DEVREZ ÇAYI NASIL KURTULUR?

Devrez Çayı, Kızılcahamam ilçesi sınırları içinden doğarak gelen, Orta, Kurşunlu, Ilgaz, Tosya ve Kargı topraklarını sulayarak Kızılırmak’a ulaşır.

DEVREZ ÇAYI NASIL KURTULUR?

Devrez Çayı; 211 km uzunluğunda ve 8.9 m³/sn'lik yıl içi ortalama debiye sahip, Kızılırmak'ın batı kanadında kalan en önemli ikinci koludur.ilkbahar aylarında yağışların başlaması ve karların erimesi ile sularında büyük bir artış gösteren devrez, ilkbaharda 600 m³/sn su geçirebilir, yaz aylarında ise 2,5 m³/sn debiye düşmektedir.

Başlangıç yeri Kızılcahamam ilçesi sınırları içinden doğarak gelen akarsuyun en önemli kaynağını Orta ilçesinin İncecik ve Kayıören Köylerinin batısındaki Yıldırım dağları ile, Kayılar Köyü ile Özlü Kasabasının güneyindeki Aydos Dağlarının gözelerinden beslenerek sırasıyla Orta, Kurşunlu, Ilgaz, Tosya ve Kargı topraklarını sulayarak Kızılırmak’a ulaşır.

Çocukluğumuz geçtiği devrez çayı can çekişmektedir. Arıtma tesisi olmadan suya karışan lağım, yağmur suları ile insanların hoyratça kullanımdan meydana gelen sorunlarla yaşam mücadelesi vermektedir.

Bir zamanlar Orta ilçe ve köylerinin hayat damarı olan ve tüm nimetlerini sunduğu bizlerden bir talebi var eski günlerine dönmek, tekrardan; bünyesinde beslediği balıklarını tekrar eski lezzeti ile sunmak, çamaşır, tahıl ürünlerini yıkamak ve yöre halkına bütün ihtişamıyla hizmet etmek istiyor.

Bu nedenle, bizlerden hizmet bekliyor;
Devrezi tekrar eski günlerine döndürebilmek için sizlerin çözüm önerilerinizi bekliyoruz.

Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2012, 17:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER