Rusya'ya su ürünleri ihracatı yüzde 228 arttı

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, sektörün yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 büyüdüğünü bildirdi. Açıklamada, Rusya'ya ihracatta büyük sıçrama gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Rusya'ya su ürünleri ihracatı yüzde 228 arttı
Rusya'ya su ürünleri ihracatı yüzde 228 arttı

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, sektörün yılın 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 büyüdüğünü bildirdi. Açıklamada, Rusya'ya ihracatta büyük sıçrama gerçekleştiğine dikkat çekildi.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nin açıklamasına göre, 2014’ün 9 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında büyüme sağlayan sektör, dış satışlarında da 1 milyar 694 milyon dolara ulaştı.

"RUSYA'DAN BEKLENTİMİZ BÜYÜK"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Birlik Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Rusya Federasyonu’nun AB ile yaşadığı sıkıntılar nedeniyle bu ülkeye son aylarda ihracat artış hızında yükselme olduğuna dikkati çekti.

Rusya’ya ihracatta eylül ayında yüzde 228 oranında büyüme kaydederek 10,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Sagun, 9 aylık süreçte de Rusya Federasyonu’na ihracatta yüzde 127 oranında artış yakaladıklarını belirtti.

Sagun, "Suriye’ye aynı dönemde yüzde 160 oranında artış yakalasak da Rusya’ya gerçekleşen dış satışımızın daha kalıcı ve istikrarlı olacağına inanıyoruz. Rusya’dan beklentimiz büyük" dedi.

"SİNYALLER OLUMLU"

Ortaya koydukları performansla hedeflerini yakalayacaklarına inandığını vurgulayan Sagun, şunları kaydetti:

"Sektörümüz tüm ürün gruplarında artış sağladı. Hatta bazılarında yüksek oranlarda büyümemiz ihracatçılarımızın yüzünü güldürdü. Bunun da etkisiyle 2023 yılı için öngördüğümüz 2,5 milyon dolar ihracat hedefini bu yıl itibarıyla yakalamayı ümit ediyoruz. Buna göre de 2023 yılı hedefimizi 5 milyar dolara yükseltmiştik. Tüm çabamız bu hedefleri yakalamak ve mümkün olursa daha da önüne geçmek."

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre sektörün ürün bazlı ihracattaki büyüme oranları, 2014 yılı için öngörülen 2,5 milyar dolarlık ihracat hedefinin yakalanacağı sinyalini verdi. Buna göre yılın 9 aylık bölümünde bir önceki yılın aynı dönemine göre su ürünlerinde yüzde 23 artışla 501 milyon, kümes hayvanları ve etleri ürün grubunda yüzde 5 büyümeyle 490 milyon, yumurtada yüzde 8 yükselişle 297 milyon dolarlık ihracata imza atıldı. Süt ürünlerinde yüzde 47 gelişmeyle 248 milyon, tabii balda ise yüzde 50 gibi yüksek oranda artışla 11 milyon ve diğer başlığı altındaki ürünlerde de yüzde 34 büyümeyle 148 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti.

Yılın 3. çeyreğinin sona ermesiyle birlikte ülke bazlı en fazla dış satış binde 8 azalış ve 653 milyon dolarla Irak’a yapıldı. Irak’a ihracatta küçük gerileme olmasına rağmen birçok ülkede de büyük artışlar gerçekleşti. Bunlar ise sırasıyla yüzde 18 büyüme ve 98 milyon dolarla Hollanda, yüzde 12 artış ve 91 milyon dolarla Almanya, yüzde 18,4 gelişme ve 62 milyon dolarla da İtalya oldu. Ayrıca Suriye’ye yüzde 160,8 gibi yüksek oranda artış ve 60 milyon dolar, Rusya Federasyonu’na yüzde 127 büyümeyle 56 milyon dolar, Hong Kong’a ise yüzde 60,9 gelişmeyle 52 milyon dolarlık dış satış dikkati çekti.

BALIK PİŞİRME VE YEMEK TARİFLERİ

ATAŞEHİR BALIKÇILAR İÇİN TIKLA


İSTANBUL BALIK HALİ
BALIK FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLA




Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2014, 14:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109