Pendik'te Karagöz-Hacivat okulları gezecek

Pendik Belediyesinin düzenlediği yeni etkinlik, öğrencilere tarihi sanatlarımızdan biri olan Türk gölge uyununu tanıtıyor. Suat Veral yönetimindeki Karagöz-Hacivat oyunu bir sezon boyunca Pendik’teki ilköğretim okullarında sahnelenecek.

Pendik'te Karagöz-Hacivat okulları gezecek

Pendik Belediyesinin için düzenlediği yeni etkinlik, öğrencilere tarihi sanatlarımızdan biri olan Türk gölge uyununu tanıtıyor. İlköğretim okullarında düzenlenmek üzere gölge oyunu ustası Suat Veral yönetimindeki  Karagöz- Hacivat oyunu, Abdurrahmangazi ve Şeyhli ilköğretim okullarında gerçekleştirilen ilk gösterilerde öğrencilere hiç yaşamadıkları anlar yaşattı. Biri asabi, diğeri her duyduğunu farklı algılayan iki karakterin birbirleri ile olan tezat ilişkisini ironi ve komedi şeklinde seyirciye aktaran tarihi sanatımız gölge oyununda Karagöz ve Hacivat’ın birbiri ile olan tekerlemeli komik diyalogları, Pendikli öğrencilere ilk oyunda kahkaha dolu anlar yaşattı.

Karagöz ve Hacivat kimdir?

Çoğu öğrencinin ilk defa izlediği gölge oyununda Karagöz, başrolü oynarken karakter itibariyle cesur ve gözü pektir. Bu yüzden birçok kereler başı çeşitli kişilerle derde girer. Sonunda Hacivat’ın yardımı ile kurtulur.. Türkçe’yi ağdalı bir şekilde veya bozarak konuşan taşra tipleri ile alay eder. Perdede halkı temsil eder. Hacivat ise, Karagöz’e göre eğitimli her konuda az da olsa entelektüel bilgisi olan bir kişilik. Herkesin gönlüne göre şerbet vermesini bilir. Konuşmasında Arap ve Fars dilinin gramer dili görülür. Her oyunda Karagöz’den dayak yemesine karşılık yine de arkadaşlıkları ilk günkü gibi devam eder.

Bir yıl boyunca öğrencilerle buluşacak

Suat Veral yönetimindeki Karagöz-Hacivat oyunu bir sezon boyunca Pendik’teki ilköğretim okullarında sahnelenecek. Gölge oyununun bu ay sahne alacağı okullarsa şöyle; 11 Ocak - Mustafa Karuşağı İ.O. ve F. S. Mehme İ.O. , 18 Ocak – Kılıçarslan İ.O. ve Orhan Sinan Hamzaoğlu İ.O. , 25 Ocak Yıldırım Beyazatıt İ.O. ve Prof Erol Güngör İ.O.

Karagöz Hacivat Oyunu - Tarihcesi - Karagöz - Hacivat Ustaları - Tasvirler

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER