Köpek Eğitimi, Tuvalet Eğitimi

Yavru Köpek sahiplerinin abartısız % 95 inin karşılaştığı bir problem olmasından dolayı tuvalet eğitimi biraz daha geniş anlatmak istiyorum...

Köpek Eğitimi, Tuvalet Eğitimi
Ailenize katılan yavru köpeğin genelde 7-8 haftalık olması, temel alışkanlıklarını edinmesi için ideal bir dönemdir. Yeter ki siz öğretmeye kararlı olun, tuvalet eğitiminde göz ardı edilmemesi gereken konu yavru köpeğin sinirsel ve fiziki yapılanmasını tamamlayamamış olmasıdır. Köpeğiniz için evde tuvalet yeri tahsis ederken, kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda değil, köpeğinizin ihtiyaçları ön planda tutulmalıdır.

Yavru Köpekler yemekten sonra, uykudan sonra, oyundan sonra tuvalet ihtiyacı hissederler. Bu da şunu göstermektedir ki köpeğimiz için evimizde uygun istirahat yeri belirlerken ilk dönemler için tuvalet ihtiyacını da rahatlıkla karşılayacağı bölge, istirahat yerine yakın olmalıdır. Buradaki hedefimiz sinirsel yapılanması tamamlanmamış yavrunun uykudan uyanır uyanmaz tuvalet ihtiyacını karşılayabilmesi için hazırlanacak yerin kendine en yakın bölge olmalıdır. İlerleyen haftalar da bu bölge kendi isteklerimiz ve evimizin kullanım koşullarına göre uygun bir bölgeye kademeli olarak taşınabilir. Köpeğimizin tuvaletini yapmasını istediğimiz zemin, gazete, toprak olabilir. Özellikle gazete ile yapılan eğitimde, aynı bölgeye yakın ev içerisinde başka gazete yere bırakılmamalıdır.

Köpeğin tuvaletini yaptığı gazetenin yenilenmesi durumunda en üstte bulunan (kirli) gazete sayfası (büyük pisliğini yapmış ise ikinci sayfa) aynı yerde durmak şartı ile altındaki sayfalar değiştirilmelidir. Böylece köpek hem görsel olarak, hem de koku (olfaktorik) yöntemiyle hedefini rahatlıkla bulacaktır. Yanlış yere tuvaletini yapan tekrar o bölgeye pisliğini yapmaması için bölgenin sirkeli su ile temizlenmesi gerekir. Amonyak içeren temizlik maddeleri kesinlikle kullanılmamalıdır.

Köpeğin yanlış yere tuvaletini yapmasında kesinlikle sert ceza uygulanmamalıdır. Yavru köpek bu verilen cezanın çişini yapmakta olduğu bölge ile değil, çişini yapmakta olduğu için cezalandırıldığını düşünecek Bundan sonra tuvalet ihtiyacı geldiğinde, sahibini kızdırmamak için ya sizlerden gizli olarak yada sizin göremeyeceğiniz bir bölgeye tuvaletini yapacaktır.Tuvalet eğitiminde ev içinde önemli problemlerden bir tanesi de, eşlerin çalışıyor olmasıdır.

Bu durumda köpeğinizin eğitim süresi 1-2 aya kadar maalesef uzayabilmektedir. Hiç bir zaman unutmayalım ki o bir bebek. O kesinlikle sizi üzmek istemiyor, şartlar Onun bu dönemde, bu şekilde davranmasını gerektiriyor. Her zaman O na karşı hoş görülü olalım. Göreceksiniz ki sinirsel ve fiziki yapılanmasını tamamlamaya başladığında O sizi daha iyi anlayacak ve sizde Onun daha iyi anladığını göreceksiniz...Eğitim esnasında karşılaşacağımız problemler karşısında kesinlikle sabırlı davranarak, çare buluculuk yeteneğimizi devreye sokmalıyız. Burada şu konuyu önemle belirtmek istiyorum ki; duymak farklı bir olay, Dinlemek daha farklı bir olaydır, bu konuyu ( Köpeğim ve Problemleri) bölümünde örnekleri ile açıklayacağım. Bu eğitimde yegane başarısızlık köpek sahibinindir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109