Köpek Eğitimi, Onore Eğitimi

Onore ve patrone, ikisi de Fransızca olan bu kelimeler, avda bir köpeğin diğer bir köpeğin fermasını değerlendirmesi ve kendisinin de onun yanına gelerek ferma durması anlamında kullanılır. Onore etmek, şereflendirmek, patrone etmek de yüceltmek manasındadır.

Köpek Eğitimi, Onore Eğitimi
Köpek eğitiminin bu son kısmı, avcılığınız sırasında köpeğinizin en güzel görüntüleri sergilemesine zemin hazırlayacaktır. Görünüş güzelliğinin yanı sıra, köpeğinizin başkasının köpeğini onore etmesi ayrıca bir terbiye meselesidir de. Zira birlikte avlandığınız arkadaşınızın köpeği bir av bularak ferma durduğunda, sizin köpeğinizin koşarak avı kaldırması veya diğer köpeğin önüne geçerek onu heyecanlandırıp sahibi daha gelmeden fermasını bozarak avını kaldırması av terbiyesi açısından eksikliktir.

Onore eğitimi için iki köpeğe ihtiyaç vardır. Yalnız çok kısa zamanda köpekler bunu kavramaktadırlar. Bu eğitimde de balık oltası ve kanat metodunu kullanmanız iyi netice verecektir. Önce kendi köpeğinize ferma durdurun ve kal emrini vererek pozisyonunu bozmamasını temin edin. Arkasından arkadaşınızın köpeğini getirerek sizin köpeğinizin arkasında onu görerek ferma durdurtun. Eğer durmuyorsa, boynuna kayışını takarak, sizin köpeğinizin önüne geçmemesini kısa zamanda öğretirsiniz.

Bu eğitimi arazide canlı kuşla yaptırabilirseniz, çok daha çabuk netice alırsınız. Aslında köpekler av kokusuyla değil, birbirlerini görerek onore ederler. Arkadaşınızın köpeği bir kafes içinde otlar arasına gizlenmiş av kuşuna ferma durduğu zaman, kendi köpeğinizi yaklaştırınız. Yavaş emriyle birlikte, eğer diğer köpeğin görüntüsüne ferma durmazsa, ona yaklaşıp kokuyu aldığı zaman kendisi de ferma duracaktır. Siz de emirlerinizle onu idare ediniz. Ferma durduktan sonra, “kal” emrini vererek onu yerinden kaldırın ve daha geriye götürün. Sizin kucağınızda bile fermasını bozmayacaktır. Yere bıraktığınız zaman olduğu yerde kalarak diğer köpeğin fermasını onore edecektir. Bu eğitimi birkaç defa yaptırdığınız zaman, köpeğiniz de kaidenin bu olduğunu ve avda başkasının fermasına karışmamak icap ettiğini öğrenecektir. Birkaç arkadaş köpekleriyle birlikte avlanırken bir köpeğin fermasını diğer bütün köpeklerin de onore etmesi, seyrine doyum olmayacak bir manzaradır.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER