Alışık olmadığımız bir durum: Öğrenciler internet cafeyi değil kütüphaneyi tercih ediyor

Alışık olmadığımız bir durum: Öğrenciler internet cafeyi değil kütüphaneyi tercih ediyor

Alışık olmadığımız bir durum: Öğrenciler internet cafeyi değil kütüphaneyi tercih ediyor
İnternet cafelerde görmeye alışık olduğumuz gençler, Pendik Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün başlattığı ‘Kütüphane Gönüllüleri’ Projesi ile artık kütüphanelerde kitap okuyarak günlerini geçiriyor.

Kütüphane Gönüllüleri, Pendik Belediyesinin öğrencilere yönelik geliştirdiği ve hayata soktuğu önemli projelerinden biri. Proje ile her gönüllü, belediyece düzenlenen sportif etkinliklere katılıyor, tarihi ve kültürel gezilere iştirak ediyor, okuldaki derslerine takviye amacıyla branş öğretmenlerince etüt desteği alıyor. Kütüphane gönüllü sayısı, bu faaliyetler sayesinde 2 ay gibi kısa bir sürede 665’e ulaşmış oldu. Kütüphane Müdürlüğü’nün çatısı altında yürütülen proje ile amaç, gençlerin ilgi ve kabiliyetlerine göre geliştirilip; toplum içerisinde kendilerini ifade etmesi ve özgüvene sahip bireyler olması.

Proje nasıl işliyor

Proje kapsamında, belediyenin kütüphanelerinde birer eğitimci görevlendiriliyor. Programlı ve sistematik şekilde yürütülen çalışma ile eğitimciler, koordinasyon toplantılarıyla gelecek haftanın konularını belirleyip; bir önceki haftanın ise değerlendirmesini yapıyor. Ayrıca akademisyenlerin desteğiyle eğitimcilere, gençlere nasıl davranılacağı konusunda hizmet içi eğitim semineri de veriliyor. Alanında uzman kişiler tarafından gençlere de faydalı olabilecek konular üzerinde seminerler düzenleniyor. En son eğitimci Sırrı Er tarafından gençlere ‘Türkçemizi nasıl etkili ve daha güzel konuşabiliriz’ konulu seminer verilmişti.

Her öğrenci bir kişi getiriyor

Gönüllü katılımları, iki şekilde sağlanıyor. Birincisinde her bir eğitimci, çalışma bölgelerindeki liseleri ziyaret ederek proje hakkında bilgilendirme yapıyorlar. Böylece gençlerin projeye katılımları için okul yöneticilerinden destek sağlanıyor. İkincisinde ise, haftalık okuma toplantılarına katılan her öğrenci yanında bir kişi getiriyor. Böylece kısa sürede gönüllü sayısı hızla arttı. Toplantının ilk 15 dakikasında öğrenciler kitap okuyorlar. Daha sonra, önceden belirlenen konu hakkında gençler bilgilendiriliyor. Sohbet esnasında konuyla ilgili görüşlerini bildirmeleri için söz verilen gençlerin özgüvenlerinin kazanmaları sağlanmış oluyor.   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER