Avrasya Tüneli geçiş fiyatı 4 dolar artı kdv olacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan test sürüşünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı

Avrasya Tüneli geçiş fiyatı 4 dolar artı kdv olacak

 Avrasya Tüneli geçiş fiyatı 4 dolar artı kdv olacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan test sürüşünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'nin geçiş fiyatının 4 dolar artı KDV olacağını belirterek, "Çift yönlü ücretli olacak. Ücret yılda bir kez revize edilecek" dedi.
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Avrasya Tüneli'nden geçişlere ilişkin, "Hem HGS, hem OGS aynı gişelerden yapılabilecek. Hız sınırımız 70 kilometre. Dolayısıyla tünelin içine girecek araç sayısı 70 kilometre hıza göre. Başlangıç olarak yaklaşık 120-130 bin aracın geçmesi. Bu kadar aracın geçinde herhangi bir aksaklık olmayacak şekilde planlama yapıyoruz. Bu planlama çerçevesinde 2 gidiş, 2 geliş olması nedeniyle de  gişelerdeki ücret alımı veya HGS, OGS geçişi bu 2 şerit ile entegre olduğu için bir sıkışıklık olmayacak" ifadesini kullandı.
 
"TARİHİ YARIMADA'YA ERİŞMİYOR. METOTLAR FARKLI. BİR ÇÖKMEYE FIRSAT VERMEDİK" 
 
Bakan Arslan, tünelin tarihi Yarımada'ya zarar vermediğini belirterek, "Tarihi Yarımada'ya erişmiyor. Burada kullandığımız metotlar farklı metotlar. Herhangi bir çökmeye neden olacak bir duruma fırsat vermedik. Ola ki böyle bir şey olursa biz, aksi basınçlı sistem ile çalıştık tedbirlerimizi peşin peşin aldığımız için kabul edin ki bir çökme olacaktı. Öyle bir şey olsa bile önceden tedbir alındı. Dünyada, e modern teknoloji burada kullanıldı. Her türlü tedbir alınarak burada çalışıldı. Öyle bir şey söz konusu değil. Tarihi yarımada herkes için çok önemli. Değerli mirasımızı çocuklarımıza taşımak adına bu önemliydi" açıklamasında bulundu.
 
"TÜNELDE 600 METREDE BİR, ARAÇLARIN DURABİLECEĞİ YERLER VAR" 
 
Avrasya Tüneli'ndeki acil duruma ilişkin bir soru üzerine Bakan Arslan, "600 metrede bir herhangi bir aracın arızalanması yakıtının bitmesi halinde araçların durabileceği yerler var.  Tünel sürekli elektronik sistemlerle her tarafı takip edilecek. Herhangi bir yerde normalin dışında bir surum olursa anında sinyal verecek. Tünelin ortasında buna müdahale edecek bir ekip bulunacak.  Her iki uçta da ekipler olacak" dedi.
 
"LED IŞIKLANDIRMA İLE GÜN IŞIĞINDA YOLA ALIYOR PSİKOLOJİSİ OLACAK" 
 
Tünelde 'Led ışıklandırma' olacağına vurgu yapan  Bakan Arslan, "Uluslararası kuralların öngördüğü havalandırmanın gerekleri yapılıyor. Led ışıklandırma olacak. İnsanlar gün ışığında yola alıyor psikolojisinde olacak. Tünellerin giriş ve çıkışlarında ışıklandırmada kademeli, bir geçiş olacak. Gözler birden kamaşmayacak. Buradaki deniz derinliği yaklaşık 62 metre. Deniz dibinden sonra 55 metrelik bir tabaka var. Ondan sonra tünel başlıyor. 106 metre böyle oluyor" diye konuştu.

VRASYA TÜNELİ PROJESİ (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi)

Asya ve Avrupa ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleşecek
Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak. İstanbul’da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor. 

Projenin 5,4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşurken Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergâhta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edilecek. 

Tünel geçişi ve yol iyileştirme-genişletme çalışmaları, bütüncül bir yapıda araç trafiğini rahatlatacak. İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak. Çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlanacak.

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM), Avrasya Tüneli Projesi’nin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.’yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.


Projenin Temel Özellikleri
Avrasya Tüneli Projesi, 285 milyon 121 bin 188 Amerikan Doları tutarında özkaynak, 960 milyon Amerikan Doları tutarında kredi kullanılarak, toplam 1 milyar 245 milyon 121 bin 188 Amerikan Doları yatırımla 55 ayda tamamlanacak.
Boğaz geçişi tünelinde sadece bu projeye özel olarak tasarlanan TBM (Tunnel Boring Machine – Tünel Kazma Makinesi) kullanıldı.
Tünel Kazma Makinesi, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri arasında 11 bar değerindeki işletme basıncı ile dünyada 2’inci sırada, 13,7 metre kazı çapı ile dünyada 6’ncı sırada yer alıyor.

Anadolu yakasından başlayacak olan tünel inşaatı, Tünel Kazma Makinesi’nin deniz tabanının yaklaşık 25 metre altından toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak ilerlemesi sonucunda 22 Ağustos 2016 tarihinde Avrupa yakasında tamamlandı.
Tünel Kazma Makinesi’nin günlük ilerleme hızı ortalama 8-10 metredir.
Tünel yalnızca hafif araçların (otomobiller, minibüsler) kullanımına izin verilecek şekilde tasarlandı. Ağır taşıtlar, iki tekerlekli araçlar (motosiklet, bisiklet) ve yayalar tünelden faydalanamayacaklar.
Boğaz geçişinin dışında kalan bağlantı tünellerinin inşası NATM (New Austrian Tunnel Method – Yeni Avusturya Tünel Yöntemi) yöntemiyle gerçekleştirildi.
Projenin tünel bölümü dışında kalan, her iki yakadaki genişletilen yaklaşım yolları ve iyileştirilen kavşaklar, inşaatın tamamlanmasıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilecek.
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 24 yıl 5 ay süreyle işletim ve bakımından sorumlu olacağı tüneli, bu sürenin sonunda T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne (AYGM) devredecek.


Proje Güzergahı
Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde azaltacak olan Avrasya Tüneli Projesi, Boğaz’ı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlandı. Proje üç bölümden oluşuyor:
Avrupa yakası
Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü, alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun hemzemin geçit olarak inşa edilecek. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılacak.
Boğaz geçişi
İstanbul Boğazı'nda deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel inşa edilecek. Her katta çift şerit yer alacak. Batı girişinde bir paralı geçiş gişesi ve işletme binası, tünelin her iki ucunda havalandırma bacaları yer alacak. 


Anadolu yakası
Göztepe'ye ulaşan D100 yolu üzerinde, 2 adet köprülü kavşak ve engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonları da dâhil olmak üzere yaya üst geçidi inşa edilecek. Yaklaşık 3.8 kilometre uzunluğundaki yol genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılacak.

Proje Tasarım
Parsons Brinckerhoff International Inc. (PBI)
Avrasya Tüneli’nin tasarımı için bu alanda dünyanın lider şirketi Parsons Brinckerhoff International Inc. (PBI) ile anlaşıldı. Parsons Brinckerhoff, kamu ve özel sektör alanındaki müşterilerine kritik altyapı projelerinin tasarlanması, planlanması, geliştirilmesi, inşa edilmesi, işletilmesi ve sürdürülmesi süreçlerinde yardımcı olan global bir mühendislik firmasıdır. 1885 yılında New York şehrinde kurulan Parsons Brinckerhoff, beş kıtada yer alan 150’nin üzerinde ofisi ve 14 bin çalışanıyla faaliyet gösteriyor.
Dünya genelinde mega ve yerel ölçekli binlerce altyapı projesini üstlenen Parsons Brinckerhoff, ulaşım, güç, enerji, toplumsal kalkınma, su, madencilik ve çevre başta olmak üzere her türlü altyapı için hizmet sunuyor.

Proje İnşaat
Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. ve SK Engineering & Construction Co.Ltd. Adi Ortaklığı İşletmesi
Yapı Merkezi ve SK E&C tarafından kurulan YMSK Ortak Girişimi, Avrasya Tüneli Projesi’nin inşaatının gerçekleştirilmesini üstlendi. YMSK Ortak Girişimi’nin bünyesinde, Yapı Merkezi’nin gerçekleştirdiği Dubai Metrosu, İzmir Metrosu, Antalya ve İstanbul Tramvayları, İstanbul, Eskişehir ve Kayseri Hafif Raylı Sistemi ve Taksim-Kabataş Füniküler Sistemleri projelerinde görev alan deneyimli mühendisler yer alıyor.

Proje İşletme
Egis Road Operation
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.(ATAŞ), Avrasya Tüneli’nin işletilmesi için ulaşım altyapılarının işletimi ve bakımı konusunda dünyanın lider şirketi Egis Road Operation SA ile anlaşma imzaladı. 

Egis Road Operation, dünya genelinde kompleks ulaşım altyapısı projelerinin geliştirilmesinde ve yönetilmesinde eşsiz bir bilgi birikimine sahiptir. Kamu-özel ortaklığı alanında uzun süreli bir geliştirici, yatırımcı ve sistem entegratörü olarak hizmet veren Egis Road Operation, altyapı işletmesi alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden biridir. Egis Road Operation 2014 yılında Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Polonya, Avusturya, İrlanda, Macaristan, Yunanistan, Filipinler, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerin bulunduğu 16 ülkede 35 tünel projesinin işletimini üstlendi. Egis Road Operation'ın uzmanlığı dahilinde; toplam 44 km'lik hala işletimi devam etmekte olan projelerin yanısıra kontrat süreci tamamlanmış ve gelecekte işletmeye açılacak toplam 60 km'lik tünel projeleri bulunmaktadır.

Projenin Kazandıracakları
Kazlıçeşme-Göztepe hattında gerçekleştirilecek olan Avrasya Tüneli Projesi, yoğun trafiğin etkili olduğu şehir içinde yolculuk süresini önemli ölçüde azaltacak. Asya ve Avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresi 15 dakikaya kadar inecek. Avrasya Tüneli Projesi ile hızlı ve güvenli yolculuğun rahatlığı yaşanacak. 

Tünelin giriş ve çıkış noktalarındaki bağlantı yollarının genişletilmesi ve düzenlenmesiyle trafik daha akıcı hale gelecek. 

Uluslararası dev organizasyonlara ev sahipliği yapmak isteyen İstanbul’un trafik sorununun çözümüne ilişkin en önemli yatırımları arasında Avrasya Tüneli de yer alacak.

Proje Finansmanı
Toplam Yatırım : 1 milyar 245 milyon 121 bin 188 ABD Doları
1.Özkaynak : 285 milyon 121 bin 188 ABD Doları
2.Krediler : 960 milyon ABD Doları*

*18 yıllık vadesi ile Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen Yap-İşlet-Devret Altyapı Projelerinde en uzun vadeye sahip kredi paketi

2.1. Doğrudan Krediler
550 milyon ABD Doları

Avrupa Yatırım Bankası: Avrupa Yatırım Bankası'na Avrupa Birliğinin finans kurumudur ve Birliğin hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olacak yatırımların finanse edilmesi amacıyla kurulmuştur. Avrupa Yatırım Bankası'nın öncelikli hedefi, Avrupa Birliği'nin dengeli gelişimine katkıda bulunmaktır. Bunun yanı sıra, Trans-Avrupa ulaşım ve telekomünikasyon ağlarının geliştirilmesine, çevrenin korunmasına, enerji kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanmasına ve Avrupa sanayinin ve KOBİ'lerinin uluslararası düzeyde rekabet gücünün arttırılmasına yönelik finansman kredisinin sağlanması, Avrupa Yatırım Bankası'nın temel görevini oluşturmaktadır. 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası: Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası enerjidebağımlılığın ortadan kaldırılması, özel sektörün altyapıya dâhil edilmesi veTürk ekonomisinin dayanak noktası olan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin(KOBİ’lerin) finansmana erişmelerinin kolaylaştırılmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. 

Kore Eximbank: Kore İhracat-İthalat Bankası yurtdışında yatırım yapan Kore işletmelerini desteklemek için kapsamlı ihracat kredileri ve garanti programları sağlamaktadır. 1976 yılında kuruluşundan bu yana, Kore’nin ihracata dayalı ekonomisini ve yabancı ülkelerle ekonomik iş birliğini desteklemektedir. 

2.2. Kore İhracat Sigortası Kurumları Teminatlı Krediler
210 milyon ABD Doları

Garantörler:
Kore Ticaret Sigorta Kuruluşu: Kore Ticaret Sigorta Şirketi (K-Sure), küresel ticareti kolaylaştırmak amacıyla ihracat ve ithalat sigorta programlarını yürütmek için 1992 yılında Kore hükümeti tarafından kurulmuştur. K-sure genel ticaret ile ilgili kapsamlı bir finansal desteği sağlamak, ihracatçı ve ithalatçılar için gelirlerin ödenmemesi riskini kapsamak üzerine hizmet vermektedir. 

Kore Eximbank: Kore İhracat-İthalat Bankası yurtdışında yatırım yapan Kore işletmelerini desteklemek için kapsamlı ihracat kredileri ve garanti programları sağlamaktadır. 1976 yılında kuruluşundan bu yana, Kore’nin ihracata dayalı ekonomisini ve yabancı ülkelerle ekonomik iş birliğini desteklemektedir.

Kreditörler:
Sumitomo Mitsui Banking Corporation: SMBC yurtdışında yatırım yapan firmalara ülke kredisi ve yapılandırılmış dış ticaret finansmanı sağlanması konusunda destek vermektedir. Bu kapsamda ayrıca, Türkiye'de faaliyet gösteren veya yatırım yapmayı planlayan Japon şirketlerine ihtiyaç duyabilecekleri bankacılık hizmetlerinin sunulması amaçlanmaktadır. 

Standard Chartered Bank: Standard Chartered Bank’ın temel stratejisi, Asya, Afrika ve Ortadoğu’daki müşterilerinin sınır ötesi işlemlerine aracılık etmektir. İngiliz hükümetinin özel sektör destekli ekonomik kalkınma hedefi kapsamında KOBİ'ler başta olmak üzere özel sektöre finansman kolaylıklarının sağlanması; ihracatın desteklenmesi; yabancı pazarlardaki faaliyetleri artırılması öncelikleri arasındadır. 

Mizuho Bank: Japonya’da ikinci en büyük finansal hizmetleri şirketi Mizuho Financial Group’un çekirdek perakende bankacılık birimidir. Büyük ölçekli yerel firmalara ve global şirketlere finansal ve kurumsal stratejik çözümler sağlamaktadır. 

2.3. Türk Bankalarınca Garanti Edilen Krediler
200 milyon ABD Doları


Garantörler:
Yapı ve Kredi Bankası: Yapı Kredi güçlü proje finansman deneyimiyle Türkiye’de uzun vadeli finansman konusunda öncü bankalardan biridir. Müşterilerine sunduğu çözümlerle proje finansman alanında kapsamlı hizmet sunmaktadır. Yapı Kredi Proje Finansmanı Enerji, Gayrimenkul, Altyapı ve Satınalma Finansmanı alanlarında uzmanlaşmış bir ekibe sahiptir. 2012 itibariyle portföyünde yer alan yaklaşık 200 proje için toplam 6 milyar USD’lik finansman sağlamıştır. 

Türkiye İş Bankası: Gerek mevcut işletmelerin tevsi yatırımlarını, gerekse tamamen yeni hayata geçirilecek projeleri orta ve uzun vadeli nakdi ve/veya gayrinakdi krediler vermek suretiyle destekler. Türkiye’de gerçekleştirilen pek çok projede (tevsi yatırımların yanı sıra işletme hakkı devri, yap-işlet-devret, yap-işlet modelleriyle gerçekleştirilenler dahil) yer almaktadır. 

Garanti Bankası: 1946 yılında Ankara'da kurulan Garanti Bankası, 30 Eylül 2013 tarihi itibarıyla 106 milyar ABD Doları’nı aşan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük ikinci özel bankası konumundadır. Enerji, gayrimenkul, altyapı yatırımları ve satın alım finansmanı alanlarında Türkiye'nin önemli yatırımlarına finansman sağlamaktadır. 

Kreditör:
Avrupa Yatırım Bankası: Avrupa Yatırım Bankası'na Avrupa Birliğinin finans kurumudur ve Birliğin hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olacak yatırımların finanse edilmesi amacıyla kurulmuştur. Avrupa Yatırım Bankası'nın öncelikli hedefi, Avrupa Birliği'nin dengeli gelişimine katkıda bulunmaktır. Bunun yanı sıra, Trans-Avrupa ulaşım ve telekomünikasyon ağlarının geliştirilmesine, çevrenin korunmasına, enerji kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanmasına ve Avrupa sanayinin ve KOBİ'lerinin uluslararası düzeyde rekabet gücünün arttırılmasına yönelik finansman kredisinin sağlanması, Avrupa Yatırım Bankası'nın temel görevini oluşturmaktadır.


Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2016, 19:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER