Türkiye’nin KKTC Su Temin Projesine Çankırı Modeli

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen 13 kişilik heyet, Çankırı’da bulunan İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni yerinde inceledi.

Türkiye’nin KKTC Su Temin Projesine Çankırı Modeli
Türkiye’nin KKTC Su Temin Projesine Çankırı Modeli

Türkiye’nin prestij projelerinden olan ve deniz geçişi ünitesi açısından dünyada ilk kez uygulanarak KKTC'ye denizin altından su götürecek "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen 'Su Temin Projesi' kapsamında; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen 13 kişilik heyet, Çankırı’da bulunan İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni yerinde inceledi.
 
Faaliyete geçmesi ile birlikte KKTC’nin 50 yıl boyunca su sorununu rafa kaldıracak projenin uygulama kısmında sorun yaşanmaması ve heyetin işleyiş ile ilgili bilgilendirilmesi amacı ile 13 kişiden oluşan çekirdek teknik kadro Çankırı’ya geldi. DSİ 52. Şube Müdürü Serkan Kaman ve DSİ Genel Müdürlüğü İçme Suları Şube Müdür Yardımcısı Sevtap Akman’ın da eşlik ettiği Kıbrıs heyetine Çankırı İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin fiziki yapısı ile Güldürcek  Barajı hakkında brifing verildi. Daha sonra tesisi yerinde inceleyen heyete tesisin işleyişi, yapılan analizler ve testler, hangi ham maddelerin kullanıldığı ve kayıtların nasıl tutulduğu hakkında Belediye yetkililerince bilgi verildi. Aralarında 4 Çevre Mühendisi, 5 İnşaat Mühendisi, 2 Makine Mühendisi, Elektrik ve Elektronik Yüksek Mühendisi, Kimyager ve Maden Mühendisi’nin bulunduğu teknik heyet,  arıtma tesisinin ve ishale hattının uygulama projesini inceleyerek tesisin bütün ünitelerinin işleyişi hakkında bilgi aldı. Çankırı’ya gelen ishale hattının bir bölümü üzerinde yapılan arıza onarım çalışması da heyete yerinde gösterildi.

KKTC’den gelen teknik heyet, tesisi çok beğendi. DSİ tarafından yapılan tüm Arıtma Tesislerini yerinde inceleyen Çevre Mühendisi Sevtap Akman, Çankırı İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin incelediği tesisler arasında işleyişi ve bakımı en iyi tesislerden biri olduğunu belirtti. İshale hatlarını da denetleyen ve tüm verileri göstererek müdahale şansı veren Skada sistemi de heyetten tam puan aldı. Çankırılıların misafirperverliğinden çok etkilendiklerini belirten teknik heyet, Belediye Başkanı İrfan Dinç’e sevgi ve selamlarının iletilmesini istedi.

Teknik heyet, Çankırı’da yaptığı incelemeler sonucunda aldıkları bilgileri KKTC’ye yapılan tesiste uygulayacak.


Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2015, 16:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER