Çankırı Yaran Dernekleri Bir Çatı Altında toplanıyor

18 Kasım 2015 Çarşamba günü Çankırı Yaran Dernekleri Federasyonu kurulması ile ilgili istişare toplantısı Çankırı'da gerçekleştirildi.

Çankırı Yaran Dernekleri Bir Çatı Altında toplanıyor
Çankırı Yaran Dernekleri Bir Çatı Altında toplanıyor

18 Kasım 2015 Çarşamba günü Çankırı Yaran Dernekleri Federasyonu kurulması ile ilgili istişare toplantısı Çankırı'da gerçekleştirildi.

Belediye İş Merkezi’nde bulunan Yaran Meclisi’nde düzenlenen toplantıya Çankırı Valisi  Vahdettin Özcan, İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Kemal Karatatar ve ilimiz merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren yaran dernekleri katıldı.

Ahi Yaran Meclisi Gençlik Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Absarılıoğlu yaptığı açıklamada, “Unesco kültür mirası listesinde yer alan yaran kültürü ile amaçlanan, yaran kültürü temel ritüelleri, yöremiz halk müziği ve halk oyunlarının yaşaması, yaşatılması ve gelecek nesillere en doğru şekliyle aktarılması, ulusal ve uluslar arası alanlarda tanıtımların yapılması, yöremiz ve ülkemiz gençlerini bu bilinçle yetiştirmek ve eğitmek, gerek yöremiz insanlarını gerekse dernekler arasında birlik ve beraberliği sağlamak, yaran kültürümüzü aslına uygun şekilde yaygınlaştırmak, yaran dernekleri ve üyeleri arasında yardımlaşma, dayanışma ve koordinasyonu sağlamaktır.

Son zamanlarda bizlerin de arzu ettiğimiz şekilde yaran kültürüne olan ilgilinin artması, beraberinde kontrolsüz hızlı yaygınlaşma ve yozlaşma sürecini de maalesef hızlandırdı. Her yaran meclisi icra edenlerin kendi düşüncelerine uygun hareket etmeleri, yazılı ve görsel materyallerden faydalanmadan, kültürün yaşayan temsilcilerinden icazet almadan yaran meclisi oluşturdukları, bu kültürün içerisindeki bazı temel ritüelleri uygulamadıkları veya bu kültürün içerisinde var olmayan bazı kuralları bu kültüre adapte etmeye çalıştıklarını üzülerek müşahede ettik.

Yaran kültürü, Oğuzlardan bu yana yaşatılmış olan, yaşam biçimi olarak kabul ettiğimiz bir kurallar manzumesidir. Bu nedenle bizden beklenen, bu değerli kültür mirasımızın yozlaştırılmasına müsaade etmeden korumaktır. Birlik ve beraberlik içerisinde tek bir çatıda tüm derneklerin toplanması, birbirlerine güç ve destek vermesi, fikir alışverişinde bulunması ve meclislerin faaliyetlerini kontrol altında bulundurması gerekmektedir.

Bizler bu kültürün yaşayan temsilcileri olarak bu tarihi sorumluluğu yerine getirmek amacıyla bugün buradayız.” diyerek, katılımlarından dolayı Sayın Valimiz Vahdettin Özcan ve diğer katılımcılara teşekkür etti.

Çankırı Valisi  Vahdettin Özcan ise, “Çankırı Yaran Dernekleri Federasyonu kurulmasıyla ilgili düzenlenen bu toplantının hayırlı olmasını diliyorum. Güzel bir çalışma. Birlikten kuvvet doğar. Bu iyi niyetli çalışmayı takdir ediyorum. Bana düşen bir şey olursa Valilik olarak her zaman yanınızdayım. Bu konuda herkesin benlik duygusundan kurtulması gerekiyor. Burada önemli olan Çankırı’nın menfaatleridir. Yaran Kültürü buraya bir zenginlik katıyor. Yaran Meclisleri Çankırı’nın Kaya Tuzundan daha önemli bir mevzudur. Ben bu adımınızın hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER