İstanbul`a `Ab Kültürel Mirası` Jüri Özel Ödülü

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu`ya, İstanbul Kültür Envanteri Projesi Europa Nostra`dan özel ödülünü takdim etti

İstanbul`a `Ab Kültürel Mirası` Jüri Özel Ödülü

Avrupa Komisyonu ve Europa Nostra tarafından her yıl düzenlenen Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü / Europa Nostra Ödülleri, Avrupa`da sınır ötesi bilgi ve deneyimi teşvik etmekte, somut kültürel mirasın korunmasına kamu bilincini artırmayı ve örneklerin gücüyle en iyi çalışmaları teşvik etmeyi hedefledi.

Bu kapsamda İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri Projesi, mirasın korunması ve geliştirmesine yönelik katkıları nedeniyle özel mansiyon verilen 29 proje yer aldı.
İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri Projesi’nin ev sahipliğini Kültür ve Turizm Bakanlığı yapıyor. İstanbul Kültür Envanteri, www.istanbulkulturenvanteri.gov.tr adresinde bir araya gelen çalışmalar ve İstanbul`un kültür mirası ve kültür ekonomisine ilişkin detayları farklı başlıklar altında toplandı ve günümüze kadar en kapsamlı arşiv çalışmasını oluşturuyor.

Proje, Ekim 2009 ve Haziran 2011 tarihleri arasında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Projeleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Bilimler Akademisi`nin stratejik ortaklığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) desteğiyle İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü lehtarlığında hayata geçirildi.

Şimdilerde Kültür Envanteri, 2011 ve 2012 döneminde İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
İstanbul üzerinden gerçekleştirilen proje www.envanter.gov.tr adresi üzerinden geliştiriliyor ve giderek ulusal bir envanter sistemi niteliğinde hayata geçirildi.
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü`nde T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Kültür Turizm İl Müdürü Prof. Ahmet Emre Bilgili`nin katılımıyla gerçekleşen ödül töreninde Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu`ya ödülünü takdim etti.
2012 yılında Türkiye`den İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri Projesi "Araştırma" dalında Özel mansiyon ile ödüllendirilirken, Miletos İlyas Bey Külliyesi "Koruma" dalında, Allianoi Girişimi ve Dr. Ahmet Yaraş ise "Özel Hizmet" dalında ödül aldı.

Ödül takdiminde sırasında projeye ve ne anlama geldiğine ilişkin bir konuşma yapan, Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan " Bu proje bir işbirliğinin güzel bir sonucudur. Bu internet sitesini herkes kısa yollarına eklemeli. Bu projenin iki ana merkezi var.

1. Kültürümüzü internet üzerinden insanlara sunmak
2. Kültür ekonomisiyle ilgili bütün portföyü çıkarmak.


Bunun bir anlam ifade edebilmesi için hızlıca İngilizceye çevrilmesi lazım" dedi.

Medeniyetin vazgeçilmezi yazmaktır
Ödülünü alan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu; " Bugün hepimiz için keyifli bir gün. Çünkü İstanbul için iyi bir şey yaptık. Bugün de bu mutluluğu hep beraber yaşıyoruz. Gururluyuz, çünkü İstanbul gibi bir "şehirlerin kraliçesinde" yaşıyoruz. Yeni kazılarda 8.500 yıllık bir tarihi olduğu ortaya çıktı. Geçenlerde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Kİ Moon`a İstanbul`un 8.500 yıllık tarihinden bahsettim. Kendisi de İstanbul`u gezerek bu 8.500 yıllık tarihe hayran kaldı. Bizim övündüğümüz en büyük meziyetimiz, medeniyetlerimiz... Ancak bu medeniyetler içinde bizim medeniyetimizin yeri ayrıdır. Adalet... Bizim medeniyetimizde adalet vardır. Bizim medeniyetimizde bilim vardır.

Bizim medeniyetimizin kültür ve sanat açısından dünyada özel bir yeri vardır. Medeniyetin vazgeçilmezlerinden biri de yazmaktır. Yani envanter... Bir medeniyetin yazılmış bir tarihi yoksa bunun bir anlamı yoktur. 2010 yılında başlatılan Kültür Envanteri projemiz sayesinde pek çok konuda bilgi sahibiyiz. Ancak bu proje tamamlanıp bitmiş sayılmaz. Proje bundan sonra da geliştirilecek, yenilenecek. Farklı dillere de çevrilerek proje genişletilecek. Bu envanterde elde edilen bilgiler ile İstanbul`umuz artık daha güçlüdür. Aslında bu ödül İstanbul`un ödülü, İstanbul`a hizmet edenlerin ödülüdür. Bu güzel ödülü ben onları temsilen kabul ediyorum. 2013’ün en güçlü 10 şehri içinde olan İstanbul idealiyle bu ödülü alıyorum" diyerek duygularını dile getirdi.

İstanbul Kültür Turizm İl Müdürü Prof. Ahmet Emre Bilgili ise projeye dair önemli açıklamalarda bulunarak " Kültür envanteri , İstanbul`da ne var ne yok onu bize gösteriyor. Yani bizim elimizde ne var ne yok onu bilmemizi sağlıyor. İstanbul şehrinin hem ülkeye hem de dünyaya model üretme gibi bir sorumluluğu var. Bu bir İstanbul projesi, ama bunu bir dünya projesine dönüştürmek gibi bir düşüncemiz var.

istanbulkulturenvanteri.gov.tr adresinden envanter.gov.tr adresine geçilecek. Bu da bu projenin ülke geneline yayıldığını gösterir. Bu projenin ödül almasını nedeni bilgiyi ortaya çıkarmanın yanında dünyaya model oluşturmasıdır" ifadelerini kullandı.
2012 yılında Türkiye`den İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri Projesi kapsamı olmak üzere, 2012`de, toplam 3 ödülle Türkiye`nin en çok ödül aldığı yıl oldu.

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2012, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER