23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Çankır'da Coşkuyla Kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Yunus AVM önündeki meydanda coşkuyla kutlandı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Çankır'da Coşkuyla Kutlandı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Çankır'da Coşkuyla Kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Yunus AVM önündeki meydanda coşkuyla kutlandı.

Kutlamalara Vali Vahdettin Özcan ve eşi Leyla Özcan, Garnizon Komutanı Tankçı Kur. Alb.  Özkan Ulutaş ve eşi Neslihan Ulutaş, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Vali Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Şakir Uslu, İl Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı, POMEM Müdürü Ömer Sülün, İl Genel Meclisi Başkanı Ruhi Şeker, AK Parti İl Başkanı Salim Çivitcioğlu, İl Müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Milli Eğitim Müdür Vekili Halim Hıcıplı günün anlam ve önemini belirten konuşmasında “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı, Türk Halkının var olma mücadelesi içinde egemenliğini ilan ederek tarih yazdığı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 94. Yıl Dönümünde herkesi en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

Bu anlamlı bayram ilk olarak Himaye-i Etfal (Çocuk Esirgeme Kurumu) tarafından ilan edilerek, Atatürk’ün himayesinde 1927’de düzenlendi. 1980’de de bugünkü adını alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan çocukların, bir bahar şenliği ortamında sevindirilmesi amacını taşıyordu.

UNESCO 1979 yılını çocuk yılı ilan edince, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği’ni başlatarak bayramı uluslararası düzeye taşıdı. Günümüzde birçok ülkeden çocuklar bayrama katılarak kendi kültürlerini organize gösterilerle sunmakta ve ortaya evrensel bir şölen çıkmaktadır.

Bu çocuklardan şenliğe ilk katılanlar bugün yaklaşık 40-45 yaşlarına gelmiş olarak Türkiye’nin gönül elçileridir.

Dünya’da çocuklarına bayram armağan etmiş çok az ülkeden birisi olan Türkiye de 23 Nisanlarda çocuklar Atatürk’ün 1933’te başlattığı geleneğe uygun şekilde devletin en üst düzeyli makamlarına davet edilir, kısa süre de olsa o makamların görevlisi yapılır bu görevlerin heyecanını duymaları sağlanır.

22 Haziran 1919 Amasya Genelgesi’nde Büyük Atatürk’ün “Milletin Bağımsızlığını Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır.” Sözü halk iradesine dayalı bir meclisin açılacağının işaret fişeği olmuş, Erzurum - Sivas Kongreleri ve Misak-ı Milli’de ön plana çıkan “Milli Egemenlik” vurgusu, 23 Nisan 1920’de “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üzerinde hiçbir güç yoktur.” denilerek Milli Egemenlik düşüncesinin anıtlaşmasını sağlamıştır.

23 Nisan 1920’de beliren irade, insanımızın ufkunu genişletmiş, toplum hayatımıza dinamizm katmıştır. TBMM’yi ayakta tutan yegane güç, Milletimizin demokrasiye olan bağlılığıdır. İnsanımız kendi seçtiği kişilerden oluşan meclisi demokrasiden ayrı düşünmemiş, vesayete ve statükoya uzak durmuş bu topraklarda özgürlükçü demokrasinin yaşadığını ve yaşayacağını kanıtlamıştır.

Bu duygularla Milli Egemenliğin ve Milli İradenin tecelli ettiği yer olan Meclisimizin ve Cumhuriyetimizin sonsuza kadar yaşaması dileğiyle, bütün çocukların bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.” diye konuştu.

Daha sonra TOBB Ortaokulu ve Dr. Refik Saydam İlkokulundan öğrenciler 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili şiirler okudular. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü organizasyonunda jimnastik gösterisi sergilendi. Atatürk Ortaokulu Müzik Korosu şarkılar seslendirdi ve halkoyunları ekibi halkoyunları gösterisi sundu. Vilayetler Hizmet Birliği Anaokulu çocuk gösterisinin ardından program son buldu.

Gösteriler sonrası tüm çocuklar müzik eşliğinde eğlenceli dakikalar yaşadılar. Vali Özcan ve eşi Leyla Özcan, çocukların arasına katılarak çocukların bayram sevincine ortak oldular. Vali Özcan kutlamalarda emeği geçen herkesi tebrik etti.


Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2014, 11:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER