Çankırı Sempozyumu yoğun ilgi gördü

Çankırı Valiliği, Çankırı Vakfı ve Çankırı Dernekler Federasyonu'nun ortaklaşa düzenlediği "Çankırı Geleceğini Planlıyor Sempozyumu" yapıldı.

Çankırı Sempozyumu yoğun ilgi gördü

 Sempozyum "Çankırı için yeni dönem" yorumlarına sebep oldu.Çankırı Valiliği, Çankırı Vakfı ve Çankırı Dernekler Federasyonu'nun ortaklaşa düzenlediği "Çankırı Geleceğini Planlıyor Sempozyumu" muhteşem bir katılımla gerçekleşti. İstanbul - Ataşehir Zübeyde Hanım Öğretmenevi Konferans Salonu'nda 18 Aralık Pazar günü yapılan sempozyum İstanbul'daki Çankırılıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Çankırı ve Ankara'dan da yoğun katılımcıların olduğu sempozyumda protokol konuşmalarının ardından tebliğler sunuldu ve katılımcıların görüşleri alındı. Çankırı Valisi Vahdettin Özcan'ın "Zoru başarırız, imkansız biraz zaman alır" sözleri sempozyuma damgasını vurdu.

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Sempozyum'da Divan heyetinin oluşmasının ardından Çankırı Vakfı ve Çankırı Federasyonu'nun sunumu gerçekleşti. Divan Heyetine İsmail Işık başkanlık ederken, Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Erol Bayram, Hayati Odabaşı ve Gazi Baykaler üye olarak yer aldı. Daha sonra söz alan Çankırı Dernekler Fedarasyonu (ÇANDEF) Başkanı Ömer Lütfi Özenç, Çankırı'nın birlik fotağrafi vermesinin önemine değinerek, aşamayacakları sorunun olmadığını söyledi. Federasyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Özenç, bürokrasideki katı yaklaşımlar yüzünden yıllarca çekimser kaldıklarını belirterek, "Bu sempozyumla önceki yaklaşımlar değişiyor ve bizler güneş alabilir duruma geliyoruz. Göreceksiniz bakın, buradan ışık alan kişi ve kurumlar nasıl da serpilecek ve meyve verecekler." dedi. Çankırı dışında yaşayan hemşerilerimizin sadece o veren pozisyondan çıkması gerektiğini ve siyasette, ticarette ve sosyal hayatta ön plana çıkması gerektiğini vurgulayan Başkan Özenç, "Çankırı'dan beklentimiz hemşerilerinden gelecek haberlerin güzel kokulu, gurur kaynağı olacak ve huzur veren düzeyde olmasıdır." dedi. Yaz dönemi yapılan şenliklere de bir düzenleme getirilmesini isteyen Başkan Özenç, federasyon olarak istihdama yönelik www.kariyer18.com adresini hizmete sunduklarını ve eleman arayan ve iş arayan hemşerilerimizi bu site vesilesiyle buluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Çankırı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Başkanı Eşref Harmandar da yaptığı konuşmada, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı. Vakfın çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Harmandar, bu sempozyumun Çankırı için bir başlangıç olması gerektiğini, Ankara ve Çankırı'da yapılacak sempozyumlarda çalıştaylar oluşturularak daha lokal konulara girilmesi gerektiğini söyledi. Çankırı'nın geleceğinin planlanmasıyla ilgili düşüncelerini de dile getiren Başkan Harmandar, "Çankırı yatırımlar planlamasında bölgelere ayrılmalı. Hangi bölgeye hangi yatırımlar yapılabilir bunun fizibilitesi çıkarılmalı. Toprak reformu ve arazi birleştirilmeleri gerçekleştirilmeli. Hayvancılık ve tarıma önem verilmeli. Deprem kuşağında bulunan Çankırı'da kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilmeli. Doğal Afetler Bakanlığı kurulmalı." tavsiyelerinde bulundu. Sivil toplum kuruluşlarının görüşünün alınmasının önemine de değinen Başkan Harman'dan milli atletimiz Süreyya Ayhan'ın Çankırı'daki heykelinin kaldırılmasının yanlış olduğunu belirterek heykelin bir vefa borcu olarak tekrar yapılmasını istedi.

Daha sonra söz alan Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, belediyenin yatırımları ve yeni dönemdeki projeleri hakkında bilgi verdi. Çankırı'nın asırlık sorunu olan su ve altyapı sorununun çözüldüğünü vurgulayan Başkan Dinç, eğitime, sanayiye ve kalkınmaya öncelik verdiklerini dile getirdi. Yaptıkları projelerin çeşitli engellemelere takıldığından dert yanan Başkan Dinç, bu sorunların da gecikmeli olarak aşıldığını dile getirdi. Başkan Dinç, derenin ıslahı, terminal binasının ve pazar yerinin taşınması ile alışveriş merkezinin kurulmasının gecikmeli olarak gerçekleştiğini söyledi. Ocak ayının 18'inde saat 18:00'de 18 ayrı projenin startını verecekleri müjdesini veren Başkan Dinç bu projelerin de 18 ayda tamamlanacağını söyledi. Süreyya Ayhan'ın heykelinin kaldırılması konusunda ise bunun il meclisinin aldığı bir karar olduğunu söyleyen Başkan Dinç, başka başarılı sporcuların heykellerinin de yer aldığı bir projeyi daha uygun bir yere yeniden inşa edecekleri sözünü verdi.

Daha sonra söz alan Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çankırı'nın yatırımları, altyapısı, ulaşım imkanları ve beklentileri hakkında bilgi verdi. Çankırı'dan il ve ilçe belediye başkanları, kaymakamlar, il müdürleri ve daire başkanları ile birlikte geldiklerini söyleyen Vali Özcan, bu sempozyumun Çankırı'nın geleceğini şekillendireceğini belirti. Çankırı'nın ulaşım, altyapı, teşvik ve yatırımlar konusunda büyük avantajları bulunduğunu söyleyen Vali Özcan, Çankırı üzerine sözü olan herkesin sözünü söylemesini istediğini belirterek, sivil toplum kuruluşlarıyla, sanayicilerle, işadamlarıyla ve hemşerilerimizle birlikte Çankırı için güzel şeyler yapacaklarını dile getirdi. Birlik ve beraberlik içinde başaramayacakları işin olamayacağını dile getiren Özcan'ın, "Zoru başarırız, imkansız biraz zaman alır" sözü salondan büyük alkış aldı.

Çankırı Milletvekili İdris Şahin de yaptığı konuşmada, Meclis cephesindeki çalışmaları dile getirdi. Meclis'te 5 Çankırılı milletvekilinin olduğunu dile getiren Şahin, Çankırı'nın makus tarihini değiştirmek için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Yol, içme suyu, sulu tarım, baraj ve sanayi yatırımları için büyük mesafeler aldıklarını söyleyen Şahin, birlikte hareket edilmesi durumunda başarılamayacak girişimin olmayacağını söyledi.

Daha sonra söz alan eski Bakanlarımızdan Çankırı'nın duayeni Nevzat Ayaz, bu günlere geliş süreciyle ilgili bilgi verdi, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı. Konuşması salon tarafından uzun süre alkışlandı.

Sempozyum'da Ankara Çankırılılar Vakfı Başkanı Adem Can da bir konuşma yaptı. Ankara'dan tüm köy dernek başkanları ile birlikte geldiklerini belirten Başkan Can, programı çok önemsediklerini ve Ankara'da ikincisinin yapılması çalışmalarına şimdiden başladıklarını söyledi.

Verilen aranın ardından tebliğlerin sunumuna geçildi. Çankırı Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hayrettin Çelikten, Çankırı ekonomisinin dünü, bugünü ve yarını ile Çankırı'ya tanınan yatırım imkanları hakkında sunum yaptı. Grafikler eşliğinde yatırım fırsatlarını dile getiren Çelikten, özellikle organik tarım, hayvancılık ve sanayi alanlarında Çankırı'nın bakir bir bölge olduğunu söyledi. 2. Bölge yatırım ajansı KUZKA yöneticisi de tebliğinde AB kredileri ve teşviklerle ilgili bilgiler sundu. Tebliğ sonrası katılımcılar görüşlerini dile getirdiler. Teşvikler ve yatırım imkanları konusunda bilgiler sunuldu.

Çankırı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş da, üniversitenin mevcut durumu ve eğitim yatırımları konusunda bilgi sundu. Yeni açılacak fakültelerin ve yüksek okulların müjdesini veren Rektör Savaş, özellikle sanayicinin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman yetiştirmek için çaba gösterdiklerini söyledi.

Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Kemal Karatatar ise Çankırı'nın tarihi, kültürel ve turistik zenginlikleri konusunda bilgiler verdi. Yeni bir fosil müzesi kurulması için girişimlerinin olduğunu söyleyen Karatatar, kültür turizmi konusunda Çankırı'nın tercih edilmeye başlandığını söyledi.

Çankarı Vakfı Başkan Yardımcısı İlker Karataş ise İstanbul'daki Çankırılılar hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından görüş ve önerilere geçildi. Hemşerilerimiz Çankırı için düşündükleri projeleri dile getirirken, çok sayıda talep de divan heyetine yazılı olarak ulaştırıldı. Divan başkanı İsmail Işık, tüm tebliğlerin, görüş ve önerilerin tek bir merkezde toplaranak rapor haline getirileceğini ve Ankara ve Çankırı'da yapılacak toplantıların ardından kitapcık halinde yayımlanacağını söyledi.

Proğramın sonunda sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket takdim edildi. Sanatçımız Turgay Başyayla, Samanyolu Televizyonu'ndaki Davetsiz Misafir programı sebebiyle Anadolun'nun tanıtımına katkılarından dolayı özet ödüle layık görüldü. Akşam saat 20:00'ye kadar devam eden sempozyum "Çankırı için yeni dönem" yorumlarına neden oldu.

Sempozyumun ikinci gününde (19 Aralık) İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya ve İSKİ' Genel Müdürü Ahmet Demir ziyaret edilecek.

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER