Eski Çankırı Hükümet Konağı Yenileniyor

Eski Çankırı Hükümet Konağı Binasının Müzeye Dönüştürülme Çalışmaları Aralıksız Devam Ediyor

Eski Çankırı Hükümet Konağı Yenileniyor
Eski Çankırı Hükümet Konağı Yenileniyor

Eski Çankırı Hükümet Konağı Binasının Müzeye Dönüştürülme Çalışmaları Aralıksız Devam Ediyor

Daha önce hükümet konağı ve adliye olarak hizmet veren yüz yıllık binanın müzeye dönüştürülmesi için yapılan restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Yapılan çalışmalar çerçevesinde; binanın iç ve dış duvarlarındaki sıvalar sökülerek restorasyonlarda kullanılan sıva tekniğine uygun, analizleri yapılmış horasan harcı ile  sıvandı. Güçlendirme projeleri çizilerek projeye uygun bina güçlendirmesi yapıldı. Tarihi binanın çatıdaki ahşap aksamı yenilenirken, kiremit altı ısı ve su yalıtımı yapıldı Binanın zamanla deforme olmuş kiremitleri ile beraber yağmur olukları da komple yenilendi. Dış cephe dekoratif tahtaları  ile saçak altı tahtaları birinci sınıf çam kereste ile döşendi. Binanın ilk halinde bulunan cihannüma (seyir terası) bölümü yeniden inşa edildi. Binanın giriş kısmındaki sütunların ayakları betonarme temel oluşturularak meşe kereste ile yenilendi.

Binanın ön cephesinde de çelik malzeme kullanılarak güçlendirme yapıldı. Bodrum katta mevcut taş duvarlar üzerinde sıva raspası yapıldı. Taş duvarlara derz dolgu uygulaması yapılarak taşın estetik görüntüsünün ortaya çıkması sağlandı. Bina etrafına 2 metre derinliğinde drenaj kuyusu açılarak, membran, drenaj levhası ve drenaj borusu kullanılarak temel izolasyonu sağlandı.

 2014 yılı Şubat ayında başlanılan tarihi binadaki restorasyon çalışmalarının yaklaşık 8 milyon liraya mal olacağını söyleyen Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, “İlimiz Cumhuriyet Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan ve Çankırı’nın en eski binalarından biri olma özelliğine sahip tarihi binadaki çalışmalar aslına uygun olarak yapılmakta olup, binanın tarihi dokusunun korunmasına büyük bir hassasiyet gösterilmektedir. Restorasyon çalışmaları bittiğinde inşallah gelecek nesillere ve Çankırı’mıza yakışır bir binayı müze olarak kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşayacağız. Yapılan çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.


FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA


Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2014, 13:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER