"Yaşlı Dostu Kentler" Çalıştayı Ataşehir'de gerçekleşti.

"Yaşlı Dostu Kentler" Çalıştayı Ataşehir Erdal Eren Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

"Yaşlı Dostu Kentler" Çalıştayı Ataşehir'de gerçekleşti.

"Yaşlı Dostu Kentler" Çalıştayı Ataşehir'de gerçekleşti.

"Yaşlı Dostu Kentler" Çalıştayı Ataşehir Erdal Eren Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Yaşlı Dostu Kentler Çalıştayın da sorunlar masaya yatırıldı
Yaşlılara yönelik bütüncül bir kent politikasının oluşmasında yerel bir rehber geliştirme amacıyla Ataşehir Kent Konseyi ile İstanbul Kent Konseyi’nin birlikte düzenlediği "Yaşlı Dostu Kentler" Çalıştayı Erdal Eren Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.


Ataşehir Kültür Müdürlüğü Koordinatörü Ali Uğurlu’nun sunuculuğunu yaptığı  Ataşehir Kent Konseyi ve İstanbul Kent Konseyi ortaklığıyla düzenlenmesi planlanan bir dizi çalıştaydan ilki olan “Yaşlı Dostu Kentler Çalıştayı” Ataşehir Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde düzenlendi. Çalıştay; kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve meslek odaları temsilcilerinden olmak üzere pek çok kişinin katılımı ve katkısıyla gerçekleşti. Erdal Eren Kültür Merkezi’nde gerçekleşen çalıştaya, birbirinden farklı kurum ve kuruluşları temsilen bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere 98 kişi katıldı.

“YEREL KENT KONSEYLERİNE ÖRNEK OLUŞTURABİLMESİ ADINA ÖNEMLİ BİR GELİŞME SAĞLANDI”

Ataşehir’in mevcut ve gelecek nüfusuyla yaşlıların giderek ağırlık kazandığı bir kente dönüşmesi itibariyle yaşlı nüfusuna yönelik sosyal politikaların ve uygulamaların çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasının daha da öncelikli bir gereklilik haline gelmiş olduğunun altı çizildi. Bu çalıştayla; diğer yerellere ve daha üst ölçekli çalışmalara ışık tutacak örnek bir modele oluşturmaya yönelik önemli bir adım atılmış oldu. Çalıştayın açılış konuşmalarını; İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, Ataşehir Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu ve Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez yaptı. +65 Yaşlı Hakları Derneği Kurucularından Ferhat Boratav ve İstanbul Planlama Ajansı’ndan Sosyal Politikalar Ofisi Koordinatörü Zelal Yalçın çalıştayın perspektifini ortaya koyan birer sunum gerçekleştirdi. Konuşmacılar yaşlılığın insan hayatında doğal bir süreç olduğu, dahası bu sürece ilişkin bütüncül politika ve yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğu konusuna vurgu yaptılar.

“YAŞLILIK İNSAN HAYATININ DOĞAL SÜREÇLERİNDEN BİRİDİR”

Çalıştayın açılışında konuşan Ataşehir kent Konseyi Başkanı Turan Dolu; “ Yaşlılık insan hayatının doğal süreçlerinden biridir. Dünya nüfusunun olduğu gibi kentlerimizin nüfusu da gittikçe yaşlanmaktadır. Gerek İstanbul, gerekse Ataşehir, mevcut ve gelecek nüfusuyla yaşlıların giderek ağırlık kazandığı bir kente dönüşmektedir. Yaşlı nüfusa yönelik sosyal politikaların ve uygulamaların çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması, yaşlı bireylerin bakımı, aktif yaşlanması, kuşaklararası iletişim ve toplumsal dayanışmanın sağlanması, sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürmesi, kentsel ve toplumsal süreçlere örgütlü katılımı; kentsel, mekânsal altyapı ve kentsel/ toplumsal hizmetlerle yakın ilişkilidir. Tüm bu süreçlere ilişkin bütüncül politika ve yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerini kullandı.

“SORUNU KAZANIM VE KATKIYA DÖNÜŞTÜRMEYE İHTİYACIMIZ VAR”

Dolu; “Böylece yaşlanmanın geciktirilmesi, karşılıklı ilişki ve çalışmayla sorunu sorun olmaktan çıkartıp aksine zenginliğe dönüştürmek yerel idareler olsun, kent konseyleri olsun, akademisyenler olsun elbirliğiyle çalışmasına ve ortak bir yaklaşımla bütüncül politikalardan sorunu kazanım ve katkıya dönüştürmeye ihtiyacımız var. Umarım bu Çalıştay bu konuya önemli bir katkı sunar” diyerek katkı sunan ve destek veren kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.

“DİLERİM BUGÜN BURADA GÜZEL SONUÇLARI BERABER ALABİLİRİZ”

İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi yaşanmış birkaç örnek vererek yaptığı konuşmasında; “Yapılan bu değerli çalışmaya İstanbul Kent Konseyi olarak katkı sunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu tür çalışmalarda kent Konseylerinin alameti harikası olan meclislerin yaklaşımlarını ve dönüşümlerini çok iyi öğrendik. Bu meclisleri oluşturanlar tek tip değil farklı guruplar var. Bu gurupların farklı yapıları ve yaklaşımları Kent Konseylerinin çalışmalarına önemli katkı sağlamaktadır. Yaşlıların yalnızlığa terk edilmemesi ve yaşamları boyunca çeşitli aktivitelerle onları hayata bağlamak önemli bir görevdir. Genelleme yapmak istemiyorum ama yerel yönetimler bu yaşlılık politikasında olumlu adımlar atarak onların günlük yaşamlarında kolaylıklar sağlayabilirler. Onlardan hizmet almaktan ziyade hizmet vermeyi düşünmeleri ve hayata geçirmeleri lazım. Tüm bunları düşünerek yaptığımız çalışmalar sonunda belli mesafeler aldığımız söyleyebilirim. Dilerim bugün burada yaşlılarımızın hayatın son zamanlarını güzel geçirecek sonuçları beraber alabiliriz” diye konuştu.

“BURADA ÇIKACAK SONUÇLARI DA HİZMETLERİMİZE DÂHİL EDECEĞİZ”

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez, sizleri Belediye Başkanımız Sayın Battal İlgezdi ve şahsım adına selamlıyorum diyerek şöyle konuştu: “ Bildiğiniz gibi dünya genelinde olduğu gibi yaşlılık kentimizin de bir sorunu. Bugün burada yaşlılarımızın huzuru, refahı başta olmak üzere kentte nasıl yaşayabileceklerini, onları nasıl rahat bir ortama kavuşturacağımızı kapsayacak iyi bir çalışma olacağına inanıyorum. Burada çıkacak sonuçları da hizmetlerimize dâhil edeceğiz. 2009 tarihinden bu güne yaşlılarımızın huzuru ve refahı için birçok çalışma yaptık. Yaşlı Bakım Evi’nde günlük çeşitli aktivitelerle gününü geçiren yaşlılarımıza ayrıca evlerine sıcak yemek hizmeti veriyoruz. Burada çıkacak sonuçları da belediye olarak bir kazanım kabul edip yaşlılarımıza hizmete devam edeceğiz. Çalıştayın başarılı olmasını diler katılımızdan dolayı teşekkür ederim.”   Protokol konuşmalarından sonra söz alan katılımcıların da görüşlerini belirtmeleri sonucunda sonuç bildirgesi hazırlanarak paylaşılacak. 

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2022, 16:55

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER