Fitch Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti

Fitch Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti


Türkiye, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in ülkenin kredi notunu, ekonomik risklerin azaldığı ve hükümet borçlarının düştüğünü kaydederek bir basamak yükseltmesi sonucu, 1994'ten bu yana ilk defa yatırım yapılabilir seviyede kredi notuna sahip oldu. Açıklama sonrası, tahvil faizleri 2005'ten bu yana en düşük seviyesine indi.

Fitch Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu "BB+"dan "BBB-"ye yükseltti ve not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Açıklamanın ardından Lira tahvilleri ve hisse sentleri ralli yaptı.

Fitch İdari Direktörü Ed Parker, bugünkü açıklamasında, not artırımının, ekonominin yumuşak inişe yönlenmesi ile birlikte, azalan kısa vadeli makro finansal risklerin bir bileşkesini yansıttığını söyledi. Parker, "Cari işlemler açığını daraltmakta olan Türkiye ekonomisi, sürdürülebilir büyüme hızına dönme yolunda" yorumunda bulundu.

Türkiye'nin cari işlemler açığı, Orta Doğu ve Afrika'ya yapılan ihracatın Avrupa'ya ihracattaki kayıpları gidermesi sonucu 10 ay arka arkada düştü ve Ekim ayında 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Hükümet, borcun gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranını, 2004'teki yüzde 74 seviyesinden yüzde 39'a düşürdü.

Gösterge 2 yıl vadeli tahvillerin faizi 20 baz puan düşerek yüzde 6.85'e indi ve 2005'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Lira yüzde 0.4 değer kazanarak, dolar karşısında 1.7861 seviyesine geldi. Hisse senetleri ise yükseldi ve gösterge İMKB 100 Endeksi yüzde 0.6'lık çıkışla 71,812.90 pauana ulaştı.

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2012, 13:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER