Kadir Topbaş, Hiç Kimse fikirtepe Gibi Özel İmar Beklemesin

Fikirtepe'de çok önemli imar artışlı bir dönüşüme izin verdik. Adalar bazında birleştirerek 4 emsale kadar çıkan yerler oldu.

Kadir Topbaş, Hiç Kimse fikirtepe Gibi Özel İmar Beklemesin

 Ama başka yerlerde böyle bir imar artışı olmayacak. Biz bunu bakanımızla da konuştuk. Bazıları Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza müracaat edip 'Fikirtepe gibi biz de istiyoruz' diyorlar. Ama artık o yok, çünkü orası özel bir projeydi.

Şu anda bakanlık ilçe belediyelerine yazılar yazdı. 'Binalarınızın tespitlerini yapın, vatandaş yaptırsın, buralarda nasıl bir düzenleme gerekiyorsa projeler üreterek bize gönderin' dedi. Bakanlık o yazıları alacak ve bize soracak 'Planlama açısından sorun var mı?' diye. Biz de değerlendirme yapacağız. Ona göre bakanlık, ilçelere projeyi uygulamaya geçirme yetkisini verecek.

Şu demek bazı bölgelerde imar artışı olabilir, bir miktarı yakın çevresine taşınarak yapılabilir.

 Şu ana kadar en riskli zeminler olarak belirtilen 10 ilçemizin verileri elimizde. Biz gerekli tespitleri yaptık. Bu ilçeler neredeyse kentin nüfusunun yüzde 50'sinin yaşadığı ilçeler. Bu tespitleri ilçe belediyelerine gönderiyoruz. Dokümanlar ellerinde olacak. Gerekirse güncelleştirip o bölgelerde dönüşümün hemen başlamasını sağlayacaklar. Önce bir tespit gerekiyor.

Erken kalkan dönüşümde yol alır

Vatandaşın ya kendisi ya ilçe belediyesi parası karşılığında binasının tespitini yaptıracak. Hangi ilçe planını programını erken yapar, projesini hızlı bitirirse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunarsa, dönüşüm o ilçeden başlayacak. Yani işin özü erken kalkan dönüşüm için yol alacak.


İstanbul'da vatandaş depreme ne kadar hazırsa İstanbul da o kadar depreme hazır. Bu dönemde güzel olan şu,  vatandaşın binalarını depreme karşı dönüştürmek için ortak bir konsensüs oluştu. Herkes 'varız' diyor. Yöntemler tartışılıyor. Hükümet, ilgili bakanlık ve belediyeler kararlı. Burada siyaset olmaz. Çünkü can kayıpları üzerinden, hayatların üzerinden siyaset olmaz.

İstanbul ölçeğinde bakıldığında ciddi bir mesafe alındığına inanıyorum. Zaten biz geldiğimizden bu yana parça parça dönüşümler yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Zeytinburnu'nda Bağcılar da Küçükçekmece'de lokal çalışmalarımız var. Bununla ilgili yasal düzenleme de yapıldı, karşı duruşlara ve çıkarcı bakışlara mani olmak için.

Çevre ve Şehircilik Bakanımızın da üzerinde durduğu, 'halka rağmen değil, halkla beraber dönüşüm'. Bizim böyle bir anlayışımız var. Bakanımız Erdoğan Bayraktar ne diyor buna rağmen menfaat sağlayacağım daha fazla gayrimenkul sahibi olacağım diyenler var. 'Bunun için üzerinde duracağımız konu insan hayatıdır.
Ülkenin geleceğidir biz buna mani oluruz' diyor. İşte duruşumuz bu.


Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2012, 18:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER