ADALAR’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN 1.KADIN YAZARLAR SEMPOZYUMU’NDA AYLA KUTLU EDEBİYATI KONUŞULDU

ADALAR’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN 1.KADIN YAZARLAR SEMPOZYUMU’NDA AYLA KUTLU EDEBİYATI KONUŞULDU

ADALAR’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN 1.KADIN YAZARLAR SEMPOZYUMU’NDA AYLA KUTLU EDEBİYATI KONUŞULDU
Adalar Belediyesi ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi ortaklığında yapılan, 1.Kadın Yazarlar Sempozyumu’nda, Ayla Kutlu Edebiyatı; sunulan 30 bildiri ile değişik açılardan incelendi.

Adalar Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyumun açılış programına, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Akile Gürsoy, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günseli Sönmez İşçi ve Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu konuşmacı olarak katıldılar.

Yoğun ilgi gören sempozyumun bazı oturumlarına dinleyici olarak da katılan Dr. Farsakoğlu, konuşmasında; “ Ayla Kutlu Edebiyatı ile başlayan 1. Kadın Yazarlar Sempozyumu’nun, Adalar’da gerçekleşmesi ve böyle değerli bir etkinlikte sizlere hitap etmek bizim için oldukça anlamlı ve onur vericidir.

Hepinizin bildiği gibi, Adalar dediğimizde aklımıza kültür, sanat, edebiyat geliyor. Geçmişten günümüze baktığımızda; çok kıymetli şair, yazar, bilim insanı, ressam ve politikacılarımızın burada yaşadığını görüyoruz.   Büyükada’mızdan Reşat Nuri Güntekin, Nurullah Ataç, Melih Cevdet Andaç, bugün öğleden sonraki oturumda başkanlık yapacak olan şair-yazar Ataol Behramoğlu, Heybeliada’dan Hüseyin Rahmi Gürpınar, Ahmet Rasim, Burgazada’ya geçtiğimizde; Sait Faik Abasıyanık, Kınalıada’dan Fazıl Ahmet gibi kıymetli edebiyatçılarımızdan onlarcasını sayabiliriz.

Bizler, yerel yönetim olarak Adalar’ın edebiyatla, sanatla, dostluk ve barışla anılmasını istiyoruz. Geleceğimizi daha sağlıklı kurabilmek için; kültür, sanat, edebiyat ve bilim insanlarımıza sahip çıkmalı ve desteklemeliyiz.

Ayla Kutlu Türk edebiyatı ve kadın edebiyatı açısından çok önemli bir yazardır. Kendisini hem bir okuru olarak hem de sempozyuma olan katkısından dolayı kutluyor ve teşekkür ediyorum. Tüm değerli katılımcılarımıza saygılarımı sunuyorum” dedi.  

Adalar Belediyesi ve Yeniyüzyıl Üniversitesi ortaklığında iki gün süren sempozyum, Bilgi Yayınevi’nin de katkılarıyla, Büyükada Anadolu Klubü’nde gerçekleşti. Sempozyumda, Ayla Kutlu Edebiyatı; Kadın Söylemleri, Mekan, Tasarım, Dil, Sanat Tarihi, Masallar, Türk Sineması’nda Edebiyat Uyarlamaları ve Sosyo-Politik Uygunluk, Zaman, Feodalizm İmgeleri ve Feodalizm Eleştirisi, Doğa İmgeleri, Göç Olgusu gibi değişik açılardan incelendi.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi adına,  Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günseli Sönmez İşçi, Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu’na katkılarından dolayı bir plaket verdi. Prof.Dr. İşçi; “ siz olmasaydınız biz bu sempozyumu gerçekleştiremezdik. Desteğiniz; hem Türk edebiyatı ve kadın yazarlar açısından, hem de yeni nesil edebiyatçılar açısından çok anlamlı ve önemli, sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.  
   
AYLA KUTLU; 1985 yılında Bir Göçmen Kuştu O adlı romanı ile Madaralı Roman Ödülü ve 1990 yılında Sen de Gitme Triyandafilis adlı eseriyle Sait Faik Hikaye Ödülü alan Ayla Kutlu’nun bu hikayesi, daha sonra senaryolaştırılarak yazara En İyi Senaryo dalında Altın Koza ödülünü getirmiştir. Sen de Gitme adıyla film yapılan hikaye; 1996 yılında Altın Portakal ve Altın Koza Film Şenlikleri’ nde toplam 14 ödül alarak büyük bir başarıya imza atmıştır. 1995 yılında yazdığı Mekruh Kadınlar Mezarlığı adlı romanı Yunus Nadi Roman Armağanı’na değer bulunan Ayla Kutlu, hayatının ilk 22 yılını Zaman da Eskir adlı yapıtında anlatmıştır.

Türk edebiyatında önemli bir yeri olan ve kadın edebiyatının öncülerinden Ayla Kutlu eserlerinde, öznel psikolojik olayları anlatırken Türk toplumundaki tarihsel ve toplumsal gelişmeleri aktarmıştır.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER