatandaşın ortak çalışmasının sonucu olduğunu kaydeden Putin, "Ancak bu bizi rehavete sürüklememeli. Durum, hâlâ daha ciddiyetini koruyor. Uzmanlarla, bilim insanlarıyla sürekli iletişim halindeyiz ve tepe noktasının henüz geçilmediğini söylüyorlar" diye konuştu.

"Şu anda yeni ve belki de en gerilimli aşamaya giriyoruz. Bulaşma riski, en üst seviyeye çıkıyor. Virüsün ölümcül tehdidi ve tehlikesi devam ediyor ve bu herkes için geçerli. Bu nedenle hepimizin itidalli, disiplinli olması gerekiyor" diye devam eden Putin, izolasyon ve karantina kurallarına ne kadar eksiksiz uyulursa, bu sürecin o kadar hızlı aşılacağını kaydetti.

'Hükümete iş dünyasının desteklenmesi için ulusal eylem planı hazırlama talimatı veriyorum'
Putin, Kovid-19 salgınının ekonomiye ve iş dünyasına ağır bir darbe aldığını da belirtti.

Çok sayıda bireysel girişimcinin, serbest çalışanın, küçük şirketin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu kaydeden Putin, şunları söyledi: 

"Onları desteklemek ve gelecekten emin olmalarını sağlamak zorundayız. Bu nedenle hükümete en kısa sürede ekonomiyi ve vatandaşları desteklemeye dönük yeni önlem paketi hazırlama talimatı veriyorum. Hükümetten bölgelerle ve iş dünyasıyla birlikte iş hayatını normale döndürecek, istihdamı, vatandaşların gelirlerini ve ekonominin yükselmesini yeniden sağlayacak ulusal eylem planı hazırlamaya başlamalarını rica ediyorum. Bu ulusal eylem planının stratejik amacının sadece istikrarı sağlamak olmadığına, aynı zamanda şu anda dünyada oluşan yeni gerçekliği dikkate alarak Rusya ekonomisinde uzun vadeli, yapısal değişiklikler yapılmasını sağlamak olduğuna dikkat çekmek istiyorum."
Toplantının sonunda tekrar söz alan Putin, 9 Mayıs'ın her zaman kalplerinde ve kutsal bir bayram olduğunu belirterek, Büyük Zafer'in 75. yılı için planlanan Kızıl Meydan'daki tören, Ölümsüz Alay yürüyüşü gibi tüm etkinliklerin durumun normale döndüğünden emin olduklarında mutlaka gerçekleştirileceğini vurguladı.

Tüm ülkenin 9 Mayıs'ı kutlayacağını ancak bunun izolasyon altında olacağını kaydeden Putin, 9 Mayıs'ta hava gösterisi düzenleneceğini, akşam kent merkezlerindeyse havai fişek gösterileri yapılacağını ifade etti.

'Gereksiz seyahatlerden uzak durmanızı rica ediyorum'
Rusya vatandaşlarına uzun mayıs tatilinde rehavete kapılmama çağrısını yineleyen Putin, "Birçok kişi, mayıs tatillerin yazlık evlerinde, bahçelerinde geçirme planı yaptı. Elbette bu yapılmalı. Ancak değerli dostlar, sizlerden misafirliğe, komşularınıza gitmemenizi, kalabalık gruplar halinde toplanmamanızı, gereksiz seyahatlerden uzak durmanızı rica ediyorum. Koronavirüsle mücadeleden ödün vermemeliyiz. Önümüzdeki günlerde bu bakımdan belirleyici olacak" diye ekledi.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER