Kaptan Mustafa Can, ‘Çankırı Konfederasyonu Makus Talihimizi Yenecek’

“Çankırı Konfederasyonu”nun Çankırılının gücüne güç katacağını söyleyen Başkan Mustafa Can, “Konfederasyonla makus talihimizi yeneceğiz” dedi.

Kaptan Mustafa Can, ‘Çankırı Konfederasyonu Makus Talihimizi Yenecek’

Kaptan Mustafa Can, ‘Çankırı Konfederasyonu Makus Talihimizi Yenecek’


“Çankırı Konfederasyonu”nun Çankırılının gücüne güç katacağını söyleyen Başkan Mustafa Can, “Konfederasyonla makus talihimizi yeneceğiz” dedi.

Çankırı Konfederasyonu’nun dağınık görüntüyü engelleyeceğini belirten, “Çankırılının gücüne güç katacağız” dedi.
Çankırı Konfederasyonu Başkanı Kapt. Mustafa Can: “konfederasyonla makus talihimizi yeneceğimizi düşünüyorum”,   “Benim Hedefim ülke yönetmek.”
İstanbul'daki önde gelen Çankırılı iş insanlarından Kapt. Mustafa Can ile hem Çankırımızı hem de ülke gündemini de değerlendirdiğimiz bir söyleşi gerçekleştirdik. Üsküdar’da konuğu olduğumuz Çankırı Konfederasyonu Kurucu Başkanı Kapt. Mustafa Can ile www.itvhaber.com adına Recep Kenan, www.atasehirweb.com adına İsa Kırım’ın gerçekleştirdiği söyleşide Çankırı’dan Türk dünyasına kadar özveriyle yürüttüğü çalışmalarını dinledik.


Doğduğu Köye Koşan Adam
Denizi olmayan Çankırı'dan çıkıp kaptan olarak 10 yıl açık denizlerde Türk bayrağını dalgalandıran, ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) başta olmak üzere denizcilik sektörünün önemli STK’larında aktif görev alan Can, Çankırı’yı asla unutmadı. Öyle ki, arkadaşları tatillerde yurt dışı seyahatleri planlarken O; Orta’nın Karağaç Köyü’ne, doğduğu topraklara koşuyor.


Şimdiye Kadar İzledik
Doğduğu topraklara borcunu ödemek için çalıştığını söyleyen Çankırı sevdalısı iş insanı Kapt. Mustafa Can, kurucu başkanlığını kabul ettiği Çankırı Konfederasyonu çatısında Çankırı federasyon ve derneklerinin güçlerini birleştirip dışarıya verilen “dağınık görüntünün” önüne geçeceklerini, böylece seslerini daha güçlü ve etkili duyuracaklarını söyledi. Can, “Şimdiye kadar siyaseti hep izledik veya bize lütfedilenle yetindik. Oysa kapı kapı koşmamız, bıktırana kadar varlığımızı göstermemiz gerekiyordu. Siyasette şimdiye kadar yaratamadığımız ‘Çankırı ekolünü’ artık yaratmamızın zamanı geldi” dedi.
Yerel Seçimle Başlıyoruz


Bu kapsamda 31 Mart Yerel Seçim sürecinde çalışmalara başlayacaklarını kaydeden Kapt. Mustafa Can, “Belediye başkan adaylarını ziyaret edeceğiz ve, ‘destek istiyorsanız en az bir başkan yardımcısı istiyoruz’ diyeceğiz. Örneğin AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Murat Kurum’a gidip, İstanbul Çankırı Dernekler Federasyonu (ÇANDEF) ve Maltepe seçim çalışmalarından dolayı siyasette yakından tanınan Zeynettin Aydın’ı yardımcısı yapmasını isteyeceğiz” diye konuştu.


Can şunları söyledi : 
Mühürü Çankırılı’ya vurmalıyız

“Biz Çankırılı olarak bir büyükşehirde, ilçelerde meclis üyeleri olarak nerede Çankırılı görürsek ona mührü basacağız. Bunu yapmazsak. Bir partinin çantadaki kekliği olursak hiç yol ilerleyemeyiz. Bunun solu sağı, şusu busu yok. Çankırı nevi şahsına münhasır bir Türk şehridir. Çankırı’ya kazandırdığımızda Çankırılı da, ülkemiz de kazanacaktır”


Ankara’da Aktif Olacağız
“Çankırı Konfederasyonu’nun kuruluş çalışmalarını tamamladık. Çankırıyla ilgili tüm federasyon ve dernekleri çatımız altında toplayacağız. Merkezimizi özellikle Ankara belirledik. Bunun bir nedeni en çok Çankırılı’nın Ankara’da yaşaması olsa da esas siyasette etkin olup Türk devletinin yönetiminde yer almak istiyoruz. Ayrıca Çankırımız’da da konfederasyonumuzun bir temsilciliğini açıyoruz”


Çankırılı Bürokratlara Sahip Çıkacağız
“Konfederasyon başkanı günlük siyaset yapmayacak, devlet yönetmeye talip bir görüntü içerisinde, kavgacı değil birleştiren bir tavır sergileyecek. Tabii ki siyasetin içinde olacağız. Bir komisyon kurulacak. Konfederasyonun siyasetini yürütecek. Çankırı'da siyaset yapmak isteyenlerle, bulunduğu ilde siyaset yapmak isteyenlerin önünü açabilecek çalışmalar yapıp, destek verecek. Hangi parti olursa olsun arkasında durduğumuzu göstereceğiz. Hem aday gösterilmelerinde hem de aday gösterildikten sonra yanlarında olacağız Neden İstanbul'da bir Çankırılı belediye başkanı olmasın? 200 bin Çankırılı yaşıyor İstanbul'da. Ankara'da nüfus olarak üçüncü sıradayız. Neden Çankırı ve Çankırılı Ankara'da yönetimde hak ettiği yerde olmasın? Bunlar bizim hedeflerimiz. Çankırılı bürokratlar yıllardır sahipsiz. Şu anda da ezilmeye devam ediyorlar bürokratlarımız. Onların da yanında duracağız, sık sık bir araya geleceğiz”


Devlet Memurları da Yönetimde Yer Alacak
“Çankırı Konfederasyonu’nun yönetiminde 30 kişi yer alacak. Akademisyenler grubu, iş adamları grubu, devlet memurları grubu ve STK’lar grubu olacak. Hep birlikte Konfederasyonu çıkarabildiğimiz kadar yükseklere çıkarmaya çalışacağız. ÇANDEF’in de tüzük değişikliği sonrası katılmasını bekliyoruz. Köy derneği birliğe katıldı diye derneğin, birlik federasyona katıldı diye birliğin değeri yok olmaz. Federasyonlar konfederasyona katılınca da federasyon gücünü kaybetmez. Tam tersi, konfederasyonun da desteğini alacağı için hareket alanı büyür, olanakları artar. Küçük olsun benim olsun değil, büyük olsun Çankırı'nın olsun diyenlerle yol yürümek istiyoruz. Ben hemşerilerime çok güveniyorum. Hiçbir Çankırılının kendisi için çalışmayacağını, ülkesi için çalışacağını biliyorum”


Türkçülük Her Şeyimiz
“Her Türk’ün hayati olan Turan’a kavuşmak için İlteriş Vakfını kurduk. Turan çok önemli olmasına rağmen ulusumuzdan uzaklaştırılmıştır. Örneğin vakfımız aracılığıyla Türk kadın Kurultayı'na davet ettiğimiz CHP'li bir hanımefendi, ‘Ben Turancılığı Faşizm olarak görüyordum.  Ancak bundan sonra en büyük Turancı benim’ dedi. Türk insanını ruhunda faşizm değil milliyetçilik vardır. İşte İlteriş Vakfı’nın amaçlarından biri de aradaki farkı anlatabilmektir. Bu arada önemle altını çizmeliyim ki milliyetçi olmak siyaset değildir. Milliyetçilik Türk çocuğunun doğuştan gelen özelliğidir”
Macaristan’dan Çin Seddi’ne Türkçe Gidebilirsiniz


“Macaristan'dan yola çıkıp Çin Seddi’ne kadar Türkçe konuşarak gidebilirsiniz. Edebiyat yapamazsınız ama aç da kalmazsınız. Derdinizi anlatırsınız. Sizi anlarlar. Bulgaristan'da, Romanya’da, İran'da, Azerbaycan'da, Özbekistan’da, Kazakistan'da Sibirya'da seni anlarlar. 
Hayalimiz büyük, Türk birliğini kurmak. Biz bin 500 yıl önce taşa kanun yazarken ortada ne Rus, ne Alman, ne İngiliz vardı. Bu bölge Türk'tür. Bir gün Türkler birleşecek”


Tek Alfabeye Geçmeliyiz
“İlteriş Vakfı olarak şu ana kadar iki sempozyum yaptık. Bu sene bir dil kurultayı yapacağız. Tek alfabeye geçmemiz lazım. Türk dünyasıyla ilgili dil bilimcilerinin katılacağı çalıştaylar yapacağız. Hiç çalışma yapılmamış Kıpçak Türkleri üzerine bütün Türk devletlerinden en iyi tarihçi ve bilim insanlarının katılacağı bir çalıştay düzenleyeceğiz. Tezlerini alacağız. Kıpçak Türkleri’ni de tespit edeceğiz. Öte yandan Ön Türkler üzerine çalışma yürütebilecek akademisyenler yetiştireceğiz. Dil bilmeyen Ön Türk çalışması yapamaz. Dolayısıyla Çince ve Rusça öğrenmelerini sağlayacağız. Rahmetli Servet Somuncuğuoğlu kardeşimin başlattığı çalışmalara destek verecek genç akademisyenlere ihtiyacımız var. Ahmet Taşağıl hocamız bizzat ilgileniyor”


Elinizi Taşın Altına Koyun
“İlteriş Vakfı olarak sadece mütevellilerimizden bağış kabul ediyoruz ki, etki altında kalmayalım. Son derece akla ve zekaya dayanan bir yapıyız. Ahmet Taşağıl hocamız başkan yardımcımız. Yine hocalarımız var yönetimde. Benim gibi bir iş adamı görev almak istiyorum derse mutlaka bekliyoruz. Yaptığımız işi iki katına çıkartalım. Vakfımızda ayrıcı maddi desteğe ihtiyaç duyan lisans ve yüksek lisans öğrencilerimize burs da veriyoruz. Ben de kişisel burslarımı hem İlteriş hem de Ankara Vakfı üzerinden veriyorum”

Kaptan Mustafa Can kimdir?
6 Ekim 1964 tarihinde Çankırı'da doğdu. 1988 yılında şimdiki adı İTÜ Denizcilik Fakültesi olan okulumdan mezun oldu. 10 sene dünya denizlerinde çalıştı.

3. Kaptan ve 2. Kaptan olarak görev yaptıktan sonra son 3 yıl gemi kaptanı olarak uluslararası denizlerde Türk bayrağını taşıdı Liman müdürlüğü yaptı.

Türk boğazlarında gemi trafik operatörlüğü yaptıktan sonra gemi acentalığı yapmaya başladı.

GÜNEŞ DENİZCİLİK ve VEGA SAVUNMA SANAYİ TEKNOLOJİLERİ firmalarını kurdu. Halen bu firmaların yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

İstanbul Çankırılılar Vakfı Genel Başkanlığı görevinde bulundu.
Çankırı Konfederasyonu Kurucu başkanı.


Evli ve 2 çocuk babası olan Kaptan Mustafa Can iş dünyasındaki başarılarının ardından siyasete de Zafer Partisi ile adım attı.
 

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2024, 21:00

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER