Bakü'de Tarihi bina yol için ayaklandı!

Bakü’deki tarihi bir binanın, genişletilen yolla kesişmesi, eşine az rastlanır bir olayın gerçekleşmesine neden oldu.

Bakü'de Tarihi bina yol için ayaklandı!
Bakü'de Tarihi bina yol için ayaklandı!

 Bakü’deki tarihi bir binanın, genişletilen yolla kesişmesi, eşine az rastlanır bir olayın gerçekleşmesine neden oldu. 105 yıllık binayı yıkmak istemeyen yetkililer, özel düzenekle bu yapıyı kaldırarak başka bir yere taşıdı. Bakü Valisi Hacıbala Abutalıbov, yapılan işlemle binanın ömrünün daha da uzadığı kanaatinde.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de valilik, merkezî yerlerden biri olan Fuzuli Sokağı’na park yapmak için kolları sıvadı. Altında 3 bin 500 araçlık otopark, içerisinde çok sayıda havuz ve egzotik ağacın bulunacağı park için bazı binaların yıkılması gerekiyordu.

Ne var ki yerle bir edilmesi gereken yapılardan biri tarihî bina olunca ilginç bir yönteme başvuruldu. 105 yıllık geçmişi bulunan bina, yıkılmak yerine 210 adet özel hidrolik düzenekler vasıtasıyla kaldırılarak, 9 hidrolik araçla kaydırıldı.

Uzunluğu 52, genişliği 35, yüksekliği ise 20 metre olan binanın taşınması için kullanılan düzeneklerin 8 büyüklüğünde depreme dayanıklı olduğu ifade edildi. Yaklaşık beş gün süren çalışma 18 bin ton ağırlığındaki binanın 10,6 metre taşınmasıyla son buldu.

Hollanda merkezli bir şirket tarafından gerçekleştirilen taşınma işlemi anbean kameralarla kayda alındı. Çalışmaları yerinde izleyen Bakü Valisi Hacıbala Abutalıbov, yapılan işlemle binanın ömrünün daha da uzadığı kanaatinde. Bina sakinlerinin, valiliğin kiraladığı evlere yerleştirildiğini söyleyen Abutalıbov, tarihî binanın yeni temelinin iki hafta içinde oluşturulacağını belirterek, daha sonra da restorasyona başlanılacağını dile getirdi.  Öte yandan 70 bin metrekarelik park projesi için diğer binalar istimlak edilerek yıkıldı.

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2013, 22:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER