KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY FATİH ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ'NİN AÇILIŞINI YAPTI.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY FATİH ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ'NİN AÇILIŞINI YAPTI.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY FATİH ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ'NİN AÇILIŞINI YAPTI.
 Ertuğrul Günay: Üniversiteler düşüncede hürriyet, soru sorma cesareti ve farklı, aykırı ve güçsüz olana duyulan merhamet ve adalet duygusu üzerine kuruldu. v Ertuğrul Günay: "Türkiye'nin çok zengin yazma eserler koleksiyonu bulunuyor, ancak yazma eserler önceki yıllarda tıpkı öteki eserler gibi biraz kaderine terk edildi"..."Geçen yıl bir kanun hazırlığı yaptık ve bu yılTürkiye'de bir Yazma Eserler Başkanlığı kurduk". 

 Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Fatih Üniversitesi Kütüphanesinin yeni binasını törenle hizmete açtı. Açılışa birçok yazar, akademisyen ve kitabevi temsilcisi katıldı. Törende ayrıca edebiyat dünyasının önemli isimlerinden şair ve yazar Beşir Ayvazoğlu'na "Onur Ödülü" verildi. Kültür ve Turizm Bakanı Günay, açılış konuşmasında, Türkiye'nin kütüphane ve kütüphanecilik konusunda dünyanın gerisinde olduğunu; ancak son yıllarda bu alanda iyi şeylerin yaşandığını ifade etti. Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Türkiye artık sürekli gelişiyor. Bilgiye ulaşmanın önemi anlaşılıyor.

 Türkiye kütüphane ve yayınlar konusunda ciddi bir yol almıştır. Bu etkinlik benim için, Kütüphaneler Haftası'nda katıldığım en önemli üçüncü etkinlik. Öğrenim kalitesi yüksek bir üniversitede raflarında 100 bin kitabın olduğu bir kütüphanenin açılışını yapmaktan memnunum." Bakan Günay, üniversitelerin düşüncede hürriyet, soru sorma cesareti ve farklı, aykırı ve güçsüz olana duyulan merhamet ve adalet duygusu üzerine kurulduğunu ve Fatih Üniversitesinin de bu üç temel üzerinde olduğunu gördüğünü ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin çok zengin yazma eserler koleksiyonu bulunduğunu, ancak yazma eserlerin önceki yıllarda tıpkı öteki eserler gibi kaderine terk edildiğini ifade ederek, "Türkiye'de bir Yazma Eserler Başkanlığı kurduk" dedi.Günay, Türkiye'nin 7 bölgesinde edebiyat-müze kütüphaneleri kurmaya çalıştıklarını belirterek, bu kapsamda Mehmet Akif Ersoy Ankara Edebiyat Müze Kütüphanesi ve Karacaoğlan Adana Edebiyat Müze Kütüphanesinin açılışını gerçekleştirdiklerini anımsattı.

İstanbul'da Gülhane Parkı girişindeki Alay Köşkü'nün, Ahmet Hamdi Tanpınar İstanbul Edebiyat Müze Kütüphanesi yapılacağını söyleyen Günay, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır ve İzmir'de de birer edebiyat müze kütüphanesinin kurulacağını belirtti. İzmir'de yaklaşık 2 bin yıl önce yapılmış dünyanın en büyük 3 kütüphanesinden biri olan Efes'teki Celsus Kütüphanesinde, Kütüphane Haftası'nın açılışını yaptıklarını anlatan Günay, bunun başka bir ülkenin kültür bakanına kolay kolay nasip olamayacağını vurguladı. Ertuğrul Günay, Türkiye'nin yeni gelişen öğretim kalitesi son derece yüksek Fatih Üniversitesinin kütüphanesinin açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'de üniversitelerin hızla çoğaldığını ve yeni bilgileri araştırma bilinci aşılayan bilim merkezleri haline geldiğini vurgulayan Günay, hürriyet, cesaret ve adalet kavramlarının üniversitenin temelini oluşturduğunu vurguladı.

 Bakan Günay, Türkiye'de kültürde, sanatta, edebiyatta yeterli açılım sağlanmadığı yönünde bir ön yargı bulunduğunu, ancak rakamların ve gelişmelerin bunu doğrulamadığını vurguladı. "2002'de Türkiye'de 16 bin civarında yeni kitap yayını için başvuru yapılırken 2010'da 35 bin yeni kitap yayını için başvuru yapılmış" diyen Günay, her yıl 500 civarında süreli yayın için başvuru yapıldığını, kütüphanelerdeki kitap sayısının yaklaşık 12 milyondan 14-15 milyon eşiğine ulaştığını aktardı.

Milli kütüphanenin kullanıcı sayısının 1 milyon 900 binden 3 milyona yaklaştığını da vurgulayan Günay, Türkiye'de sinemada, tiyatroda ve diğer alanlarda önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Türkiye'nin çok zengin yazma eserler koleksiyonu bulunduğuna işaret eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ancak yazma eserler önceki yıllarda tıpkı öteki eserler gibi biraz kaderine terk edildi.

Geçen yıl içinde bir kanun hazırlığı yaptık ve bu yıl da Meclis'ten en son çıkardığımız yasalardan birisidir. Türkiye'de bir Yazma Eserler Başkanlığı kurduk. Şimdi İstanbul Süleymaniye merkez olmak üzere Türkiye'de bütün Anadolu'ya dağılmış olan bütün yazma eserlerimizi ve özgün basma eserimizi, 20 civarında kütüphaneyi topluyoruz. İstanbul merkez, Ankara ve Konya bölge müdürlükleri var. İstanbul, Ankara ve Konya'da iyileştirme ve rehabilitasyon merkezleri kuruyoruz ve bunların fiziki mekanlarını da personel niteliği de sıradan kütüphanelerin üzerine çıkarmaya ve bu tarih hazinesinin yok olmamasını sağlamak açısından köklü ve devrim niteliğinde bir adım atmaya çalışıyoruz.

 Bu kanun çıktı, bu yıl içinde bunu teşkilatlanmasını sağlamaya çalışıyoruz.'' Bakan Günay, Süleymaniye Kütüphanesini genişletme çalışmalarının sürdüğünü ve 2012 yılı sonuna kadar kütüphanenin 2 katı kadar genişletileceğini söyledi. Beyazıt Kütüphanesindeki çalışmaların da yıl sonuna kadar tamamlanmış olacağını dile getiren Günay, 1999 Depremi'nde zarar gören Laleli'deki Koca Ragıp Paşa Kütüphanesinin de yıl sonuna kadar İstanbul'un kültür hayatına kazandıracaklarını aktardı. Günay, bakanlığın çalışmalarından Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet, Sezai Karakoç, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kitaplarıyla özel bir çalışma olan ''Hat ve Tezhip Sanatı'' kitabını kütüphaneye hediye etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER