Çinliler yeni yılı Maltepelilerle kutladı

Çinlilerin yeni yıl coşkusuna eşlik eden Maltepeliler, Çinli dansçı ve sanatçıların nefes kesen gösterileri karşısında adeta büyülendi.

Çinliler yeni yılı Maltepelilerle kutladı
Çinliler yeni yılı Maltepelilerle kutladı

Çinlilerin yeni yıl coşkusuna eşlik eden Maltepeliler, Çinli dansçı ve sanatçıların nefes kesen gösterileri karşısında adeta büyülendi. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “İmparatorlukların, kültürlerin ve aşkların başkenti İstanbul’dan bir kez daha sesleniyoruz ki en kısa zamanda İpek Yolu üzerinde dostluk, kardeşlik ve barış köprüleri kurulacak” dedi.

Koç yılına giren Çinliler, yeni yılı, “Çin Mutlu Bahar Bayramı – Pekin’in Gecesi” adı altında Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde (TSKM) düzenledikleri şölenle coşkulu bir biçimde karşıladılar. Akrobasi, bale ve dans gösterileri, dövüş sanatları, Çin geleneksel el sanatlarının yer aldığı ve eğlenceli anlara sahne olan kutlamada, Çin Ulusal Akrobasi Grubu, Beijing Müzik ve Dans Topluluğu, Başkent Spor Üniversitesi ve Türkiye Wushu Federasyonu’ndan dansçı ve sporcuların yaptıkları gösteriler nefesleri kesti. Özellikle “Kadın Jiu Jitsu Genç Rakun” ve “Ay ve Gölgesi” adı bale gösterisiyle Doğu Türkistanlı Dünya Wushu Şampiyonu gençlerin yapmış olduğu gösteri büyük alkış aldı.

ÇİN EL SANATLARINA BÜYÜK İLGİ

Çin’in en önemli bayramı olarak nitelendirilen, ay takvimine göre düzenlenen ve 2015’te Koç ayına denk gelen “Çin Mutlu Bahar Bayramı” için TSKM’de bir kutlama programı ve etkinlik düzenlendi. Gala ve kokteyl programıyla başlayan kutlamalar, Çinli sanatçıların “Pekin Maddi Olmayan Kültürel Miraslar Sergisi” adı altında el sanatlarını sergilemeleriyle başladı. El sanatlarında, gösterilerde kullanılan bir oyuncak türü olan diabolo (uçan koni), Pekin uçurtması yapımı ve Pekin kâğıt kesme sanatı uygulamalı olarak gösterildi.

Çin Halk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Pekin Belediyesi, Maltepe Belediyesi, Bakırköy Belediyesi ve Pekin Halk Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Çin Mutlu Bahar Bayramı”na Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın yanı sıra, Çin Kültür Bakan Yardımcısı Xiang Zhaolun ve Kültür Bakanlığı yetkilileri, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanı Salih Özer, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve büyükelçilik yetkilileri, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Gu Jingqi ve Başkonsolosluk yetkilileri, Pekin Belediyesi Kültür Müdürlüğü Genel Müdürü Chen Dong ve Pekin Belediyesi yetkilileri, Maltepe Belediyesi Meclis üyeleriyle Çinli ve Türk gazeteciler katıldı.

“ İPEK YOLU ÜZERİNDE DOSTLUK KÖPRÜLERİ KURULACAK”

Sunuculuğunu Korhan Abay ve Çinli ünlü sunucu Chun-Ni’nin yaptığı etkinlik öncesi, Çin geleneksel sanatları hakkında bilgi alan Başkan Ali Kılıç, bir konuşma yaparak “İki güzel arkadaşım Korhan Abay ve meslektaşı Chun-Ni çok güzel bir sunum yaparak bizlere etkinlik hakkında kapsamlı ve aydınlatıcı bilgi verdi. Göreve geldiğimde Maltepe dünyaya açılacak, dünyayı kucaklayacak dedim. Şimdi arkadaşlar dedi ki Çin Halk Cumhuriyeti ile ilk kez 1971 yılında ilişkiler başladı. Aslında bizim ilişkilerimiz çok daha eskiye dayanıyor. Mao Zedung ile başlıyor. Biliyorsunuz dünyanın birçok yerinde yılbaşı 31 Aralık’ta kutlanırken Çin’de yılbaşı 19 Şubat’a denk geliyor. Öyle güzel bir gündeyiz Çin yılbaşına sayılı günler kala, daha da önemlisi Sevgililer Günü’ne bir gün kala bu güzel etkinliği düzenliyoruz. Çin demek uygarlık demek, Çin demek kültür demek ve biz bu kültürü Maltepelilerle tanıştırmak istiyoruz. O yüzden yakın bir gelecekte Maltepe’de Çin Kültür Haftası düzenlemek istiyoruz. Aynı zamanda Çin’de de bir hafta gerçekleştirerek, Anadolu’yu ve Anadolu hümanizmini Çinlilerle buluşturmak istiyoruz. Özellikle bu tür kültürel birliktelikler ve etkinlikler, kültürler, inançlar arası diyalogun gelişmesine, kapalı olan kapıların sonuna kadar açılmasına vesile oluyor. İmparatorlukların, kültürlerin ve aşkların başkenti İstanbul’dan bir kez daha sesleniyoruz ki en kısa zamanda İpek Yolu üzerinde dostluk, kardeşlik ve barış köprüleri kurulacak” dedi.

ZHAOLUN: “İŞBİRLİĞİ GELİŞTİREBİLİRİZ”

Kılıç’tan sonra söz alan Çin Kültür Bakan Yardımcısı Xiang Zhaolun ise yılbaşı etkinliklerinde kendilerini yalnız bırakmayan Maltepelilere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Gelecek dönemlerde daha fazla işbirliği geliştirmek istiyoruz. İki toplum da 4 bin yıllık geleneksel bir kültürden geliyor. Çin ve Türkiye eski İpek Yolu üzerinde temellenen iki eski medeniyet. Çin’de Türkiye denilince akla Atatürk geliyor. Çinliler onu her zaman saygıyla anıyor. Şimdi Çin’de de Türk kültürünü çok iyi tanıtan Kapalıçarşı’ya benzer mekânlar var. Geçmişten günümüze daha fazla işbirliği geliştirerek Türk kültürünü tanıyabiliriz. Kültürler arası diyalog kapıları her zaman açık bırakılarak, karşılıklı adımlar atabiliriz” diye konuştu.

DOĞU TÜRKİSTANLILAR DA SAHNEDEYDİ

Konuşmalar sonrası Çin Ulusal Akrobasi Grubu, Beijing Müzik ve Dans Topluluğu, Başkent Spor Üniversitesi ve Türkiye Wushu Federasyonu’ndan dansçı ve sporcuların yaptıkları gösteriler büyük bir beğeniyle izlendi. Doğu Türkistanlı Dünya Wushu Şampiyonu gençlerin yapmış olduğu gösteriyse geceye damga vurdu. Etkinliğin kapanışında Ali Kılıç, Çin Kültür Bakan Yardımcısı Xiang Zhaolun başta olmak üzere katılımcılara, sporcular ve dansçılara çiçek takdim ederek toplu fotoğraf çektirdi.

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2015, 18:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER