İBB KÜLTÜR SANAT 1-10 NİSAN 2011 ETKİNLİK TAKVİMİ

İBB KÜLTÜR SANAT 1-10 NİSAN 2011 ETKİNLİK TAKVİMİ

İBB KÜLTÜR SANAT 1-10 NİSAN 2011 ETKİNLİK TAKVİMİ
01 Nisan Cuma Saat: 20.00
SEMA GÖSTERİSİ
Düzenleyen: Cafer Altay
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi


ÇOCUK OYUNU

02 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
GİZEMLİ KİTAP
Düzenleyen: Parantez İçinde Tiyatrosu
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi

Gizemli Kitap, kitap ve anne sevgisinin ne derece büyük olduğunu anlatan, müzikal, interaktif bir çocuk oyunudur.

Gizem derslerini hiç sevmemektedir. O akşam annesi yine ders çalışması için yalvardığı halde o kitaplarını bir köşeye atmış ve her zaman yaptığı gibi çizgi film izlemeye koyulmuştur. Tam televizyonda Alâeddin’in Sihirli Lambası’nı seyrederken göz kapaklarının düştüğünü fark edememiştir bile. Sonra bir de ne görsün! Alâeddin’in Sihirli Lambası’ndaki cin onun yanındadır. Bir anda korkuya kapılmıştır. Ancak cinin başının dertte olduğunu anlayınca ona yardım etmek istemiştir. Çünkü lambanın peşinde onu ele geçirmek isteyen bir hırsız vardır. O sırada en sevdiği oyuncak ördeği de konuşmakta ve o hırsızdan cini nasıl koruyacaklarına dair fikirlerini söylemektedir. Ancak hırsızdan kurtulmak o kadar da kolay değildir. Bir sürü plan yapmak gerekmektedir. Ama ne yapması gerektiği konusunda Gizem’in hiçbir fikri yoktur. Keşke bir yol olsa diye düşünüp dururken yere fırlattığı kitabın Gizem’le aynı boyda olması ve konuşması onu çok şaşırtmıştır. Ancak ördeğinin başı derttedir, onu pişirmek için kovalayan aşçı bir kediden kaçmaktadır. Kedi yandaki sarayın aşçısıdır. Daha sonra kediyle de dost olup ondanda yardım isterler kedide seve seve kabul eder. Onlar kendi aralarında planları tartışırken gelen sesler artmaktadır, hırsızın geldiğini sandıkları anlardan birinde yolunu kaybeden Kibritçi Kız, diğerinde ise torunlarına çörek götürürken, kurt tarafından kovalanıp kendini beton binaların arasında bulan Kırmızı Başlıklı Nine girer. Yaptığı planla hırsızı etkisiz hale getiren kitap, Gizem’i ve arkadaşlarını kurtarmıştır. Bu kargaşada Gizem yorgun düşmüş ve derin bir uykuya dalmıştır. Sabah gözlerini açtığında onu tatlı sesiyle uyandıran annesini gördüğünde aslında ona tüm gece yardım eden kitabın annesi olduğunu anlamıştır. Her şeyin rüya olduğunu anlayan Gizem ilk kez o sabah kitaplarına annesine sarılır gibi sevgiyle sarılıp okulun yolunu tutmuştur.

Kitapsız bir hayatın ne kadar anlamsız ve boş olduğunu ve kitabın insan hayatına kattığı güzellikleri, zenginlikleri ve de renkleri çocuklarımızın hayatlarına yerleştirmeyi hedefledik. İstedik ki; kitap o küçük hayatların bir parçası olsun... İstedik ki; bedenleri büyürken, zihinleri gelişirken kitap sevgisi de bir çınar gibi büyüsün, gelişsin, serpilsin içlerinde…


ÇOCUK OYUNU

02 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
SİHİRLİ ORMAN
Düzenleyen: İstanbul Sahne Oyuncuları
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi

Çiçek ve Güneş sürekli oyunlar oynayan çok iyi iki arkadaştır. Oyunlarını her zaman evlerinin yakınında ki ormanda oynarlar. Bir gün yine ormanda oynarlarken, ağaçları kesen iki kötü niyetli adama rastlarlar. Çiçek ve Güneş, ağaçların faydaları ve onları kesmenin suç olduğunu, kötü adamlara ne kadar çok anlatsa da adamlar, çocukları küçümser ve dalga geçerler. Çocuklar da düşünüp bir çare bulmaya çalışırlar. Akıllarına çok parlak fikir gelir anne ve babalarından da yardım alırlar. Çok ilginç ve komik bir yol bulurlar. Bu yolla adamlara çok güzel bir ders verirler.

Yazan: Erdal Yıldırım


ÇOCUK OYUNU

02 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
DANS EDEN PRENSESLER
Düzenleyen: Altıok Tiyatrosu
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
“Balerinler Eşliğinde Muhteşem Dans Şöleni”
Oyun, 2006-2007 yılında başarılı bir sezonun ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Elim Sende Çocuk Şenliği kapsamında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde iki gün üst üste sahne almıştır. 2007 Temmuz ayında Kadıköy Belediyesi Ve Çoged (Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneği) tarafından organize edilen 6. Kadıköy Çocuk Şenliği programı dahilinde Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı Açık Hava Tiyatrosu’nda başarı ile sahnelenmiştir.
2007-2008 sezonunda Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği Çocuk Şenliği kapsamında Mustafa Kemal Merkezi’nde, 2008-2009 İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Şenliği kapsamında uluslararası bir organizasyonda Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde sahnelenmiştir. Kalabalık bir kadroyla sergilenen oyunun koreografisi profesyonel dansçılar tarafından uzun bir prova süresinden sonra hazırlandı. Oyunun finalinde ise seyirciyi muhteşem bir dans gösterisi bekliyor.
Oyunun konusu:

Dans etmenin yasak edildiği bir ülkede en büyük tutkuları dans etmek olan prensesler bu yasaklamanın nedenini çok geçmeden öğrenirler. En küçük prenses Minüetin yaş gününde hediye olarak gelen kitaplar, büyük bir sırrın da anahtarı olur. Dileklerin gerçeğe dönüştüğü şaşırtıcı ve sihirli bir dünyanın kapılarını açacak gizemi keşfeden sarayın uşağı papyon ve prensesler, büyük bir sürpriz ile karşılaşırlar. Bu sürpriz aslında yeni bir başlangıç olacaktır Babalarının krallığının tehlikeye girmesi üzerine Prenses ve kız kardeşleri, birlik olmak hem günü hem babalarını kurtarmak için çalışmak zorunda kalacaklardır. Böylece sorunların üstesinden gelmek için aile birliğinin ne kadar önemli olduğunu öğreneceklerdir. . .


ÇOCUK OYUNU

02 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
DÜNYA BİZE KALSIN
Düzenleyen: Tiyatro Yansıma
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi

Oyun; gündelik hayatımızda önem vermeden israfta bulunduğumuz su ekmek zaman yiyecek para elektirik su doğalgaz gibi birçok önemli kaynağın israf edilerek verimsizce kullanımını anlatmakta ve seyirciyi de bu konuda olumlu anlamda bilgilendirmektedir.
Oyunumuz; eğlenceli bir üslupla görsel bir eğitim sağlamaktadır.

Oyunun amacı; oyunumuzu seyreden küçük kardeşlerimize, tutumlu olmayı öğretmek, toplumun bireyin kişiliğini ezmesini önlemek, bireyin düşünceyi eyleme sokma yeteneğini ortaya çıkarmasına yardımcı olmak, kamu bilincini kazandırmak, toplum içinde ve aile içinde sorumluluk sahibi oldukları düşüncesini sağlamaktır.

Yazan: Erkay Yavuz
Yöneten: Erkay Yavuz
Oyuncular: Deniz Kurubaş, Can Ermiş, Melike Şişman, Mehmet kurt
Ses-Işık: Hakan Çetiner
Müzik: Alp Tuğhan Taş


ÇOCUK OYUNU

02 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
İKİ HIRSIZ VE OYUNCAKÇI NİNE
Düzenleyen: Kar Yapım
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi

İki kafadar hırsızlık için bir gece yaşlı bir ninenin evine girerler. Daha ilk saniyelerden başlayarak aksilikler üst üste gelmeye başlar. Bu aksiliklere birde bizim iki kafadarın acemilikleri eklenince görün siz ortaya çıkan curcunayı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi başka hırsızlarda aynı evi soymaya gelince işin içinden çıkabilene aşk olsun.

Eh bu kadar kalabalığa ve curcunaya ev sahibi de uyanınca alır bizimkileri bir telaş ve bir an önce kurtulmanın çaresine bakarlar bu evden. Bundan sonra ev sahibi ve hırsızlar arasında ki diyaloglara şahit oluruz. Aslında yüreklerinin bir yerlerinde iyilik ve güzellik olan bu hırsızları yola getirmek bizim ev sahibi tonton nineye düşmektedir.  

Karakterler
•         Berkay: Alper Aykut Yayla
•         Arda: Osman Sarı
•         Nine: Aslı Nur Güven
•         1.hırsız: Ahmet Hulusi Ferşat
•         2.hırsız: Osman Erdem Ekinci

Oyuncu ve teknik kadro sayısı: 7 kişi
Yazan: Aydemir Gültekin
Yöneten: Aslı Nur Güven


ÇOCUK OYUNU

02 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
SİHİRLİ BEBEK
Düzenleyen: Acıbadem Sanat Evi
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

Küçük bir kızın bir gece oyuncak bebeğinin canlı bir bebek olmasını, onun ve  diğer oyuncak arkadaşlarının küçük kıza verdikleri dersi konu alan müzikli danslı çocuk oyunudur.


ÇOCUK OYUNU

02 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
PULSAR SAHNEDE
Düzenleyen: Büyülü Sahne
Yer: Başakşehir Kültür Merkezi

Türkiye’nin ilk köpek kahramanı, çocukların sevgili dostu Pulsar, şimdi tiyatro sahnesinde!.. Hem de KIRAÇ’ın müzikleriyle!.. Çocuklar, televizyonun sevilen yıldızı Pulsar’ın sürprizlerle dolu yepyeni macerasını, danslı şarkılı, çok renkli bir müzikalde “canlı canlı” izleyecekler. Pulsar’ın olağanüstü yeteneklerine, muhteşem bir hikâye içinde, gözleriyle şahit olacaklar: Pulsar’ın oynadığı televizyon dizisi bitmiştir. Ama Pulsar, rol arkadaşı, can dostu Çağlar’ı çok özlemektedir. Ve bir gün onu bulmak için yollara düşer. Amerika’da okumakta olan Çağlar’a kavuşmasının yolu, dünyanın en yetenekli köpeği yarışmasını kazanmaktan ve Amerika’daki finallere katılmaktan geçmektedir. Bu yolda ona sihirli oyuncaklar yardımcı olacaklardır. Hayal gücünün, dostluğun ve arkadaşlığın öne çıktığı çok farklı, çok eğlenceli bir macera onları beklemektedir. Çok farklı... Çok heyecanlı... Çok eğlenceli!.. Üstelik çok da eğitici... Pulsar’ı kaçırmayın!

Yazan: Kubilay Zerener - Savaş Özdemir
Yöneten: Savaş Özdemir
Müzik: KIRAÇ
Koreografi: Yeşim Alıç
Dekor: Deniz Saraçoğlu
Işık: Ahmet Çoban – Celal Hikmet
Oynayanlar: Pulsar Von Juliet, Gamze Aral, Ezgican Karakoç, Oben Fışkır, Sedanur Özgün


ÇOCUK OYUNU

02 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
SABIRSIZ ROZALİ
Düzenleyen: Tiyatro Akkaş
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi

Sabırsız ve kurallara uymayan bir çocuk olan Rozali’nin, yaptığı hataları düzeltmeye çalışırken başından geçen maceraları konu alan oyun, interaktif özelliği ile de öne çıkıyor…
Oyunumuzda çocuklar için birkaç temaya vurgu yapılmak istenmektedir.

Öncelikle yaşadığımız toplum içerisinde mutlaka uymamız gereken kuralları göz ardı etmememiz gerektiği.

Yaptığımız hataları kabullenerek onları düzeltmeye çalışmamız gerektiği.
Arkadaşlığın ve paylaşmanın hayatımızın vazgeçilmezleri arasında olduğunu unutmamamız gerektiği gibi…

Ayrıca, çocukların kişisel gelişimini destekleyen ve hayal dünyalarını geliştiren eğlenceli bir oyun.


ÇOCUK OYUNU

02 Nisan Cumartesi Saat:12.00
PUF’UN SİHİRLİ ELBİSESİ
Düzenleyen: Sarıyer Sanat Tiyatrosu
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi

Arkadaşları Ayı Puf, eşekarısı Pat ve Aliş hiç doğum günü kutlamadığını öğrendikleri Süslüye sürpriz bir parti yapmaya karar verirler. Ancak işler istedikleri gibi gitmez. Çünkü terzi kılığına giren tilki onlara sadece zeki hayvanların görebildiği bir elbise diktiğini söyler. Tüm orman bu işe aldanır. Ama Süslü inanmamıştır ve gerçeği söyler.

Yazan - Yöneten: Sebahattin Mutluer
Oynayanlar: Bülent Bayrak, Mustafa Kemal Bayrak, Özgün Gülseven, İrem Dilaver, Deniz Karataş, Ali Yalçıner, Gülistan Çelik, Cengiz Çevik


ÇOCUK OYUNU

02 Nisan Cumartesi Saat: 12.30
MASALCI NİNE
Düzenleyen: Beyoğlu Gösteri Topluluğu
Yer: Yeşilpınar Kültür Merkezi

Tiyatro, çocuklara dayanışmayı ve birbirlerine destek olmayı öğretir.

Masal tiyatroları, miniklerin fiziksel ve ruhsal gelişim evrelerinde ihtiyaç duyacakları eğitim süreçlerini, eğlenceli bir şekilde yaşama fırsatları da sunar.
 “Masalcı nine” oyunumuzda; masalcı ninemizle birlikte geçmişten günümüze ve belki de geleceğe uzanacak zevkli, eğlenceli bir yolculuğa çıkacağız. Gülümseyen yüzlerde açan sevgi tomurcuklarıyla; dostluklara, arkadaşlıklara uzanan sımsıcak ellerle birleşecek ellerimiz…      
Renkli ve  eğlenceli bir ortamda sergilenecek masallara zaman zaman ebeveynler de katılacak ve çocuklarının hayal dünyalarına yol alabilecekler.
Çocuklar ise büyüklerinden dinledikleri masalları, görerek ve yaşayarak interaktif bir ortamda gerçek hayatlarına taşıyabilecekler.
 Paylaşma, sevme, zeki ve bilgili iyi birer insan olma unsurlarıda düşünülerek yazılan müzikli çocuk oyunumuz; keyifli görsel bir masal atmosferinde sahneleniyor.


SEMİNER

02 Nisan Cumartesi Saat: 14.00
TÜRK MODERNLEŞMESİ
Düzenleyen: Süleyman Seyfi Öğün
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi


SEMİNER

02 Nisan Cumartesi Saat: 14.30
YAZARLIĞIN SAKLI BAHÇESİ
Düzenleyen: Ali Ural
Yer: Yazarlar Birliği

 “Gogol'un Paltosu”

SEMİNER

02 Nisan Cumartesi Saat: 16.30
YENİ BİR SİNEMAYA DOĞRU
Düzenleyen: Faysal Soysal
Yer: Atatürk Kitaplığı

Faysal Soysal, bu ay 2010 yılında 'Bisiklet' filmiyle neredeyse yurtiçi ve yurtdışı festivallerin çoğundan en iyi kısafilm ödüllerini toplayan Serhat Karaaslan'ı konuk edecek. Eczacılık mesleğinin yanında kısafilm yönetmenliğini de hakkıyla yapan Karaaslan’ın sırasıyla 5 Lira,  Araf, Bisiklet, Kan adlı filmleri etkinlik kapsamında izlenecektir. Gösterimden sonra yönetmenin ve konukların katılımıyla her zamanki gibi gösterilen kısafilmin dünyası üzerine söyleşi gerçekleştirilecektir.

Serhat Karaaslan

1984  Varto doğumlu. 2006’da  İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesini bitirdi. Hem Eczacılık yaptı hem de kısa filmler çekti. Kısa filmleri yurtiçinde ve yurtdışında onlarca festivalde gösterildi, ödüller aldı.2009’da  Kadir Has Üniversitesi film ve drama yüksek lisans programı yönetmenlik bölümüne başladı. Halen Eczacılık yapmakta ve kısafilmler çekmeye devam etmektedir.
Ödüller
Film: Bisiklet-2010
43.SİYAD Türk Sineması Ödülleri,2010 Yılının En İyi Kısa Filmi Ödülü,2011
47.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Digital Film Academy Özel Ödülü, 2010  
15. Boston Türk Film Festivali, En İyi Film ödülü,2010  
15. Boston Türk Film Festivali, En İyi Film Seyirci ödülü,2010  
8.Metro Kısa Film Yarışması, Birincilik Ödülü,2010,   
Yılmaz Güney Kürt Film Festivali En İyi Film Ödülü,2010,   
Türkiye Psikiyatri Derneği Kısa Film Yarışması Birincilik ödülü,2010   
7.Yıldız Kısa Film Festivali Kurmaca Dalı İkincilik Ödülü,2010
3.Rotary Kısa Film Yarışması, Birincilik Ödülü,2011

4. Kristal Klaket Kısa Film Yarışması, Jüri Özel Ödülü, 2011
 
KONSER

02 Nisan Cumartesi Saat: 19.00
İSTANBUL GAZELHANLARI
Düzenleyen: Melih Berse
Yer: Yerebatan Sarnıcı

Kar, Beste, Mevlevi Ayini gibi büyük formda musiki eserleri artık bestelenmiyor. Peşrev, saz semai gibi çalgı musikileri neredeyse özel gün ve konserlerde çalınmaktan öteye geçemiyor. Bütün musiki zevki Hicaz, Rast, Nihavend, Hüzzam gibi birkaç makamla sınırlı "şarkı" formuyla köşeye sıkışıp kaldı. Türk sanat musikisinin temelini oluşturan bu saz ve söz eserleriyle birlikte "Gazel" formu da payına düşeni aldı. Üstelik yapısındaki zorluklardan dolayı günümüzde, diğerleri kadar bile şansı yok. Ne dinleyeni kaldı, ne de yetkin bir icracısı.

Son söz olarak bu projenin gazel formunun yeniden kazanılmasının musiki dünyamız açısından önemli bir girişim sayılacağına olan inancımızla dinleyenlere de bu keyfi vermesini diliyoruz.


KONSER

02 Nisan Cumartesi Saat: 20.00
MUSTAFA SAĞYAŞAR KONSERİ
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi


KONSER

02 Nisan Cumartesi Saat: 20.00
DARÜŞŞİFA MUSİKİ TOPLUĞU KONSERİ
”Makamdan Şifaya”
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi


KONSER

02 Nisan Cumartesi Saat: 20.00
NERMİN KUŞUN KONSERİ
Yer: Yeşilpınar Kültür Merkezi

Sanat eğitimine 90’lı yılların sonunda başlayan Nermin Kuşun, 2003-2004 yıllarında Şahin Özer Eğitim Merkezi’nde şan dersleri aldı. Kuşun, 2004 yılından itibaren Beylikdüzü Musiki Cemiyeti, Bakırköy Halk Eğitim Merkezi, İstanbul Barosu Halk Müziği Korosu ve Ekrem Ataer yönetimindeki Bakırköy Belediyesi Korosu’nda çalışmalarını sürdürmektedir.


KONSER

02 Nisan Cumartesi Saat: 20.00
MUSTAFA AL KONSERİ
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi


KONSER

02 Nisan Cumartesi Saat: 20.00
MEHMET GÜNTEKİN KONSERİ
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi


KONSER

02 Nisan Cumartesi Saat:20.00
ÇALGILI KAHVE
Düzenleyen: Halil Karaduman
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi



SEMİNER

04 Nisan Pazartesi Saat: 18.30
TALHA UĞURLUEL İLE İSTANBUL HİKAYELERİ
Düzenleyen: Özgenur Reyhan Güler
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Tarihçi Yazar Talha Uğurluel

Manisa Demirci'li olan Talha Uğurluel, 1997 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin Tarih Bölümünden mezun oldu. 8 yıl özel radyolarda tarih programları yaptı.  İki yıl İmaj kitap çalışmaları yapmış olup, Mukaddes Emanetler ve Harp Mecmuası kitaplarının editörüdür. Çeşitli kurum ve derneklerin eğitim programları dahilinde tarih seminerleri vermekte ve özel televizyonların tarih programlarında danışmanlık yapmaktadır. Fatih Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Uğurluel, Samanyolu Televizyonu’nda her sabah yayınlanan “İnancın Gölgesinde” programında tarihi mekanlarımızı tanıtmaktadır.
İmparatorluklar kenti olması sebebi ile mimari musiki, edebiyat ve daha pek çok ortak paydaların hiçbir dünya şehrinde görülemeyeceği bir şekilde kültürel mübadeleyi başarabilmiş tek kenttir.

Talha Uğurluel, “İstanbul Hikayeleri” programı kapsamında güzide İstanbul’umuzu bizlere tarihi ve sanat öğeleri açısından irdeleyerek kendi yorumuyla aktaracak…


SEMİNER

04 Nisan Pazartesi Saat: 18.30
DİN VE EDEBİYAT
Düzenleyen: Ali Nar
Yer: Türkiye Yazarlar Birliği


SEMİNER

07 Nisan Perşembe Saat: 18.30
YURTTAŞLIK BİLGİSİ OKUMALARI
Düzenleyen: Abdurrahman Dilipak
Yer: Yazarlar Birliği


SEMİNER

07 Nisan Perşembe Saat: 18.00
ÇAĞDAŞ TÜRK DÜŞÜNCESİ DERSLERİ
Düzenleyen: İsmail Kara
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi


SEMİNER

07 Nisan Perşembe Saat: 18.30
DÜNYA METROPOLLERİ
Düzenleyen: Sadettin Ökten
Yer: İstanbul Tasarım Merkezi

Londra, Paris, Berlin, New York, San Francisco, Tokyo, Amsterdam, Viyana, Rotterdam, Roma, Kahire, Chicago, Madrid, Barcelona gibi tarihi derinliği olan ve aynı zamanda güncel dinamikleri bir arada barındıran kentlerin kuruluş süreçlerini ve günümüz yerleşimini inceleyerek sosyal yapılanma ile fiziki yapılanma arasındaki ilişkileri araştırmak ve gözlemlemek amacıyla dünya metropolleri dersi yapılmaktadır.

Program Prof. Dr. Sadettin Ökten tarafında yürütülecektir.


KONSER

07 Nisan Perşembe Saat: 20.00
İLERİ TÜRK MÜZİĞİ TOPLULUĞU
Düzenleyen: Çetin Körükçü
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi


KONSER

08 Nisan Cuma Saat: 20.00
CENGİZ ÖZKAN KONSERİ
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi


SEMİNER

08 Nisan Cuma Saat:18.30
KÜLTÜR İKLİMİ
Düzenleyen: Sami Şener
Yer: Divan Edebiyatı Vakfı

“Medya Kültürü ve Toplumsal Yöneliş”    

Medya, günümüzde insan ve toplum dizaynını üstlenmiş ve kendine has kültür ve anlayışı ile yeni bir toplum mühendisliği yapmaktadır.  Medya sektörü, ekonomik tüketim felsefesinin günümüzdeki en etkin ve yönlendirici merkezi olarak toplumsal zihniyet ve kültüre alternatif bir dünya görüşü oluşturmaktadır.

Bu programda, medya kültür ve felsefesinin, toplumumuzun zihniyet ve ahlak dünyasındaki etkileri ve medya faktörünün hayatımızdaki yeri ve alternatif sosyal etkinliklerin nasıl planlanması gerektiği ile ilgili bir yaşam modeli felsefesi ortaya konulmaya çalışılacaktır.



SEMİNER

08 Nisan Cuma Saat: 18.30
TÜRK MUSİKİSİ SEMİNERİ
Düzenleyen: Fırat Kızıltuğ
Yer: Türkiye Yazarlar Birliği

Programda Buselik Makamında eserler değerlendirilecek ve örneklendirilecektir.

Programın Konuk Sanatçısı Haliç Üniversitesinden Soprano Bahar Demirel, dört eser seslendirecektir

1-Buselik Şarkı- Sultan Üçüncü Selim Han
 
Bir pür cefâ hoş dilberdir
Müptelâyım hayli demdir.
Elbet gönül arzu eyler
Gül yanağı her şeb terdir
Görerbilsem sevebilsem
Gül yanağı her şeb terdir

Yalvardıkça inad eder
İnsaf eyle gayri yeter
Üzerine pek varamam
Korkarım ki, kaçar gider
Görebilsem sevebilsem
Gül yanağı her şeb terdir

2- Buselik Şarkı- Hacı Şakir Ağa  

Dün gece sende/ Ben derdmende
Oynarken ey meh/ Attın perende
Ey zülfü zerrin/ Gel etme temkin

Pek küçüceksin / Büyüyeceksin
Bilmez miyim ben/ Sen ne çiçeksin
Ey zülfü zerrin/ gel etme temkin  

3- Buselik Şarkı- Vecdi Seyhun - Güfte Recâîzâde Mahmut Ekrem  

Dil bestenim mesrûrunum
Üftâdenim mecburunum
Bî-çarenim mehcûrunum
Üftâdenim mecburunum

Olmaz gamın hiçbir zaman
Canden uzak dilden nihan
Ez câm ü dil vallah inan
Üftâdenim mecburunum

Cevrin harab etti teni
Temkinin öldürdü beni
Billâhi pek sevdim seni
Üftâdenim mecburunum  

4- Buselik Şarkı- Fehmi Tokay- İkinci güfte/ Necati Tokyay- Aranağme Alâeddin yavaşça

Aman canâ beni şâdet
Terrahhum eyle imdâd et
Dilersen terk-i kast eyle
Bana sen kıyma azad et

Firâkınla perişanım
Sana olsun feda canım
Geçip cevr ü sitemden gel
Mürüvvet eyle insaf et

5- Buselik Şarkı – Dr. Şükrü Şenozan-  Güfte Fuat Hulûsi Demirelli

Gönül harareti sönmez şarâb-ı Kevserle
Hayatı gel içelim bûseden kadehlerle
Değer bu âlem-i âbın safâsı bin ömre
Hayatı gel içelim bûseden kadehlerle.


6- Buselik Şarkı – Şerif İçli- Güfte Ahmet Rasim Bey

Dün gece bir bezm-i meydede âh edip anmış beni
Varsın öğrensin nasılmış âh edip yâd eylemek
Söz bu ya bir başkasından çokça kıskanmış beni
Anlasın neymiş seven bir kalbi berbâd eylemek

7- Buselik Şarkı – Fırat Kızıltuğ  

Kaderi bu ömrümüzün,
Bir tesellî, binbir hüzün,
Bilmem niye böyle uzun
Kalpten kalbe giden yollar
 
Tanrı derdi eşit vermez,
Dağlar yuce geçit vermez
Düşünceme ümit vermez
Kalpten kalbe giden yollar

Bir teselli bin düşünce,
Yollar biter biz ölünce
Surat gibi kıldan ince
Kalpten kalbe giden yollar

Şair ağla ilham bekle
Derdin girsin binbir şekle
Hiç biter mi yürümekle
Kalpten kalbe giden yollar.

8 – Buselik Şarkı – Erol Sayan  

Bana bir aşk masalından şarkılar söyle
Kalbimin bahçesinden gülleri gör de

Seni sevmek dileğimdi her şeyim sensin
Sensiz âlem zindan oldu sevgilim bana

Seni sevdim diyebilsen ölürüm inan
O güzel gözlere baksam eririm bir ân
             
Soprano Bahar Demirel

A-
Karahisar Kalesi yıkılır gelir,
Kâkülü boynuna dökülür gelir.
Yaylâdan gel allı gelin yayladan,
Kesme ümidini kadir mevlâdan
Ver elini karlı dağlar aşalım,
                    Bayramlaşalım

Sen bir koyun olsan ben de bir kuzu,
Meleye meleye getirek yazı
Yaylâdan gel allı gelin yaylâdan
Kesme ümidini kadir mevlâdan
Ver elini karlı dağlar aşalım,
                     Bayramlaşalım.

B-
Drama köprüsü Hasan dardır geçilmez
                    bre Hasan Dardır geçilmez.

Soğuktur suları da Hasan bir tas içilmez
Anadan geçilir Hasan yârdan geçilmez
                         Hasan yârdan geçilmez.

At martini de bre Hasan dağlar inlesin
Drama mapusunda Hasan dostlar dinlesin.

Mezar taşlarını Hasan koyun mu sandın
                     Bre Hasan koyun mu sandın
Adam öldürmeyi de Hasan oyun mu sandın
Drama mapusunu Hasan evin mi sandın
                        Bre Hasan evin mi sandın
At martini  de bre Hasan sağlar inlesin
Drama mapusunda Hasan dostlar dinlesin

C-

Könlüm senin esirin gelbim senindir yâr
                                      Gelbim senindir
İnsaf eyle hoş söyle meni gel dindir yâr
                                      Meni gel dindir

Söyle nedir bu edâlar bu işve bu naz
Geçer ay gız bu gözellik sene de galmaz

Yalgızam yalgız Yalgızam yalgız
Gel meni möhnete od’a salan vefasız

Söyle nedir bu edâlar bu işve bu naz
Geder vallah bu gözelik sene de galmaz


Dağlar başı dumandır, aman Allah yâr
                                     Aman Allah yâr
Ayrılığın öiümden mene yamandır yâr
                                      Mene yamandır

Söyle nedir bu edâlar bu işve bu naz
Geder ay gız bu gözelik sene de galmaz

Yalgızam yalgız, yalgızam yalgız
Gel meni möhnete od’a salan vefasız

Söyle nedir bu edâlar bu işve bu naz
Geder ay gız bu gözelik sene de galmaz


D-

Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın
Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın
Öylesine yıktın ki, bütün inançlarımı
Beni sensiz bıraktın beni bensiz bıraktın


KONSER

12 Nisan Cuma Saat: 19.00
SIRRI YUNUS KONSERİ
Düzenleyen: Ayan Musiki Topluluğu
Yer: Yerebatan Sarnıcı    

“Sırrı Yunus” konserler dizisi olarak dinleyiciler ile buluşmaktadır. Konserlerde repertuarı, Tekke şiirinin en önemli ismi olan Yunus Emre’nin, Tasavvuf Müziği kültüründe “güfte” olarak yer bulmuş eserleri oluşturmaktadır. Etkinlik çerçevesinde şairin “müzikal dilde” nasıl ifade edildiğinin cevabı aranmakta, bununla birlikte Yunus’un anlatmak istediği felsefi unsurları “tasavvufi kültür içinde yer alan müzik” ile yansıtmak amaçlanmaktadır.


KONSER

08 Nisan Cuma Saat:20.00
ŞARAGAN NAMELER-NİŞAN ÇALGIÇIYAN
Düzenleyen: Vedat Erenoğlu
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi


KONSER

08 Nisan Cuma Saat: 20.00
ADİLE KURT KARTEPE KONSERİ
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

Adile Kurt Karatepe

1972 İstanbul doğumlu olan Adile Kurt Karatepe, aslen Elazığ’lıdır.
Müzik eğitimine TRT İstanbul Radyosu Çocuk Korosu ile başladı. İlk, Orta ve Lise öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra 1993’te İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümünü kazandı. Konservatuarda Neriman Tüfekçi, Bekir Sıtkı Sezgin, Gülher Güney, Tülin Yakarçelik gibi çok değerli hocaların öğrencisi oldu.

1995’te TRT’de Türk Halk Müziği Sanatçısı olarak göreve başladı.
1997’de Selam Olsun Türkülere adlı solo albüm çalışmasını yaptı.
1998’de Konservatuarından birincilikle mezun oldu.
1999-2001 yılları arasında özel bir televizyon kanalında Memleket Havaları adlı türkü programını hazırladı ve sundu. 2003 de TRT’de kadrolu ses sanatçısı olarak göreve başladı. 2007’de 19 Mayıs Üniversitesi Onur Ödülüne layık görüldü. 2009 da Yozgat Valiliği’nce Türk Halk Müziği Genç Kuşak Nida Tüfekçi Altın Bağlama ödülüne layık görüldü. 2010 Yılında TRT tarafından solo albümü yapıldı. 2008 yılından bu güne halen TRT ekranlarında devam eden Türk Dünyası müziklerini benzer ve ortak paydada buluşturan Gönülden Gönüle programını sunmakta olan Adile Kurt Karatepe TRT’deki görevine devam etmektedir.


KONSER

08 Nisan Cuma Saat: 20.00
HİLMİ YILDIZ TASAVVUF MÜZİĞİ KONSERİ
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi

Hilmi Yıldız

4 Ocak 1960 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesinde doğdum. İlk ve orta öğrenimimi İstanbul'da tamamladım. 1980-1986 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Türk Dili Filolojisi ve Edebiyat Bölümü’nde yüksek öğrenim gördükten sonra 1987 yılında askerlik görevimi tamamlayıp özel sektörde iş hayatına atıldım. 2006 yılına kadar tekstil alanında, çeşitli kuruluşlarda orta ve üst düzey yönetici olarak görev yaptım.

Orta öğrenim yıllarında bir dönem (M.T.T.B) tiyatro ile uğraştım. 1990 yılından bu yana da Türk Tasavvuf Müziği ve Folkloru Araştırma Vakfı üyesiyim. Yakarış Müzik Topluluğu üyesi olarakta yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli etkinliklerde bulundum.


KONSER

08 Nisan Cuma Saat: 20.00
ZÜLFÜ DEMİRTAŞ THM KONSERİ
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi

Zülfü Demirtaş

01 Ocak 1959 yılında Elazığ’da doğdum. İlk, orta, lise ve yüksek okul tahsilimi Elazığ’da tamamladım. Babam çok güzel kaval çalardı, Rahmetli dayımın sesi de çok güzeldi. Gramofonun yoğun olduğu yıllarda evimizde gramofonun olması benim için büyük bir şanstı. Celal Güzelses, Malatyalı Fahri, Urfalı Hacı Baki gibi sanatçıları dinlememe sebep olmuştur. Elazığ’da sanat okulu radyosunun olması nedeniyle Elazığ’ın ünlü seslerinden Enver ve Paşa Demirbağ kardeşler ve diğer sanatçılarımızı dinlerdim. Ulusal Radyo’muzdan Yurttan Sesler programını hiç kaçırmazdım bu sebeple kulağım türkülerle dolmuştu.

1980 yılında Elazığ Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne girdim. Üniversitenin Halk Oyunları’nı birkaç arkadaşla birlikte kurduk. Aynı yılda dayımın ısrarı ile Elazığ Folklor ve Turizm Derneği’ne üye oldum. Halk oyunları ve Harput Musikisi çalışmalarına başladım. 1982 yılında Harput’a Hasret adlı gecede Enver ve Paşa Demirbağ’la tanıştım. Tanıştıktan sonra Paşa Demirbağ’dan dersler almaya başladım. Enver Demirbağ Elazığ dışında yaşadığı için Elazığ’da sık kalmıyordu Elazığ’a geldiğinde dernekte yaptığımız çalışmalarda benimle birlikte olurdu ve onların sayesinde ve kendimin çabalarına ile buralara kadar geldim.
1980-1990 yılları arasında Elazığ ve Türkiye’nin birçok illerinde hazırlanan Elazığ geceleri ve TRT’nin Programlarına katıldım.

1990 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açmış olduğu Türk Halk Müziği Korosu sınavını kazandım. 1991 yılında da Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nda göreve başladım.
Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu ses sanatçısı olarak Türkiye’nin her ilinde konserlere katıldım. Ayrıca 1999 ve 2000 yıllarında Almanya’da iki kez Elazığ gecelerinde görev aldım.
Halen Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nda ses sanatçısı olarak görev yapmaktayım. Evli ve iki çocuk babasıyım.


KONSER

08 Nisan Cuma Saat: 20.00
ERDAL KÜÇÜKKAYA THM KONSERİ
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi

Erdal Küçükkaya

Sanatçı Erdal KÜÇÜKKAYA Elazığ da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Elazığ'da tamamlayan sanatçı Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Eğitimi Şan Bölümü mezunu olup, müzik öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Müziğe küçük yaşlarda başlayan sanatçı, lise yıllarında Elazığ Musiki Cemiyeti'nde Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği korolarında korist ve solist olarak yer almıştır.

Ortaokul yıllarında Elazığ Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlemiş olduğu ses yarışmasında, Elazığ il birinciliği, lise yıllarında TRT'nin düzenlediği ses yarışmasında iki ayrı bölge üçüncülüğü, 1996 yılında Malatya'da düzenlenen Türk Halk Müziği ses yarışmasında Malatya il birinciliği kazanmıştır.

Yorumculuğunun yanı sıra söz ve müziği kendisine ait eserler de üreten sanatçı, halk müziği repertuarına kattığı yeni eserleriyle birçok önemli sanatçının albümlerinde yer almıştır.
Sabahat Akkiraz & Mustafa Özarslan'ın 'Birlikte Türküler Söylüyoruz' adlı düet albümünde 'Karadır Dağlar', Erol Parlak'ın 'Yalınkat' albümünde 'Beyhude' ve 'Ey efendim', Arzu'nun 'Ne Fayda' albümünde 'Diyemedim', Gamze Akkuş'un 'Gelecek Diye' albümünde 'Attın Ateşlere', Mehtap Demir'in 'Şa Türkülerin Senfonisi' albümünde 'Ey Efendim' Beyhan Aksoy'un 'İsli Çıralar' isimli albümünde 'Haber Salın' ve 'Beyhude',Devr-i Alem Çok Sesli Müzik Topluluğu'nun 'Girizgâh' isimli albümünde 'Hakikat Kapısı' ve 'Cismine Pervane' Serpil Sarı' nın son albümünde ''Turnam Avaz İle Döner ''ve ''Yanar ağlarım'' adlı eserler kendisine aittir


KONSER

08 Nisan Cuma Saat: 20.00
ÖZDEMİR ERDOĞAN KONSERİ
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi

Müzisyen, söz yazarı ve besteci Özdemir Erdoğan; 1968 Eylül ayında İsmet Sıral Orkestrası’nın dağılmasından sonra, bu orkestranın ağırlıklı üyelerinden oluşan ilk profesyonel orkestrasını 14 Ekim 1968 tarihinde kurdu. Sanatçının halk müziği tarzındaki “Gurbet” adlı bestesi ve Âşık Veysel’den alınan “Uzun İnce Bir Yoldayım” düzenlemesi TRT repertuarına giren ilk örneklerdendir


ÇOCUK OYUNU

09 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
KÜÇÜK KEDİ TIRTIK
Düzenleyen: İstanbul Çocuk Sanat Tiyatrosu
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi

Ellerindeki sahte haritaya aldanan iki kafadar; oyun parkında gizli bir define olduğunu sanmaktadır. Defineyi rahatça arayabilmek için Küçük Kedi Tırtık’la arkadaşlarını oyun oynadıkları çocuk parkından uzaklaştırmak isterler. Küçük Kedi Tırtık ve arkadaşlarının iki kafadara karşı verdikleri mücadele komik bir dille anlatılmaktadır.

Oyunumuzda arkadaşlığın ve paylaşmanın önemi vurgulanmaktadır.


ÇOCUK OYUNU

09 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
ÇER ÇÖP DERLER BİZE
Düzenleyen: Ortadirek Tiyatrosu
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi

“Çer Çöp Derler Bize” adlı oyun çevreye atılan atık maddelerin geri dönüşümünü sağlamak ve çevre bilincini aşılamak için çocukların dünyasına pilcik, cam adam, kağıt adam, metal adam, toprak ana, deniz ana gibi birbirinden renkli karakterlerle girmektedir. Oyun altı kişilik kadrosu görsel temaları ve verdiği mesajla oldukça ilgi çekiyor.


ÇOCUK OYUNU

09 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
ALTIN ŞAÇLI PRENSES RAPUNZEL
Düzenleyen: Tiyatro Mie
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi

Güzeller güzeli Rapunzel, öyle güzel öyle iyi yüreklidir ki, onu büyüten Cadı, kimseler görmesin diye erişilmez kuleye hapseder.

Bir gün ülkenin Prens'i ormanda yürüyüş yaparken, altın sarısı uzun saçlarıyla kulede ki Rapunzel'i görür, göz kamaştıran güzelliği karşısında büyülenir.

Cadı, olan biteni öğrendiğinde çok sinirlenir ve kötü planlar yapar. Acaba güzel Rapunzel Cadı'nın hapsettiği kuleden kurtulup özgürlüğüne kavuşabilecek midir?



ÇOCUK OYUNU

09 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
ALAADDİN’İN SİHİRLİ LAMBASI
Düzenleyen: Altınok Tiyatrosu
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi


ÇOCUK OYUNU

09 Nisan Cumartesi Saat:12.00
AFACAN TİLKİ
Düzenleyen: Tiyatro Yansıma
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

Oyunumuz Hatice teyzenin güzel mi güzel çiftliğinde geçmektedir. Hatice teyze çiftliğinde sarıkız çato ve çilliye adında ki hayvan dostlarıyla birlikte yaşar. Bir de aklı fikri yiyecekleri çalmak olan afacan mı afacan çiftliktekilere rahat vermeyen bir tilki vardır. Fakat her hırsızlık denemesinde Hatice teyzenin engeline takılır. Bir gün sömestre tatili için Hatice teyzenin torunu emre çiftliğe gelir. Bunu örenen tilki, Emre ile arkadaş olmak için harekete geçer, çünkü bu yiyecekleri çalmak için iyi bir fırsattır.
Müzikal türde hazırlanmış oyunumuz orijinal müziklerini içinde barındırdığı gibi ayrıca hırsızlığın ve kötü arkadaşlığın olumsuz tarafını da eğitici bir üslupla ortaya koymaktadır.


ÇOCUK OYUNU

09 Nisan Cumartesi Saat:12.00
HEPİNİZE GÜNAYDIN
Düzenleyen: Derme Tiyatro
Yer: Başakşehir Kültür Merkezi

“Onu bulmalıyız yoksa güne başlayamayız.” diye haykırdı Kare, o’nun haykırışıyla başladı gerçekliğin oyunlaşmış hali. Mutluluğun kişinin göz hizasında olduğunu henüz bilmeyen Üçgen ile aramaya koyuldular, tembelliğin yusyuvarlak ettiği Daire’yi. Yamuk’un gelişi bağrışmalarına karıştı.

Güzel bir güne şarkı ve dans ile başladılar. Fakat Üçgen’in kendine olan aşırı sevgisi, Kare’nin sınırlarının oluşu, Daire’nin tembelliğinin keşmekeşinde kayboluverdi Yamuk’un farklılıkla ilgili arzusu. Ta ki, bir yenilik olarak beliren spor çalışmaları başlayana dek, ancak bu yenilik uzun soluklu olamadı. Spor çalışması nihayete eremeden, illüzyon gösterisi boy gösterdi sahnede, fakat bu karakterlerimiz arasında yaşanacak olan ayrılığın en keskin dışavurumuydu. Yamuk, bir biçimde ayna tuttu arkadaşlarına. Hatasını anlayan Üçgen ve Kare, Yamuk’tan özür diledi, bu durum hepsini çok mutlu etti, birisi dışında. Daire, hâlâ tembel bir biçimde uyumaktaydı. Salondaki arkadaşlarının da yardımıyla Daire’ye küçük bir oyun oynadılar ve hatasını görmesini sağladılar. Bu sayede Daire tembelliğinden kurtuldu. Sonunda birbirlerine üstünlük kurmaya çalışmanın, yarışmanın, tartışmanın bir önemi olmadığını anlayıp kendileriyle barıştılar.

Kalıplara girmenin, şekilci davranmanın kimseye fayda sağlamadığını, farklılık ve çeşitliliğin yaşamı güzelleştirdiğini anlamamız dileğiyle. Ve perde…

Oyuncular
 
Mehmet Selin SAĞDIÇ, Ramazan ATBAŞ, Ergün YAVUZ, Kübra PEKCANLI
(Derya SAĞLAM, Ali OKUMUŞ,  Murat TURHAN, Ezgi BUHAN)



ÇOCUK OYUNU

09 Nisan Cumartesi Saat:12.00
BİR KÜMES MÜZİKALİ
Düzenleyen: Tiyatro Alkış
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi

Bir kümes içerisinde yaşayan tavuklar, civcivler ve horozlar, şarkı söyleyip dans ederlerken, çiftliğin sahibi Tonton Dede’nin köpeği Pısır ile horoz arasında liderlik konusunda bir tartışma geçer. O sırada Tonton Dede gelir, artık çok yaşlı olduğunu, çiftliği başkasına devredeceğini söyler. Çiftlikteki hayvanlar buna çok üzülür, ama Tonton Dede kararlıdır.

Tonton Dede çiftliği, Pata adlı bir adama bırakır. Pata adlı adamın Debur adında bir köpeği vardır. Tonton Dede gittikten sonra Pata’nın ilk işi, çiftliğin köpeği Pısır’ı kovup, yerine kendi köpeği olan Debur’u almaktır. Pata’nın bütün direktiflerini çiftlikteki hayvanlara Debur açıklar, böylece çiftlik baskılı bir yönetime geçmiştir. Çiftlikteki tavuklardan biri olan Kubik’in sabah erkenden yumurtlayamama sorunu vardır. Pata’nın ilk direktifi sabah erkenden yumurtlanması doğrultusundadır, yumurtlamayan tavuk çiftlikten kovulacaktır. Hayvanlar arasında bir telaş başlar.

Sabah Kubik yumurtlayamamıştır, Debur yumurtaları toplamak için gelmek üzeredir. O sırada pazarlamacı tavuk kılığına girmiş olarak kovulan köpek Pısır gelir. Debur’un kafasını karıştırır çift sarılı yumurtladığını iddia eder. Yanında getirdiği yumurtalardan birini ispatlamak için Debur’a verir ama yumurta çift sarılı çıkmaz. Kümesteki hayvanlar şimdilik bir gün daha kazanmıştır. İkinci günün sabahı olmak üzeredir. Kubik hala yumurtlayamamıştır. Tel örgülerin üzerinden Pısır bu sefer kendi haliyle kümese atlar. Onlara Pata’nın burada yaptığı baskılı yönetimi anlatmak için başka köpek arkadaşlarıyla Tonton Dede’ye haber gönderdiğini söyler. Pısır kümeste saklanır, sabah olmak üzeredir, Kubik hala yumurtlayamamıştır, yumurtlamak için çok uğraşır. Debur ile Pata tam kümese girerken yumurtlamayı başarır. Yumurtaları verirler fakat Pata bu sefer günde iki defa yumurtlanacak der. Ne yapacağını bilemeyen kümes hayvanları kara kara düşünürken, Tonton Dede çıka gelir. Olayları Tonton Dede’ye anlatırlar. Tonton Dede bu olayları dinledikten sonra, Pata ile Debur’u kovar. Finalde kümes hayvanlarına demokrasinin tanımını yapar, onlara öğretir ve kendi kendilerini yönetmelerini isteyerek, çıkar gider.

Yazan ve Yöneten    : Oktay Şenol
Dekor ve Tasarım    : İ. Ümit Erzurumlu
Animasyon Tasarım    : Mesut Ataş
Müzik    ve Koreograf    : Oktay Şenol
Aranjör        : Ayhan Yavaş
Psikolog    : Banu Akman
Işık Tasarım    : Oktay Erdoğan
Sahne Amiri    : Şahin Şeker
Gitar        : Mahmut Özen
Oynayanlar    :    Bülent Aksu, , Fahri Öztezcan, Başak İleri,Tuncay Tarhan, Burcu Saraçoğlu, Okay Şenol, Tan Güneş, Fuat Mete, Taylan Erler.




ÇOCUK OYUNU

09 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
HEİDİ
Düzenleyen: Masal Gerçek Tiyatrosu
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi

Heidi, Büyükbabasıyla Alp Dağları’nda yaşayan çok sevimli küçük bir kızdır. Peter ve Peter’in keçileri de onun en iyi arkadaşlarıdır. Heidi Peter’le oyunlar oynayıp dağlarda keçileri otlatarak çok eğlenmektedir. Ancak bir gün beklenmedik bir şey olur. Bir mektup gelir. Mektup Heidi’nin büyük şehirde yaşayan büyükannesindendir.

Büyükanne mektubunda Heidi’yi çok özlediğini, Heidi’nin onun yanına gidip okuma-yazmayı öğrenmesi gerektiğini yazmıştır. Heidi ilk başta hiç istemediği bu öneriyi kabul edip büyükannesinin yanına gitmeye karar verir ve gider. Orada Klara ile tanışır. Klara, hastalığı nedeniyle tekerlekli iskemlede yaşamak zorundadır. Heidi ve Klara kısa zamanda çok iyi arkadaş olurlar. Ancak Heidi, Dağları, Peter’i ve Alp Dede’yi çok özlemektedir. Heidi Klara’nın da yardımıyla okuma-yazmayı öğrenir. Artık tek isteği bir an önce dağlara kavuşmaktır. Bir gün büyükanne Heidi’ye müjdeli haberi verir. Ona dağlara döneceğini söyler. Heidi bu habere çok sevinir. Klara’nın tekerlekli iskemle olmadan yürüyebilmesi için onun da dağlara kendisiyle birlikte gelmesini ister. Çünkü Heidi, dağların havasının Klara’ya iyi geleceğini düşünmektedir. Sonunda Heidi, dağlara, Alp Dede’ye ve Peter’e kavuşmuştur.

Onlara büyük şehirde yaptıklarını ve Klara’yı anlatır. Bir süre sonra Klara da onlara katılır. Heidi ve Peter, Klara’yı her gün dağlara götürüp yürüme egzersizleri yaptırmaya başlarlar.
Onların bu çabalarına karşılık Klara da artık yürüyebileceğine inanır ve gayret eder. Sonunda bir gün Klara tekerlekli iskemlesinden kendi başına kalkar ve yürümeye başlar.
Temiz hava, doğanın iyileştirici gücü ve dostluk bir mucize gerçekleştirmiştir. Klara da artık Heidi ve Peter’le birlikte dağlarda koşturup oyunlar oynayabilecektir.


ÇOCUK OYUNU

09 Nisan Cumartesi Saat: 12.00
BENİM GÜZEL PAPUÇLARIM
Düzenleyen: Tiyatro Yeniden
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
Çocuklar için yapılacak her şeyin çok büyük bir özen ve sorumluluk duygusuyla yapılması gerektiğine inanan Tiyatro Yeniden, Türkiye’de bu alanda verilen en önemli ödülü; “ Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü” nü almış olan “ Benim Güzel Pabuçlarım ”  adlı oyunu çocuklarla buluşturuyor.  Oyun Kültür Bakanlığı yayınları tarafından kitap olarak da basıldı. Oyundan bir bölüm İlköğretim Türkçe dersi kitaplarında “örnek metin”  olarak okutulmaktadır…

Oyun Özeti:

Günün birinde sirke bir robot palyaço gelir ve sevimli palyaço sirkten kovulur. Bu kadarıyla da kalmaz, parası olmadığı için çok sevdiği pabuçları elinden alınır. Palyaçomuz pabuçlarını geri almak için iş aramaya başlar. Girdiği işlerden çocuksu duyarlılığı nedeniyle bir bir kovulur. Pabuçlarına asla kavuşamayacağını düşünüp umutsuzluğa kapıldığında, onu hiç yalnız bırakmayan çocukların desteğiyle pabuçlarına ulaşır ve yeniden çocuklarla birlikte kahkaha dolu gösterisini gerçekleştirir... Renkli, eğlendirici, müzikli palyaço şovlarıyla ve şarkılarla görsel bir şölene dönüşen oyun, tiyatronun eğlendirerek eğitmek kuralını ön plana çıkarmayı amaçlamıştır…


ÇOCUK OYUNU

09 Nisan Cumartesi Saat: 12.30
MESNEVİ’DEN DERS ALDIM
Düzenleyen: Goncagül Tiyatrosu
Yer: Yeşilpınar Kültür Merkezi


ATÖLYE ÇALIŞMASI

09 Nisan Cumartesi Saat: 13.00
MUCİTLER ATÖLYESİ
Düzenleyen: Ayşe Kuralay
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi
“Her çocuğun içinde bir mucit yatar.”
Rehberler eşliğinde şaşırtıcı deneyler:
Balondan şiş kebap,  rengarenk sıvılar, sütte ebru, yanardağ patlaması, yanmayan balon, tomatrop...
 
Bilimin şaşırtıcı ve gizemli dünyası:
Mevsimler nasıl oluşur?
Hava kabarcıkları cisimleri batırır mı?
Nasıl nefes alıyoruz?
Yukarı tırmanan huni, çarpışan toplar, foucoult sarkacı, jiroskop...
Eğlenceli bilim gösterileri:       
Sihirli Kumbara, Üç Boyutlu Hologram, Uçan Çemberler, Boşluktaki Dünya, Bionik Kulak, Çivi Yatak...


SEMİNER

09 Nisan Cumartesi Saat:14.00
KUTADGU BİLİG OKUMALARI
Düzenleyen: Mustafa Kaçalin
Yer: Atatürk Kitaplığı


SEMİNER

09 Nisan Cumartesi Saat:16.00
YUNUS EMRE OKULU
Düzenleyen: Mustafa Tatçı
Yer: Atatürk Kitaplığı


SEMİNER

09 Nisan Cumartesi Saat: 16.00
TÜRK ROMANI ÜZERİNE
Düzenleyen: Mustafa Miyasoğlu
Yer: Türkiye Yazarlar Birliği
“Türk Romanında İdeoloji”    
Türk romanında ideoloji çok farklı biçimlerde görülür. Her devrin dünya görüşü romanlarda kendini gösterir. Esasen roman türü Batı Avrupa'da da Aydınlanma Düşüncesinin sözcüsü olarak ortaya çıkmıştır. Tanzimattan sonra bizim de benimsediğimiz bu tür, bizde de öncelikle aynı düşüncenin taşıyıcısı olmuştur. Zamanla Osmanlıcılık, Batıcılık, Türkçülük ve Sosyalist Gerçekçiliğin romanda sözcüleri görüldü. Meşrutiyet ve Cumhuriyet'le birlikte değişen resmi ideoloji romanlarda yansıtıldığı için, Batıcılık ile birlikte Osmanlı hayatı küçümsenmeye başlandı. Bir dönem Köy Romanları, daha sonra Hidayet Romanları resmî ideolojiye karşı olan yazarların benimsediği bir tür oldu.
Kısaca, Türk romanında her dünya görüşü ya hayatın içinde yaşanan düşünceler olarak yahut da ideolojik tezler halinde ifadesini bulmuştur. Bazı Reşat Nuri, Yakup Kadri ve Halide Edip gibi önemli romancılarımız da ideolojik romanlar yazarak kendilerinden sonraki romancılara örnek olmuşlardır.


KONSER

09 Nisan Cumartesi Saat: 19.00
ŞİİR VE ŞAN RESİTALİ
Düzenleyen: Arda Aydoğan
Yer: Yerebatan Sarnıcı


KONSER

09 Nisan Cumartesi Saat:20.00
ERDEM ÖZGEN KONSERİ
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi


KONSER

09 Nisan Cumartesi Saat: 20.00
ALP ARSLAN VE ÖZLENEN TÜRK MUSİKİSİ KONSERi
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi

Alp Arslan

Alp Arslan 1974 yılında Bolu Mengen’de dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren müziğe karşı büyük bir ilgi duydu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimi boyunca yıl sonlarında yapılan etkinliklerde sahneye çıkmaya başladı ve bu ilgisi üzerine ailesinin ve öğretmenlerinin teşvikiyle 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda Türk müziği eğitimine başladı.

Konservatuar eğitimi boyunca Bekir Sıdkı Sezgin, Alaeddin Yavaşça, Tülin Korman, Selahattin İçli, Naime Batanay gibi değerli hocalardan feyiz aldı.1997 yılında ses eğitimi bölümünü birincilikle tamamladı.1992 yılında TRT’ nin açmış olduğu amatör ses yarışmasında İstanbul Bölge Birincisi oldu. Konservatuar eğitimi devam ederken, 1993 yılında akitli ses sanatçısı sınavını kazandı.Çalışmaya başladığı İstanbul Radyosundaki görevine 2002 yılından itibaren de kadrolu ses sanatçısı olarak devam etmekte. Sanatçımız Altın Şarkılar, Pırlanta Şarkılar, Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar, Sevilen Şarkılar gibi birçok Türk Müziği Albümünde değerli sesi ve yorumuyla yer aldı.

 Türk Müziğini özellikle genç nesle sevdirmeye çalışan sanatçımız birçok TV programı ve konserlerde başarılı çalışmalar sergiledi ve sergilemeye devam etmekte. DERVİŞANE 2 adlı ilahi albümünde de sesiyle ve yorumuyla yer aldı. Halen her Salı TRT Müzik ekranlarında canlı olarak yayınlanan Akşam Sefası programını sunmakta ve şarkılarıyla Türk Müziği sevenlerin beğenisini kazanmaktadır. Ayrıca Eyüp Musıki Vakfında hocalık yapmakta ve talebe yetiştirmektedir.


KONSER

09 Nisan Cumartesi Saat: 20.00
YAŞAR ÖZEL TSM KONSERİ
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi


KONSER

09 Nisan Cumartesi Saat:20.00
CİHAT AŞKIN KONSERİ
Düzenleyen: Arda Aydoğan
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi


KONSER

09 Nisan Cumartesi Saat:20.00
YILDIRIM BEKÇİ KONSERİ
Yer: Başakşehir Kültür Merkezi

Yıldırım Bekçi

1990 yılında “Düşündüğüm Biri Var“ isimli albümü yayınlanan Yıldırım Bekçi, 1998’de özel işleri nedeniyle kendi isteğiyle İstanbul Radyosu’ndan ayrıldı ve müzik çalışmalarına sahnelerde devam etti ve sanat yaşamı süresince pek çok projede yer aldı.



KONSER

09 Nisan Cumartesi Saat: 20.30
YANSIMALAR KONSERİ
Düzenleyen: Şenol Filiz
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

Aziz Şenol Filiz ve Birol Yayla İ.T.Ü Devlet Konservatuarı’nda yan yanaydılar. Geleneksel müzikle yoğrulmuş eğitim hayatlarından sonra kalplerindeki sadelik ve ruhlarındaki huzurla başbaşa kaldılar. Bu birliktelik, 90’lı yılların başında Yansımaları doğurdu.
Tüm bu huzuru, sadeliği paylaşmaya kendi isimlerini taşıyan Yansımalar albümü ile başladılar.

Yansımalar pek çok kişi için dinginliğin ses dönüşümüydü... Hatıralar kadar uzakta nefes kadar yakındaydı. Bab-ı esrar (sırlar kapısı), 90ların ortalarına gizem ve özlemle düştü. Bu bir yolculuktu artık...

Ve bu yolda dostlar vardı. 21. yüzyıla adımlarını Serzeniş albümüyle attıklarında Nezih Yeşilnil ile Engin Gürkey de yanlarındaydı. Dostlar çoğalıyor, müzikle paylaşılanlar Türkiye’nin sınırlarını aşıyordu.

Bu noktada Süren Asaduryan ve yansımalar Vuslatta buluşuyordu. Son olarak Pervane ile daha da çoğaldılar, büyüdüler, aynı sadelik ve durulukla...

Yansımalar, dayatılan bunca sığlığa rağmen kendi müzikleriyle asude karşımızda...


KONSER

09 Nisan Cumartesi Saat: 20.00
ÖMER ÇELİK KONSERİ
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi

Ömer Çelik

Aslen Sivaslı olan Ömer Çelik 27 Şubat 1962 doğumlu olup yaklaşık 35 yıldır sanat hayatını devam ettirmektedir.

Türk müziğinin her dalına hakim olan ve farklı tatlarda birçok ünlü eseri herkesçe malum olan sanatçı halen TV, radyo ve konser organizasyonlarına devam etmektedir. Müzik piyasasında dört albümü bulunmakta olup beşinci albümü şu sıralar hazırlanmaktadır. TV5'te türkülerin dilinden, Hilal TV'de Türkülerle Başbaşa ve Tempo TV'de tahta sıra muhabbeti isimli televizyon programlarına icra etti. Ayrıca Marmara FM' de 17 yıldır devam eden "Bahçıvan" programını hazırlayıp sunmaktadır.

En kısa zamanda yeni albümüyle tekrar sevenleriyle buluşacak olan sanatçı çalışmalarına devam etmektedir.


KONSER

09 Nisan Cumartesi Saat:20.00
TEKİN KUMAŞ KONSERİ
Yer: Yeşilpınar Kültür Merkezi


KONSER

09 Nisan Cumartesi Saat: 20.00
BEKİR ÜNLÜATAER KONSERİ
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi

Bekir Ünlüataer

1976 yılında İstanbul’da doğdu. 1992 yılında Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne girdi. Burada 4 yıl cemiyet’in kıymetli hocalarından repertuar, usül, nazariyat, solfej ve musiki edebiyatı dersleri aldı.

1994 yılında Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde Melahat Pars ve Tanburi Sadun Aksüt’ten repertuar ve Süheyla Altmışdört’ten de Türk Müziği, solfej ve nazariyet eğitimi gördü.

Bekir Ünlüataer, 1996-1997 yıllarında TRT Gençlik Korosu’nda tenor olarak yer aldı.1997 yılında İ.T.Ü Türk Musikisi Devlet Konservatuarı sınavlarına girip, Ses Eğitimi Bölümü’nü birincilikle kazandı.

1999 yılında TRT kurumunun açmış olduğu ses yarışmasında İstanbul Bölge Birincisi oldu. Aynı yıl okuldaki eğitimi ile birlikte TRT İstanbul Radyosu’nda konser ve CD çalışmalarında görev aldı.

2003 yılında Konservatuar’dan mezun oldu. 2005 yılında TRT’nin düzenlemiş olduğu “Alaturka Beste Yarışması”nda seslendirdiği eser birinci oldu. 12-16 Mayıs 2004 tarihlerinde Kudsi Ergüner Topluluğu’yla İstanbul Aya İrini Kilisesi’nde Bizans ve Anadolu Tasavvuf Müzikleri’nin icra edildiği konserde yer aldı.

Kudsi Ergüner’in “Osmanlı Davulları” projesiyle Fas’ın başkentinde konser veren sanatçı yine aynı toplulukla 4-6 Temmuz 2006 tarihleri arasında İspanya Granada’da tarihi “El-Hamra” Sarayı’nın kemerleri arasında “Ferahfeza Mevlevi Ayini”ni icra etti.

 25 Aralık 2006 tarihinde Golden Horn Ensemble ile Almanya’nın Köln şehrinde yapılan “Mevlevi Ayini”nde yer aldı.

2005 yılında kurulan CRR Türk Müziği Topluluğu ile pek çok konser veren sanatçı halen TRT Radyo ve Televizyonları olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında konserlerine devam etmektedir.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER