Bir Varil Bir Ağaç

Pendik Belediyesi ve Petrol Sanayi Derneği İktisadi İşletmesi (PETDER) arasında imzalanan protokole göre ilçede toplanan atık motor yağları artık çevreye zarar veremeyecek. Ayrıca ‘Bir Varil Bir Ağaç’ Projesi kapsamında PETDER bir varil karşılığında bir fidan dikiyor.

Bir Varil Bir Ağaç

Pendik Belediyesi ve PETDER arasında imzalanan protokole göre ilçede atık motor yağlar toplanmaya başlandı. İmzalanan protokole göre, PETDER tarafından toplanan atık motor yağları, lisanslı işletmelerce enerji olarak geri kazandırılacak.

Böylelikle atık motor yağları çevreye bırakılarak çevreye zarar vermemiş olacak. Bunun için vatandaşlar çalışmalarla ilgili olarak afiş ve broşürlerle bilgilendiriliyor. Belediyenin 444 76 35 numaralı çağrı merkezinden atık motor yağlarının toplanması ile ilgili gerekli bilgi öğrenilebilir.

Hem sağlık hem çevre açısından önemli bir proje

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda toplanan her varil atık yağı için bir fidan dikiliyor. Resmi Gazete’de yayınlanan yeni Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde atık motor yağlarının toplanmasında tek yetkili kuruluş olan PETDER, toplanan her varil atık motor yağı için ‘Bir Varil Bir Ağaç’ Projesi ile bir fidan dikiyor. Atık yağların toplanması için yürütülen bu proje ile hem çevre ve insan sağlığı korunuyor hem de çocuklarımıza ve ülkemize daha güzel bir çevre bırakılacak.

Atık motor yağlarının çevreye zararları

Toprağa dökülen atık yağlar, yer altı sularını kirletir, bitkileri tahrip eder, toprak ürünlerinin azalmasına sebep olur. Topraktaki besin zincirinde birikerek insanların zehirlenmesine neden olabilir. Suya karışan atık yağlar suda yaşayan canlıların ölümünde sebep olur. Kontrolsüz olarak ısınma ve enerji amacıyla yakılan yağlar, insan sağlığı açısından ciddi zararlara neden olan kirleticilerin havaya karışmasına neden olur. Bilimsel veriler, bu kirleticilerin genotosik kanserojen kaynağı olduğunu göstermektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER