Çankırı Tuz Çalıştayı tamamlandı

Çankırı’da yapılan Tuz Çalıştayı’nda Çankırı tuzunun özellikleri ön planda

Çankırı Tuz Çalıştayı tamamlandı
Çankırı Büyük Otel’de yapılan Tuz Çalıştayında ilk oturum Ethem Yenigürbüz’ün “Dünden bugüne tuz madeni ve tuz çalışmaları” ile ilgili sunumu ve Çankırılı h MTA Hammaddeler Etüt Koordinatörü Mustafa Kırıkoğlu’nun Çankırı’nın jeoloji haritası, potansiyel tuz rezervi, ithalat, ihracat ve Çankırı’da bulunan diğer madenler konusundaki sunumu ile başladı.

İkinci oturum Endüstriyel uygulamalar konusunda ÇKÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Yrd.Doç.Dr.Serhat Döker’in Eser Elementler ve Biyolojik önlemleri konusunda bilgilendirme yapması ile başladı. Döker, Çankırı tuzunu hem ham haliyle hem de rafine haliyle analiz ettiklerini ve Çankırı tuzunda olması gereken tüm elementlerin ideal miktarda olduğunu, medikal ve sağlık yönünden Çankırı tuzunun ideal gıda olduğunu belirterek, Çankırı tuzunu her vatandaşın güvenle tüketebileceğini söyledi.

Med-Mar Tuz Fabrikası Müdürü Hasan Akgüç’te “Tuz ve Endüstriyel Kullanım Alanları’nı anlatan sunumunda Türkiye’nin tuz ihtiyacının % 40 ını Çankırı’nın karşıladığını, ithal tuzların tekstil ve sanayi sektöründe kullanıldığını ve ithalatın tuz üreticilerine darbe vurduğunu belirtti. Ayrıca erimiş tuz ile güneş enerjisi depolama sistemleri ile elektrik üretiminin İspanya’da kullanıldığını ve 24 saat elektrik üretildiğini belirtti.

Doğuş Medikal Genel Müdürü Erol Acer’de Tuz odası ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı ve Halo Terapi ile ilgili sinevizyon gösterisi ile terapi merkezlerini tanıttı. Samsun’da ilk tuz odasını kendilerinin yaptığını söyledi.

Üçüncü Oturum Heykeltraş Sait Rüstem, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Yrd.Doç.Dr.Berna Kaya Okan’ın Güzel Sanatlar Uygulamalarında tuzun güzel bir malzeme olduğu anlatıldı.

Dördüncü Oturumda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof.Dr.Hanim Halilova Çankırı tuzunun özellikleri ve sağlık uygulamalarında kullanılması gerektiğini, Azerbaycan Bakü Ankara Medikal Başhekimi Zülfiqar Yusifov ise tuzun sağlık alanında uyguladıklarını yöntemlerden bahsetti. ÇKÜ Öğretim Görevlisi Pınar Çiçek ise sağlık açısından kullanımı ile ilgili bilimsel çalışmaları ve araştırmalarını paylaştı.

Beşinci oturumda ise Tuzun Turizm uygulamaları konusunda ÇKÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümünden Prof.Dr.İbrahim Demirtaş, tuz uygulamaları ile ilgili akademik araştırmaları ve bu konuda çalışmalarına devam edip, makale yayınlayacaklarını ifade etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü M.Kemal Karatatar ise, Çankırı’da tuzun turizm yönünden ele alındığı bugüne kadar yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Katılımcılar Tuz Mağarasında yaptıkları gezi ve inceleme sonrasında Çalıştayın ikinci gününde SWOT Analizi çalışmalarını yaptılar. Prof.Dr.Ahmet Yartaşı ve Prof.Dr.Sabit Erşahin Moderatörlüklerinde yürütülen analiz çalışması, grup çalışması, geleceğe yönelik fikir üretimi ve grup çalışmalarının sunumu tamamlandıktan sonra SWOT Analiz için Endüstriyel Uygulamalar, Sağlık Uygulamaları, Turizm ve Güzel Sanatlar Uygulamaları konularında güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler değerlendirildi.

Kuzka Genel Sekreteri Doç.Dr.Hüseyin Şen, iki gün süren Çalıştay hakkında bilgi vererek, yapılan çalışmaların değerlendirilerek, konuşmaların çözümlenerek kitaplaştırılacağını ve yayınlanacağını belirtti. Çalıştaya verdikleri destek nedeniyle tüm katılımcılara teşekkür etti.

Çalıştay’da sunum yapan konuşmacılara Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Belediye Başkanı İrfan Dinç, İl Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu ve Kuzka Genel Sekreteri Doç.Dr.Hüseyin Şen tarafından plaket takdim edildi.

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2012, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER