Nazilli’ye has bir tat, Gencer Macunu

Nazilli’de Gencer Pazarı geleneği bu sene de aynı heyecanla kuruldu. Pazarın değişmezi ‘Gencer Macunu’ tezgâhtaki yerini aldı.

Nazilli’ye has bir tat, Gencer Macunu

Nazilli’ye has bir tat, Gencer Macunu

Nazilli’de Gencer Pazarı geleneği bu sene de aynı heyecanla kuruldu. Pazarın değişmezi ‘Gencer Macunu’ tezgâhtaki yerini aldı.

Nazilli’de Gencer sevinci.
Nazilli’de yaklaşık 6 asırdır süren, dini bayramlarının sevinci olarak kabul edilen Gencer Pazarı geleneği bu sene de aynı heyecanla kuruldu. Vatandaşlar pazardan az sayıda kalan macunculardan geleneksel Gencer macunu aldı.  


Nazilli’de Ramazan ve Kurban Bayramlarının son günü kurulan ‘Gencer Pazarı’ bu senede vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Pazarın değişmezi ‘Gencer Macunu’ tezgâhtaki yerini aldı. Şeker fiyatlarındaki aşırı zamma rağmen macuncuların üzerinde uzun kuyruklar oluştu. 


Gencer pazarları sadece Nazilli’de değil çevresi Bozdoğan, Yenipazar ve Arpaz Mahallesinde de kuruldu. İlçede Zafer Mahallesi Albay Karaoğlanoğlu caddesi üzerinde katlı otopark giriş kapısı karşısında kurulan pazarda Gencer Macunu ve Gencer Helvası dışında, tatlı çeşitleri de vatandaşların beğenisine sunuldu. Bunun yanı sıra pazarda macun dışında doğal olarak yetişen sebze ve meyvelerde özellikle dışarıdan gelen tatilciler tarafından rağbet gördü. 


“MACUNUN KİLOSU 120 LİRA”
10 günlük tatil nedeniyle satışların bu sene iyi gittiğini ifade eden Gökhan Gündoğan, “Satışlarıız iyi gidiyor. Bir önceki seneye göre tatil olduğu için talep var. Öğleden sonra yoğunlaşacaktır. Fiyatlarımız  20 liradan 30 50 60 lira kilosu 120 lira.” 


“BİRÇOK HASTALIĞA FAYDASI VAR”
Macunun çok şifalı bir tat olduğunu dile getiren Soner Baygın, “Gencer’in vazgeçilmez tadı olan Gencer Macunu, pazarın olmazsa olamazı. Çok şifalı bir tattır. İçinde su, şeker, çöğer otu vardır. İçindeki her şey doğal su, şeker, çöğen otu ve limon tuzu var. Çöğen otu her şeye dermandır. Zamanında hastalıkların tedavisinde kullanılıyormuş. Ortalama 40 saat bir kazanın kaynama süresi var. Bayramın 2’nci yapmaya başlıyoruz. 2-3 kaynatıyoruz, Gencer günü satışa sunuyoruz. Yağ ve güneş görmediği sürece 2 yıl saklıyoruz. Çöğer otu çok şifalı bir ottur. Gencer macununu dolapta 1 yıl saklayabilirsiniz. Gencer macunu çocukların gelişiminde, büyüklerde ise kışın grip, nezle gibi hastalıklara faydası vardır” dedi.
 

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2024, 21:40

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER