Kentsel dönüşümde halk mağdur edilmiyor

Başbakan’ın katıldığı törenle evi yıkılan Türk Ailesi, taşınma sırasında ve sonrasında hiçbir mağduriyet yaşamadıklarını dile getirdi

Kentsel dönüşümde halk mağdur edilmiyor
Başbakan Erdoğan’ın Esenler’den startını verdiği ve Türkiye genelindeki 6 bin konut ve işyeri için 35 ilde aynı anda başlayan kentsel dönüşüm projesi kapsamında evleri yıkılan Türk ailesini kiracı olarak çıktıkları evde ziyaret ettik. Evin hanımı Nuran Türk, “ Hiçbir mağduriyetimiz yok” diyerek kendileri gibi evlerinden taşınacakların yüreğine su serpiyor.

Takvimler 5 Ekim’i gösterdiğinde onlar için gün herkesten çok farklı bir şekilde başladı. O gün 17 yıldır yaşadıkları ev, Türkiye geneli için çok önemli bir olayın, kentsel dönüşümün başlaması için seçildi ve Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle yıkılarak, adeta Türkiye’deki kentsel dönüşümün simgesi oldu ve tarihe geçti.

Havaalanı Mahallesi’nde artık olmayan binanın tek sakinleriydi Türk ailesi. Kentsel dönüşüm kapsamında evlerinin yıkılacağını bir yıl önceden biliyorlardı ancak, yıkılan ilk ev olacağını yıkımdan sadece 3 gün önce öğrendiler. Zamanlarının kısıtlı olmasına rağmen belediyenin maddi ve manevi olarak uzattığı yardım elinden dolayı hiçbir stres ve sıkıntı yaşamadan yıkımdan saatler önce yeni evlerine taşınan aile, şimdi kiracı olarak yaşadıkları evde son derece mutlu bir hayat sürüyor.

BELEDİYE KİRA YARDIMI YAPIYOR

Yıkılan evlerinin yerine yeni dairelerini teslim alacakları zamana kadar geçici olarak oturacakları evde ziyaret ettiğimiz Türk ailesi, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında hiçbir mağduriyetin söz konusu olmadığını, belediyenin kira yardımı yanında evlerini taşımaya da yardım ettiğini söylüyor. Evin hanımı Nuran Türk’le yaptığımız sohbet esnasında yıkılan binanın 1986 yılında yapıldığını ve Türk ailesinin 17 yıldır o binada yaşadığını öğreniyoruz. Üç çocuklarıyla birlikte beş kişilik bir aile olduklarını ve evin en büyük çocuğu olan oğlunun Kocaeli’nde üniversite okuduğu için yıkım olayıyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını eve döndüğü zaman en büyük şaşkınlığı ve sürprizi onun yaşayacağını söylüyor. Yıkılan evlerinin altında bulunan dükkân içinde yine aynı çevreden bir yer bulduklarını ve en geç ay sonuna kadar zücaciye dükkânlarını yeniden açacaklarını söyleyen Nuran Hanım, “Belediye ev ve dükkân için bize kira yardımı yapıyor. Şu anda kentsel dönüşümden dolayı ilçede kiralara artmış durumda. Ancak yapılan yardımlar sayesinde hiç kimse zor durumda kalmıyor” dedi. Kendileri gibi komşularının da yavaş yavaş yaşadıkları evleri boşalttıklarını anlatan Nuran Hanım, “Herkes yine bu çevreden ev buldu. Bu yüzden komşuluk ilişkilerimizde her hangi bir kopukluk söz konusu değil. Çocuklarımız yine aynı okullarına devam ediyor, komşularımızla görüşebiliyoruz. Ve tüm bunlar olurken 2 yıl gibi kısa bir süre sonra hayal bile edemeyeceğimiz konfor ve güzellikte ev sahibi olacağız” şeklinde konuştu.
 
DÖRT DÖRTLÜK HİZMET ALIYORUZ

Geçen yıl kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde evlerinin yıkılacağını öğrendikleri zaman her hangi bir mağduriyetle karşılaşmayacaklarına dair güvenlerinin tam olduğunu söyleyen Nuran Hanım, “ Yıkımlarla ilgili söz konusu olan sadece biz değildik. Binlerce kişi evlerinden çıkacaktı ve bu kadar insanın mağdur edilmesi bana göre imkânsızdı. O yüzden biz buna inandık ve çok rahattık. Düşündüğümüz gibi de oldu her hangi bir mağduriyet kesinle söz konusu değil. Belediye taşınmamıza yardım etti ve bize her ay 500 TL kira yardımı yapıyor” dedi.
Esenler’de yaşadığı 17 yıl boyunca ilçede çok şeyin değiştiğini ancak özellikle son beş yıldır büyük bir iyileşme söz konusu olduğunu ifade eden Nuran Hanım, “Son beş yıldır yollar yapıldı, temizlik anlamında çalışmalar son derece güzel. Tam manasıyla dört dörtlük hizmet alıyoruz diyebilirim” diyerek ilçede yapılan çalışmalar hakkındaki memnuniyetini dile getirerek konuşmasını tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2012, 22:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER