Okul Bahçeleri, Aktif Oyun Alanlarına Dönüşüyor

Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılmasıyla birlikte ilköğretim okullarında "Çık Dışarıya Oynayalım" ve “Çocukların Meyve Bahçeleri” projelerini hayata geçiriyor. Kadıköy Kazım Karabekir İlköğretim okulunda gerçekleştirilen tören ile hayata geçirilen projeler öğrenci ve veliler tarafından büyük bir beğeni ile karşılandı.

Okul Bahçeleri, Aktif Oyun Alanlarına Dönüşüyor
Okul bahçelerine fiziksel aktiviteyi yaygınlaştırmak için oyun alanları kurularak, öğrencilerin gündelik hayatın yorgunluğunu oyunlar oynayarak atmaları sağlanacak. Ayrıca okul bahçelerinde “Çocukların Meyve Bahçeleri” oluşturularak öğrencilerin meyve yetiştirme deneyimi kazanmalarını sağlanarak, öğrencilerin bahçelerle temasını artırmaları amaçlanıyor. Proje ile çocuklar, okullarında kendi meyve bahçelerini kurup büyütüyor, toprağı, meyveyi, ağacı tanıyıp, doğanın değerini bilerek yetişiyor.


Milli Eğitim Bakanlığı, Aktif Yaşam Derneği ve Coca-Cola Hayata Artı Vakfı ortaklığıyla gerçekleştirilen “Çık Dışarıya Oynayalım” Projesi, ilköğretim okullarının bahçelerinde fiziksel aktivite yapma imkanı sağlayan oyun alanları oluşturuyor, çocuklar oyunlarla aktifleşiyor. Okul içi oyun faaliyetlerini yürütecek, yeni oyunlar geliştirecek “Oyun Kulüpleri”nin de kurulduğu “Çık Dışarıya Oynayalım” Projesi , çocukları oyun oynamak için dışarıya çağırıyor. Poroje kapsamında bahçesi yenilenen Kadıköy Kazım Karabekir İlköğretim okulunda tören düzenlendi. Tören ile birlikte proje öğrenci ve velilere tanıtıldı.

Çocuklar Oyunlarla Aktifleşiyor

Poroje hakkında bilgi veren Coca Cola Türkiye Kurumsal İletişim direktörü Ebru Bakkaloğlu Tüzecan ”Çocukların aktif yaşam alışkanlığı kazanmasına katkıda bulunmayı amaçlayan “Çık Dışarıya Oynayalım” Projesi, çocukların hayatını aktifleştirecek en önemli araç olan oyunu kullanıyor. Proje, çocukların gündelik hayatlarında en uzun zamanı geçirdikleri okul bahçelerinde oluşturulan oyun alanlarıyla serbest zamanların verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor. Yaratıcılıklarını geliştirecekleri, hareket ederek ve iletişim kurarak oyun oynayabilecekleri oyun alanları, çocukların gündelik yaşamı hareketlendiriyor. Amacımız çocukların aktif hale geçirilmesi. Çocukların oyun alanları gün geçtikçe azalıyor. Fiziksel olarak bu alanları artırmak ve düzgün alanlarda oyun oynamalarını sağlamayı amaçladık. Çık Dışarıya Oynayalım Projesi, okullarda, yeni oyunlar geliştirecek, okul içi oyun faaliyetlerini yürütecek “oyun kulüpleri”nin kurulmasını teşvik ediyor, üniversiteli gönüllüleri ilkokul öğrencilerinin oyun rehberleri haline getiriyor ve ilkokullarda çocukları oyun oynamak için dışarıya çağırıyor.Söz konusu oyunlar arasında aşık oyunu, gerehli, micoz gibi geleneksel oyunlar, seksek gibi evrensel oyunlar ve twist gibi modern oyunlar yer alıyor. Yön bulma, toplama çıkarma ve kelime türetme gibi konuların öğrenilmesini kolaylaştıran oyun alanları da matematik, İngilizce, coğrafya gibi branş derslerini eğlenceli hale getiriyor.”

Çocukların Meyve Bahçeleri

Cappy, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi AKÇAM ortaklığıyla gerçekleştirilen “Çocukların Meyve Bahçeleri” projesi ile de ilköğretim okullarında meyve bahçeleri kurarak öğrencilerin meyve yetiştirme deneyimi kazanmalarını sağlamayı ve öğrencilerin bahçelerle temasını artırmak amaçlanmış. Proje ile çocuklar, okullarında kendi meyve bahçelerini kurup büyütüyor, toprağı, meyveyi, ağacı tanıyıp, doğanın değerini bilerek yetişiyor.

Poroje hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, “Proje için öncelikle uygun okullar seçilerek, Ankara Üniversitesi AKÇAM uzmanlarının danışmanlığında dikilebilecek meyve fidanları belirlendi. Okullarda öğrenciler tarafından meyve bahçelerinin kurulmasını, bakımını ve takibini yapacak Meyve Bahçeleri Kulüpleri kuruldu, eğitimler verildi. Çocuklar okulların bahçelerinde oluşturulan bu alanlarda kendileri meyve ağaçlarını dikecekler, her şeyleri ile kendileri ilgilenecekler. Amacımız bu iki projeyle de yeterince kullanılamayan okul bahçelerinin en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak olacak. Bunun için de ilk etapta bu projeleri 81 ildeki 500 okulda hayata geçirmeyi amaçlıyoruz.”

Çocuklar ilk günden doyasıya eğlendiler

Kendileri için hazırlanan meyve bahçeleri için bahçeye giren minik öğrenciler ilk meyve ağaçlarını öğretmenleri ile birlikte dikerken bahçenin çevresindeki çitleri de kendileri boyadı. Daha sonra “çık dışarı oynayalım “ projesi çerçevesinde okul bahçesinde çizilen oyun alanlarına çıkan öğrenciler uzun süre oyun alanlarında oyunlar oynadılar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER