İstanbul caddelerinde Çevre dostu yeni otobüsler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, düzenlenen törenle doğalgazla çalışan çevre dostu 42 yeni otobüsü hizmete aldı.

 İstanbul caddelerinde Çevre dostu yeni otobüsler
Eyüp – Feshane’deki hizmete alım töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş İstanbul’un yeni kazanımlarından dolayı gurur duyduğunu belirterek, “Ekolojik kıyamet kopacak söylentileri var. Bundan dolayı çevreyi korumak zorundayız. Yerey yönetim olarak bu hassasiyeti dikkate alan bir çalışmayı başlattık” şeklinde konuştu.

“Dünya nüfusunun yarısı şehirlerde yaşıyor” diyen Başkan Topbaş, gelecekte bu oranın yüzde 70’lere çıkacağını söyledi. İstanbul’un da özellikle kırsal kesimden ağırlıklı olarak göç aldığını anlatan Başkan Topbaş, düzenli bir şehirleşme olmadığı içinde bu yoğunluğun değişik problemleri doğurduğunu söyledi.

İstanbul’da günlük hareketliliğin 24 milyona ulaştığını ifade eden Başkan Topbaş, “Doğu batı aksında düzenli bir gelişim olmadığı için sıkıntılar yaşanıyor. yüzden yatırımların yüzde 55’ini ulaşıma ayırıyoruz. Bir taraftan kavşaklar, tünel yollar, yeni yollar devam ediyor. Bunun yanı sıra raylı sistem yapıyoruz. Dünyada yerel yönetimler metro yapmaz ama biz İstanbul’da cumhuriyet tarihinin en uzun metrosu Kadıköy-kartal hattını yaptık. Şimdi de Pendik kaynarca ve tuzlaya uzatma çalışmasını yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Raylı sistemlerle ilgili çalışmaların yanında lastik tekerlekli ulaşımda da adımlar atıklarını kaydeden Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Çeşitlendirmeye çalıştık. Şehirlerin nüfusu arttıkça çevre kirliliği de şehirlerden dünyaya yayılıyor. Her alanda şehirler dünyayı kirletiyor. Ekolojik kıyamet kopacak söylentileri var. Bundan dolayı çevreyi korumak zorundayız. Yerel yönetim olarak bu hassasiyeti dikkate alan bir çalışmayı başlattık. Özellikle İstanbul’da bütün sistemleri bu olguyla yönetmekteyiz.”

İstanbul’da 2013 sonuna kadar 3000 adet yeni otobüsün trafiğe çıkacağını belirten Başkan Topbaş,  “1500’ünü Otobüs A.Ş, 1500’ünü de İETT hizmete alacak” dedi. “Halk Otobüsleri’nin de kendilerini yenileyecek” diyen Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti. “Başta dezavantajlı grupların kullanabileceği bu araçlar çevreci de olacak. Fosil yakıt kullanmayan bir sistemi kazandırmaya çalışıyoruz. Yeni otobüslerimiz sıkıştırılmış doğalgazla çalışacak.  Akaryakıt gideri olarak yüzde 50 daha tasarruflu. Çevreye olan katkısı ise daha büyük. Bu otobüslerimizin sayısını 320’e çıkaracağız.”

“Metrobüs modeli dünyaya örnek”

Metrobüs modelinin dünyaya örnek olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, Pakistan - Lahor’da 32 km’lik Metrobüs hattının Büyükşehir Belediyesi danışmanlığında bu ay hizmete açılacağını söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Size enteresan bir şey söyleyeceğim. İmar komisyon başkanımız ve bazı meclis üyelerimiz Paris Belediyesi’nin birtakım çalışmalarını incelemek için Paris’e gittiler. Orada Metrobüs sistemini Paris’e kurmak istediklerini yetkililer söylemiş. Ayrıca 2004’te kurduğumuz metropoliten planlama merkezimizin benzerini de kuracaklarını söylemişler. Paris şimdi başlıyor, hepsinin önüne geçeceğiz. Kaybettiğimiz zamanı telafi ederek öne geçeceğiz.”

Başkan Topbaş’ın konuşmasının ardından yeni otobüslerin alındığı TCV Otobüs’ün Genel Müdürü Timuçin Bayraktar, MAN’ın CEO’su Tuncay Bekiroğlu Başkan Topbaş’a birer plaket verdi.

Başkan Topbaş daha sonra yeni otobüslerden birinin şoför koltuğuna geçerek basın mensuplarıyla birlikte kısa bir tur attı.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2013, 22:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER