NAKİYE ÖĞRETMEN KADIKÖY’DE ÖLÜMSÜZLEŞTİ

Çocukların 83 yıl önceki Taksim mitingi Kadıköy’de canlandırıldı.

NAKİYE ÖĞRETMEN KADIKÖY’DE ÖLÜMSÜZLEŞTİ
NAKİYE ÖĞRETMEN KADIKÖY’DE ÖLÜMSÜZLEŞTİ
 
 Çocukların 83 yıl önceki Taksim mitingi Kadıköy’de canlandırıldı.
 
Dünyanın ilk çocuk hakları mitingini 1930 yılında Taksim’de çocuklarla birlikte düzenleyerek, çocuk hakları bildirisini okuyan Öğretmen Nakiye Elgün’ün, o günü simgeleyen rölyefi Kadıköy’de özel bir törenle açıldı.

Kadıköy’de değişik noktalara heykel ve rölyef koymak için kolları sıvayan Kadıköy Belediyesi, bu projenin ilk örneğini 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Söğütlüçeşme’de gerçekleştirdi.  Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Heykeltıraş Ümit Öztürk’ün yaptığı Nakiye Öğretmen Rölyefi, Kadıköylü çocukların katılımıyla açıldı. 1930 yılında Taksim’de gerçekleştirilen mitingte, çocukların ellerinde taleplerini belirttikleri dövizlerle dinlediği Nakiye Öğretmen, rölyefte çocuk hakları bildirisini okurken resmediliyor.

Rölyefin açılış töreninde, Kadıköy Belediyesi Çocuk Etüt Merkezi öğrencileri özel kostümlerini giyerek, tıpkı 1930 yılındaki çocukların taşıdığı ‘’Hava, güneş, hürriyet isteriz’’ gibi talepleri içeren dövizlerle katıldı. Böylece 83 yıl önceki görüntüler, günümüz Kadıköy’ünde canlandırılmış oldu. Çocuk Sanat Merkezi Drama Bölümü öğrencilerinden Dide Demirsert’in Birleşmiş Milletler Örgütü ve UNİCEF’in Çocuk Hakları Bildirgesi’ni okuduğu törende, Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi öğrencileri Keman Orkestrası Konseri sundu. Açılışta konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Nakiye Öğretmen’in Kurtuluş Savaşı zamanında işgalcilere karşı dik duran bir eğitimci olduğunu vurgulayarak, ‘’Bugün Nakiye öğretmenlere ihtiyacımız var. Erkek, kadın, çoluk çocuk elele vererek Cumhuriyetimizi korumalıyız. Hükümetler ulusal bayramları kutlamayabilir ama halklar kutlamalı. İnsan hakları, demokrasi ve özgürlükler hep bu ulusal bayramlar sayesinde edinildi’’ dedi.

İSTANBUL’UN ÇOCUK BAŞKENTİ KADIKÖY

Rölyef projesine öncü olan isimlerden Kadıköylü sanatçı şair Sunay Akın da Kadıköy’ün, çocuk duyarlılığının en iyi yansıtıldığı ilçe olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Heykelleri olmayan bir ülke, Alzhemier olmuş bir insan gibidir. Bugün dünyada yaşanan savaşların sebebi hafızasızlıktır. Kurtuluş Savaşı’na destek vermiş bir aydınlanmacı olan Nakiye Öğretmen Rölyefi için Sayın Öztürk’e minnettarım’’ diye konuştu.

Törene Nakiye Elgün’ün 85 yaşındaki yeğeni Güner Tansuğ ile Tansuğ’un kızı Fatma Begüm Şendal da katıldı.


 


Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2013, 19:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER