8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 19 yıl sonra yeniden toprağa verildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında mezarından çıkarılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın naaşı incelemenin ardından yeniden Topkapı’daki Anıt Mezar’a defnedildi.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 19 yıl sonra yeniden toprağa verildi
Yapılan dini törene Özal’ın ailesinin yanı sıra Bakan Egemen Bağış, Başkan Kadir Topbaş ve Vali Hüseyin Avni Mutlu da katıldı.

Turgut Özal dualarla defnedildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının ölümüyle ilgili iddiaları üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında mezarından çıkarılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşı, Adli Tıp Kurumu'nun incelemelerin tamamlamasının ardından defnedilmek üzeri Topkapı'daki Anıt Mezara getirildi.

Adli Tıp Kurumu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında 2 Ekim'de mezarından çıkarılan 8. Cumhurbaşkanı Özal’ın cenazesi üzerindeki işlemlerini tamamladı. İki gün boyunca Özal'ın cenazesinden toksikolojik ve kimyasal incelemeler için örnekler alan Adli Tıp Kurumu sabah saatlerinde Özal naaşını teslim etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne ait cenaze aracıyla polis eskortu eşliğinde Anıt Mezar’a getirilen Turgut Özal'ın Türk bayrağına sarılı tabutu, bir hocayla birlikte tören mangası tarafından omuzlara alınarak Anıt Mezara kadar taşındı.

Naaştan önce Anıt Mezar’a gelen Semra Özal ve Ahmet Özal’ın üzgün olduğu gözlendi. Semra Özal kabre özel bir asansörle indirildi. Topkapı’daki Anıt Mezar’da definden önce yapılan dini törene Özal’ın ailesinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, AB Bakanı Egemen Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Vali Hüseyin Avni Mutlu ile Ankara Başsavcısı Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu katıldı.

Bakan Bağış; “Mezarın açılması aydınlık Türkiye’ye vesile olacak”


Tören sonunda basın mensuplarına bir açıklama yapan Bakan Bağış, “Öncelikle ülkemizin ve milletimizin başı bir kez daha sağ olsun. 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal beyefendiyi bugün bir kez daha ebedi istirahatgahına yolcu ettik. Hükümetimizi ve Başbakanımızı temsilen bu dini törene katıldım” dedi.

Şartların Turgut Özal’ın kabrinin yeniden açılmasını gerektirdiğini vurgulayan Bakan Bağış, şöyle konuştu; “Gerçekten gönül isterdi ki kendisinin kabri açılmak durumunda kalmasaydı. Ancak şartlar bunu gerektirdi. Ümit ediyoruz ki yapılan inceleme bir takım bilgileri ortaya çıkaracaktır ve bu yapılan işlem Rahmetli Turgut Özal’ın hayalini kurduğu, uğruna yıllarına verdiği aydınlık, demokratik, şeffaf Türkiye Cumhuriyeti’nin yükselmesine vesile olacaktır.”

“Artık Türkiye’de hiçbir şeyin gizli kalmayacağı, artık Rahmetli Özal’ın hayalini kurduğu gibi milletin değerleriyle devletin değerlerinin içiçe girdiği bir döneme girdiğimiz inancıyla, bu yapılan işlemin Türkiye’nin aydınlanmasına vesile olacağına inanıyoruz” diyen Bağış, “Milletçe başımız sağ olsun, inşallah bir daha böyle şüphelerin ve endişelerin yaşandığı günleri görmeyiz. Allah ülkemizi güçlendirsin, korusun, her daim büyütsün. Bugün aile de bizler de duygusalız. Sayın Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterimiz Mustafa İsen, Sayın Valimiz Hüseyin Avni Mutlu, Sayın Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ve Sayın savcımız hep birlikte aileyle iç içeydik. Duygusal ve acılı günlerinde onlara destek olmaya çalıştık” diye konuştu.

Ahmet Özal; “Turgut Özal’ın ölümü normal değildi”

Ahmet Özal de yaptığı açıklamada babasının cenazesinden alınan örnekler üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Çalışmaların birkaç hafta sürebileceğinden bahsedildi. Çalışma tamamlandığında savcılık gerekli açıklamayı yapacaktır. İkinci kez defin sırasında mezarın şekli biraz değişti. Üstündeki mermerler kalktı. Toprak ve çiçekli bir şekilde bizim kültürümüze daha uygun şekilde yapıldı. 19 sene önceki acıyı tekrar yaşadık, çok zordu. Allah kimsenin başına böyle şeyler vermesin” diye konuştu.

Bir soru üzerine, “19 sene sonraki araştırma ilk günkü gibi olmaz. Aldığımız bilgilere göre bazı toksik maddelerin yok olacağı, bazılarının kalacağı yönünde” diyen Ahmet Özal, “Ölümüne dair herhangi bir izin bulunabilme ihtimalini yüzde elli elli olarak görüyorum. Ama adli tıp uzmanlarınca bana açıldığı zaman mezar vücut organlarının, hatta iç organlarının kalmış olması hem bir mucize, hem de değerli bir veri olarak söylendi. Hatta beyin ve karaciğer ve dokular dahil gövdenin komple olduğu belirtildi. Sadece kemik ve saç yok, tahmin ediyorum şüpheli bir durumun bulunabilme olanağı artmıştır. Sonuç alınması konusunda daha büyük bir imkan olacağı kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
Kendisinin naaşı görmediğini, annesinin tören sırasında ağladığını ve hiçbir şey konuşamadığını ifade eden Ahmet Özal, “Zehirlenme riskinin ne kadar olduğunu düşünüyorsunuz” sorusuna ise, “Babamın ölümünün normal olmadığını biliyoruz. Bu kesin” diye cevap verdi.

İBB çalışmalara destek verdi

8. Turgut Özal’ın Anıt Mezar’ı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan çevre düzenlemesi ve çiçek dikimlerinin tamamlanmasının ardından yeniden vatandaşların ziyaretine açılacak. Tören sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri daire Başkanlığı Lojistik Destek Merkezi’ne bağlı Mobil Büfeler de görevli ve basın mensuplarının yiyecek içecek ihtiyacını karşıladı. İBB Anıt Mezar’ın açılması işlemine de aynı şekilde her türlü desteği vermişti.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2012, 22:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER