Çankırı'da Köyde Yeşil ekonomi Projesi Başlıyo

ELDİVAN “KÖYDE YEŞİL EKONOMİ” PROJESİ İLE ULUSLARARASI ARENADA YERİNİ ALIYOR

Çankırı'da Köyde Yeşil ekonomi Projesi Başlıyo
Çankırı'da Köyde Yeşil ekonomi Projesi Başlıyor
ELDİVAN “KÖYDE YEŞİL EKONOMİ” PROJESİ İLE ULUSLARARASI ARENADA YERİNİ ALIYOR

Temiz Enerji Vakfı (TEMEV)’in Eldivan Kaymakamlığı (Eldivan Kaymakamlığı AB Proje Ofisi), Eldivan Belediyesi ve Güneş Enerjisi Derneği (GÜNDER) işbirliği ile hazırladığı “Köyde Yeşil Ekonomi Projesi” Coca Cola finansörlüğünde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenmeye layık görülmüştür. Proje bütçemiz ayni katkılar ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından alınacak hibe ile birlikte 115 bin Dolardır.
Türkiye’de kendi kategorisinde desteklenmeye hak kazanan 2 projeden biri olan “Köyde Yeşil Ekonomi Projesi” kapsamında Eldivan’da yaşayan kadınlardan oluşturulacak kadın kooperatifi aracılığı ile güneş enerjisi ile kurutulacak meyve ve sebzeler yine proje kapsamında yaratılacak bir marka ile başta Ankara’dakiler olmak üzere büyük zincir marketlere pazarlanacaktır.
Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta yer almalarını sağlayacak bir iş modelinin kurulması esasını taşıyan projede Eldivan’a güneş enerjili bir kurutma tesisi kurulacak, Eldivan ve köylerinde üretilen tarımsal ürünler ve Eldivan dağlarından toplanan yöreye özgü ürünler bu tesiste kurutulacaktır. Ayrıca güneş enerjili pişiricilerde salça, konserve, reçel, marmelat, tarhana vb ürünler üretilerek aynı marka ile yine çoğunu kadınların yapacağı (öreceği, dikeceği) ambalajlarla pazarlanacaktır. 
Projede yer alacak kadınlara üretimle ilgili teknik eğitimlerin yanı sıra yöre halkının da faydalanabileceği etkili iletişim, problem çözme teknikleri vb. kişisel gelişim eğitimleri de verilecektir. 
Proje kapsamında yerli tohum kullanımının yaygınlaştırılması da amaçlanmaktadır. Yöre halkının işbirliği ile yerli tohumlar toplanarak fide üretilecek ve tohumluk üretilmesi için aralarında kadınların da olduğu çiftçilerle işbirliği yapılacaktır. 
Yörede aktif olarak çalışan aralarında kadınların da bulunduğu çiftçilere sulama sistemleri, tohum, gübre, zirai ilaç konularında eğitimler verilerek yörede iyi tarım uygulamaları konusunda bilinç seviyesi artırılacaktır.
Bütün bunların yanı sıra üretim sırasında oluşan atık sudan gri su olarak geri kazanım sağlanacak, sebze-meyve atıklarından kompost gübre yapımı için girişimde bulunulacaktır.
Proje bu şekilde yürürken projenin tanıtımı ulusal ve uluslar arası boyutta gerçekleştirilecek, çeşitli kongre, konferans vb etkinliklerde proje ve Eldivan tanıtılacak, proje yarışmalarına katılım sağlanacaktır.

Ayrıca proje kapsamında yapılacak festivale UNDP yetkilileri, Temiz Enerji Vakfı, Güneş Enerjisi Derneğinin yönetici ve üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri davet edilecektir. Festival ile ürünler ve Eldivan’ın güzellikleri katılımcılara tanıtılacak ve Beypazarı modelinin Eldivan’da da oluşturulmasına katkı sağlanmış olacaktır. 
Proje yürütücülerinden TEMEV Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Tülin KESKİN ve TEMEV Genel Koordinatörü Dr.F.Figen AR ilçemizi ziyaret ederek Kaymakamımız Sayın Sinan İNALTEKİN  ve Belediye Başkanımız Sayın Nusrettin GÖKÇER ile görüşmüşler, projenin ana hatları konusunda fikir alışverişinde bulunmuşlardır. 
TEMEV Yönetim Kurulu Başkanı Tülin KESKİN Ankara’nın Beypazarı ilçesinde yaşayan kadınların birer işkadını olduklarını, yaptıkları zeytinyağlı dolmaları, baklavaları, erişteleri, tarhanaları Ankarada’ki tüm marketlerde, tüm pazarlarda sattıklarını belirtmiş, Eldivan kadınlarının da birer iş kadını olmaları için çalışacaklarını ve Beypazarı kadınları ile tanıştırmak üzere en kısa sürede Eldivan kadınlarını Beypazarı’na götürmeyi planladıklarını belirtmiştir. Ayrıca projeye destekleri ve ilçemizi ziyaretleri sırasında gösterdikleri misafirperverlik için Kaymakamımız Sayın İNALTEKİN’e ve Belediye Başkanımız Sayın GÖKÇER’e,  projenin yazılması sırasında yöre ile ilgili gerekli tüm bilgilerin sağlanmasında, Temiz Enerji Vakfının Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı arasındaki iletişiminin kurulmasında özveriyle çalışan, projenin yerel koordinatörü, Eldivan Kaymakamlığında görevli Ziraat Mühendisi Mengücek Fırat Şeker’e teşekkürlerini iletmişlerdir. 
Proje yöneticisi, Çankırı’lı hemşerimiz  Dr. F. Figen AR ilçemizi Davos’a benzetmiş, neden Eldivan da Davos  olmasın diyerek ilçemize duyduğu hayranlığı belirtmiştir. Proje ile ilçemizin sosyo ekonomik gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini bildiren KESKİN ve AR Kaymakam ve Belediye Başkanından proje için tam destek aldıklarını ve projeyi Eldivan’da yürütmekten son derece memnun olduklarını bildirmişlerdir. 



Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2016, 13:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER