Hangi balık türleri hangi aylarda yenir

Hangi balık türleri hangi aylarda tüketilir, Hangi Balık Hangi Ayda Yenir?

Hangi balık türleri hangi aylarda yenir
Hangi balık türleri hangi aylarda yenir

Hangi balık türleri hangi aylarda tüketilir, Hangi Balık Hangi Ayda Yenir?

Balık, dünyanın bizlere namütena sunduğu nimetlerden sadece bir tanesidir. Bulunduğu deniz ve mevsime bağlı olarak, binlerce çeşit balık türü insanların gıda ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaktadır. Balıkların sağladığı besin değerleri ile ilgili sürekli araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalarda ortaya konulan sonuçlara göre, Omega-3 içermesi insanlar için kalp dostu bir besin olduğunu pekiştirmektedir.

Sebzeyi ve meyveyi mevsiminde tüketmemiz gerektiği gibi balıkları da mevsiminde tüketmek oldukça faydalıdır. Bu açıdan bakılırsa, hangi balık türleri hangi aylarda tüketilmelidir sorusu önem kazanmaktadır. Her ne kadar balıklar soğuk hava depolarında muhafaza edilse ve besin değerinden fazlaca bir şey kaybetmese de, denizden ilk çıktığı tazeliği ve lezzetini yakalamak mümkün değildir. Sağlıklı beslenme için haftada en az iki defa, dolapta fazlaca bekletilmeden tüketilmesi önerilmektedir. Kişi başına ortalama 8 kg balık tüketimi ile ülkemiz birçok ülkeden geridedir.

Ülkemizde balık avlama mevsimi 1 Eylül’den başlayarak 15 Nisan’a kadar sürmektedir. Arada kalan sürede balık avlama yasağı olup, bu dönemde balıkların yavrulaması ve gelişmelerini tamamlamaları için fırsat sağlanmaktadır. Bu nedenle de av yasağının bittiği Eylül ayından başlayarak, hangi balıkları tüketmemiz gerektiğini öğrenmeye çalışalım.


BALIK ÇEŞİTLERİ, HANGİ BALIK HANGİ AYDA YENİR

Eylül:

Eylül ayının 1’i av yasağının bittiği gündür ve balıkçılar heyecanla denize açılmaya başlarlar. Balıkçıların ağlarından ilk olarak palamut çıkar. Daha çok fazla gelişmemiş olsalar da tezgahları ilk süsleyen balık palamut olur. Palamut oldukça yağlı bir balıktır ve besin değeri de yüksektir. Denizlerimizde daha çok palamut vonozu (12-16 cm), kestane palamudu (16-22 cm) ve çingene palamudu (22-28 cm) tutulmaktadır. Bu ayda ikinci balık türü ise lüferdir. Eylül ayında hem pahalı hem de az olarak tezgahlarda görebileceğimiz balık türlerindendir.

Ekim:

Bu ayda palamut iyice irileşir ve çok miktarda yakalanmaya başlar. Eylül ayına nazaran daha uygun fiyata daha çok palamut tüketebilirsiniz. Diğer yandan lüfer de bolca yakalanmaya başladığından fiyatı da makul olur. Palamut ve lüfer Ekim ayında sofralarda en baş köşeye oturur. İstavrit ve hamsi de balık tezgahlarında yerini almaya başlamaktadır bu ay. Hamsi için biraz daha geçmesi gerekse de istavrit için en güzel zamanlardır.

Kasım:

Kasım ayı girdiğinde artık palamut azalmaya ve tezgahlardaki görünürlüğünü de yitirmeye başlar. Lüfer de azalmaya başlamaktadır, ancak hamsi tezgahlarda daha fazla görülmeye başlar. İstavrit bu ay da baş tacı olurken, lezzetli uskumrular için en güzel dönemdir. Uskumru da yağlı bir balıktır ve soğuk depolarda saklanabilmektedir. Bundan dolayı da tazeliği konusunda kesin emin olmalısınız.

Aralık:

Aralık ayı hamsinin baş köşeye çıktığı dönemdir. Uskumru ve palamut azalarak da olsa tezgahlarda yine bulunabilir. Bu ay hamsi tüketiminizi arttırabilir, farklı ve değişik lezzetler elde edebilirsiniz. Aralık ayında tekir balığı da bollaşmaktadır. Ucuz sayılacak bir fiyatta olmasa da yine de uygun fiyatlarla tezgahlarda yerini almaktadır. İstavrit ise azalarak devam etmektedir.

Ocak:

Ocak ayında da hamsi en popüler balıktır. Artık iyice yağlanmış, büyümüş ve bollaşmıştır. Bu ay mezgit balığı da bolca tüketilebilecek lezzetli balıkların başında gelir. Tekir, çinekop ve kofana da bol miktarda çıkmaktadır.

Şubat:

Çinekop bolca tezgahlarda bulunmaya devam etmektedir. Mezgit de bu ay bollaşan balıklardandır. Şubat ayında pahalı da olsa kalkan balıkları tezgahları süslemeye başlamıştır.

Mart:

Mart ayında palamut ve uskumru gibi yağlı balıklar soğuk hava depolarından tezgahlara çıkmaktadır. Çinekop azalır ama hamsi halen tezgahlardadır. İstavrit ise oldukça azalmıştır artık. Bu ay mezgit ve tekir tüketilecek en uygun balıklardır. Kalkan balığı Mart ayında daha da lezzetli olur. Deniz levreği de bolca yakalanabilmektedir.

Nisan:

Levrek, mercan ve kırlangıç artık bolca yakalanmaktadır. Barbunya (barbun) balığı da bu dönemde bolca yerini alır. Lezzetli bir balık olan barbunu bolca tüketebilirsiniz. Bu ayın 15’inde balık avlama yasağı artık başlamıştır.

Mayıs:

Deniz levreği lezzetini korumaya, barbun da aynı şekilde bulunmaya devam etmektedir. Bu ay mercan ve iskorpit balıkları da doyurucu bir lezzet olarak tezgahlarda bulunmaktadır.

Haziran, Temmuz, Ağustos:

Av sezonunun bitmesi ile birlikte balık tezgahları da azalmaya ve kapanmaya başlar. Bu dönemde artık Akdeniz balıkları olan grida, akya ve mercan gibi balıkları az sayıdaki balıkçılardan temin edebilirsiniz.

ATAŞEHİR KENT REHBERİ

ATAŞEHİR BALIKÇILAR

BALIKÇI ADNAN ATAŞEHİR

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2016, 19:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER