“Yağışlar İstanbul'a 15 günlük su kazandırdı“

Son günlerdeki yağışların İstanbul’a 15 günlük ek su kazandırdığını belirten Başkan Topbaş, “İstanbullulara inşallah su sıkıntısı yaşatmayacağız” dedi.

“Yağışlar İstanbul'a 15 günlük su kazandırdı“
"Yağışlar İstanbul'a 15 günlük su kazandırdı"

Son günlerdeki yağışların İstanbul’a 15 günlük ek su kazandırdığını belirten Başkan Topbaş, “İstanbullulara inşallah su sıkıntısı yaşatmayacağızdedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte Feshane Kültür Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Rumeli Balkan Trakya Kültür Günleri’ne katıldı. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, küresel iklim değişiklikleri yaşandığını ve mevsimsel yağışların düzenli olmadığını belirterek, “Bu değişimlere her gün değişimlere tanıklık etmekteyiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bununla ilgili hazırlıklarımızı yaptık, tedbirlerimizi aldık” dedi.

Yağışlar afet ölçeğinde

 Geçen hafta başlayan ve ara ara devam eden yağışların afet ölçeğinde olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, yapılan dere ıslahları ve çevre yatırımları sayesinde eskisi kadar olmasa da yer yer sıkıntılar yaşandığını söyledi. İzmir ve Sakarya’da yaşanan selde iki vatandaşın hayatını kaybettiğini ve yağışların Türkiye ölçeğinde de kendini hissettirdiğini, maddi hasarlara neden olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, şöyle konuştu;
“İstanbul’da çok ciddi dere ıslahları yaptığımız için maddi sıkıntılar o kadar fazla değil. Ancak, kısa zamanda o kadar fazla yağış düşmekte ki bunun önüne geçilmesi çok zor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 3 bin kişi ve 1200 aracımızla şehrin sıkıntı yaşanabilecek bölgelerine konuşlandık. Arkadaşlarımız AKOM’un koordinatörlüğünde 24 saat esaslı çalışma yürütüyor.”
 
Barajların doluluk oranı yüzde 18,56

 
Dünden itibaren Atatürk Havalimanı’ndaki uçuşlarda dahi sıkıntılar yaşandığının altı çizen Topbaş, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da programa gelirken hava koşulları nedeniyle uçakta türbülans yaşadığını aktardı. “Yani mevsim ortalamalarının çok dışında tahmin edilemeyecek ölçekte sıkıntılar yaşanmakta” diyen Topbaş, yağışların önümüzdeki günlerde de devam edeceğinin belirtildiğini kaydetti.

 Geçen günlerde yağan yağmurlarda İstanbul’un 10 günlük su ihtiyacının karşılandığını, dünden beri devam eden yağmurla şehrin 15 günlük su ihtiyacının karşılandığını dile getiren Topbaş, barajlardaki doluluk oranının ise 18,56 olduğunu söyledi.
 
Topbaş’tan toplu taşımayı kullanın ricası

 Dün yağan yağmurda Büyükçekmece Havzası’nda metrekareye 75 kilogram yağış düştüğüne dikkat çeken Topbaş, “Yağışlar sadece İstanbul’da değil, su alınan Melen, Istırancalar ve Sakarya bölgesindeki su seviyesini yükseltti. Bizim de bu bölgelerden aldığımız su güçlendi. Daha fazla pompa çalıştırarak daha fazla su alıyoruz. İstanbul’daki günlük su tüketiminin yarısından fazlasını bu bölgelerden temin ediyoruz. Yağışlar nedeniyle buharlaşma azaldığı için barajlardaki su kaybı da önlenmiş oluyor. İstanbul’da inşallah bir sıkıntı yok, su problemi olmayacak. Yağışlar günlük yaşamı etkiliyor. Ulaşım konusunda da ciddi teyakkuz halindeyiz. Vatandaşlarımızdan toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini rica ediyoruz” diye konuştu.


İSTANBUL BARAJLARINDA
SU ORANINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLA


Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2014, 20:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER