Çerkeş Dikenli Köyü Mera Islah Projesi Açılış Töreni

Çerkeş Dikenli Köyü Mera Islah ve Amenajman Projesi Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Çerkeş Dikenli Köyü Mera Islah Projesi Açılış Töreni
Çerkeş Dikenli Köyü Mera Islah Projesi Açılış Töreni

Çerkeş Dikenli Köyü Mera Islah ve Amenajman Projesi Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Çerkeş Dikenli Köyü Mera Islah ve Amenajman Projesi Açılış Töreni 16 Haziran 2015 Salı günü gerçekleştirildi.

Mera Komisyonu Başkanı Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Çerkeş Kaymakamı Cengiz Ünsal, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Hayrettin Kendir, daire amirleri ve köy halkının katıldığı törende konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Halil Tekin, “Tarım; Çankırı İlinde, halkın 1. derece geçim kaynağını teşkil eden iktisadi bir sektördür. Gayrisafi milli hasılanın %20’lik kısmı tarımdan elde edilir. İlimiz yüzölçümünün %60’lık kısmı tarım arazisidir. Bu alanında 149.520 hektarı meradır. Bu meralarımızın 142.477 hektarlık kısmı tespit edilmiştir. İlimizde bulunan 397 yerleşim biriminden 395’inde tespit işlemi, 241 yerleşim biriminde tahdit işlemi, 142 yerleşim biriminde de tahsis işlemi bitirilmiştir. Tahsis işlemi biten 6 köyde ise Mera Yönetim Birliği kurulmuştur. İlimizde şu ana kadar 5 köyde 12.138 dekar alanda mera ıslahı ve amenajman projesi uygulanarak kullanıma açılmıştır. Mera ıslahı biten 5 projenin toplam maliyeti 671.575 TL’dir.

Çerkeş İlçesi Dikenli Köyü Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsamında da 2012-2015 yılları arasında 11.244 Da. Alanda çalışma yapılmıştır. 4.000 kg korunga ve 2.200 kg macarfiği tohumu ekimi ve 24.450 kg 20.20.0 kompoze gübre dağıtımı yapılmıştır. Bu projemizin de toplam maliyeti 138.950 TL’dir. Ilgaz İlçesi İkikavak ve Korgun İlçesi Karatekin Köylerindeki projelerimiz halen devam etmektedir. Orta İlçesi Özlü Köyünde yürütülen proje ise bu yıl başlamıştır.

Islahını yaptığımız meraların aşırı otlatma baskısı altında kalmadan planlı bir şekilde kullanılması verimliliğini ve ömrünü uzatacaktır. Bu sebeple 2015 yılında Dikenli Köyümüzde mera yönetim birliği kurulmuştur.” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Çerkeş Kaymakamı Cengiz Ünsal da, “Bugün burada çok önemli bir hizmetin açılışını yapmak için toplanmış bulunuyoruz. Çerkeş’imizin en önemli geçim kaynağı hepimizin bildiği gibi hayvancılık. Bu projenin Çerkeş İlçesi ve Dikenli Köyü’ne hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

Mera Komisyonu Başkanı Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan ise yaptığı konuşmasında, “Bugün burada Dikenli Köyümüz için son derece önemli olan mera ıslah projesinin açılışını gerçekleştirmek amacıyla toplanmış bulunuyoruz. Bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnsanımızı doğduğu topraklarda tutmak temel amacımız. Arazilerimizi en yüksek verimde değerlendirme açısından bu tür faaliyetler önem arz ediyor. Çankırı’da toplam yüzölçümümüzün %20’si meralardan oluşuyor. Bu da 150 bin hektar civarında bir arazi demek. Bu mera ağrılığının da büyük çoğunluğu Korgun, Kurşunlu, Atkaracalar ve Çerkeş hattında yer alıyor. Geçmişte bu meralarda çok daha fazla hayvan otlatılabiliyordu. Bu ve benzeri faaliyetler köylerimiz çiftçisinin gelirini artıracaktır. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, bu meranın bereketli kazançlara vesile olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Proje Koordinatörü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Kendir de, proje kapsamında yapılan çalışmalardan bahsederek emeği geçenlere teşekkür etti.
Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan tarafından Prof. Dr. Hayrettin Kendir’e tuz lamba hediye edilmesinin ardından mera açılışı gerçekleştirildi.

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2015, 13:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER