Kadir Topbaş : Fikirtepede Ufak Problemler var, Onuda aşıyoruz

Fikirtepede Maalesef bazı adalardaki parsellerde uyuşmazlıkların çıktığı söyleniyor. Durumu Çevre ve Şehircilik Bakanımiz Sayın Erdoğan Bayraktar da biliyor. Orada birkaç kişinin karşı çıkması yenilemeye engel teşkil etmeyecek şekilde yasal düzenleme yapıldı.

Kadir Topbaş : Fikirtepede Ufak Problemler var, Onuda aşıyoruz
"Fikirtepe'deki kentsel dönüşümde Afet Yasası'nın uygulanmasıyla ilgili bazı sorunlarla karşılaşılaşılıyormuş. Bu sorunları aşmak için ne gibi tedbirler alınıyor?" şeklindeki soruya Başkan Topbaş şu yanıtı verdi. "Fikirtepe’de imar artışıyla yapılan kentsel dönüşüm projesi önemli fırsat. Maalesef bazı adalardaki parsellerde uyuşmazlıkların çıktığı söyleniyor. Durumu Çevre ve Şehircilik Bakanımiz Sayın Erdoğan Bayraktar da biliyor. Orada birkaç kişinin karşı çıkması yenilemeye engel teşkil etmeyecek şekilde yasal düzenleme yapıldı. Ada içinde bir iki ufak parsel bu işe olumlu bakmıyorsa bakanlığın devreye girmesi suretiyle o parselde bulunan yapıyı istimlak ederek ada içine cakanlık ortak olacak. İstimlak bedeli de gerçek değerleri üzerinden yapılacak. Afaki talepler hiçbir şey ifade etmeyecek”

‘İstanbul genelinde başlatılan kentsel dönüşüm projesinden çıkan hafriyat nasıl değerlendirilecek?” şeklindeki soruya Başkan Kadir Topbaş, "Hafriyatın dönüşümü için bir yönetim oluşturmak gerekiyor. Çünkü bu kadar inşaat atığı malzemesini getirip bir yerlerde depolamaya imkanımız yok. Başka bir yere de atamayız. Hafriyatın düzgün ve çevreyi kirletmeyecek şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bu konuyu iyi bilen akademisyenlerle İSTAÇ şirketimizin bir çalışması var.  Bu yıkımlardan çıkan malzemeler yerine göre kullanılabilir. Bir kısmını yaptığımız isale  hatlarında ve yolların alt zemininde kullanılabilir. 1 milyon 600 bin binanın büyük bir bölümünde bu çalışma yapılacağından ve inanıyorum ki, sadece riskli olan binalar değil, bir mahallede düzenleme başlıyorsa belki diğer binalardan da dönüşümle ilgili talepler gelecektir. Gittiğimiz her yerde de bu tür talepler gelmeye başladı. Halkımız bu konuda duyarlı davranıyor ve yenilenme sürecine girmek isteyenler var'' şeklinde cevap verdi.



“Maldan önce can önemli'' diyen Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Biz veya vatandaşlarımız bu dönüşüme girdiği zaman daha insaflı ve daha düzenli yıkılıyor. Ancak deprem yıktığı zaman hem can hem mal gidiyor. Düzenli ve akılcı olmak zorundayız. Vatandaşların katılması önemli ancak engel teşkil eden noktalarda Bakanlık devreye girerek engel olan ada içindeki küçük parselleri istimlâk edecek ve böylece dönüşüm devam edecek.”

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2012, 19:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER