İstanbul, ‘dünya finans ligi’nde Şanghay, Dubai ve Moskova’yı geçti

İstanbul, ‘dünya finans ligi’nde Şanghay, Dubai ve Moskova’yı geçti

 İstanbul, ‘dünya finans ligi’nde Şanghay, Dubai ve Moskova’yı geçti

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, İstanbul’un finans merkezi olması konusunda yürütülen faaliyetlerin sonuç vermeye başladığını belirterek, “Global Finans Endeksi’nde İstanbul’un puanı yükselişte. Şanghay, Moskova ve Dubai’yi geride bıraktı” dedi.İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İstanbul’un Global Finans Endeksi içinde geçen yıl puanı en çok artan şehir olduğunu belirterek, “İstanbul’un finans merkezi olması ile ilgili yürtülen faaliyetler sonuç vermeye başladı” dedi. Global Finans Endeksi’nde, geçen yıl ilk 6 ay ile son 6 ay arasında İstanbul’un Şanghay, Dubai ve Moskova’yı geride bırakarak finans piyasalarında en hızlı yükselen puana sahip olduğunu kaydeden Erkan, “İstanbul’un finans merkezi olma konusundaki bir farkındalık eksikliği vardı, bu şimdi değişti. İstanbul için düşündüğümüz plan diğer borsalara rekabet değil, işbirliği sağlayacak şekilde bir programı kapsıyor” diye konuştu.

Ulaşılabilirlik artacak

Erkan, Türk-İngiliz İş Konseyi’nin (TİİK) Londra’da düzenlediği ‘Grow with Turkey -(Türkiye ile büyüyün)’ konferansı kapsamında, Türkiye’nin neden finans merkezi olması gerektiğini anlattı. İstanbul’un uluslararası işlemler için saat dilimi açısından iyi bir noktada bulunduğuna dikkat çeken Erkan, “İngiltere’deki fonlar Türkiye’de oldukça aktif. Bölge finans merkezi haline gelirse bu fonların erişimi daha da artacak. İngiltere pay kaybetmeyecek, aksine İstanbul ile birlikte ulaşılabilirliği artacak” dedi.

İstanbul hisse köprüsü de olacak

İstanbul finans merkezi ile ilgili kurulacak sistemin bölge borsalarını da geliştireceğini kaydeden Erkan, şöyle konuştu: “Bölge borsalarının İMKB ile bağı olan ayrı bir sistem kurulacak. İstanbul finans merkezinde yapılması düşünülen merkeze birçok ülke borsası bağlı olacak ve buradan işlem yapma hakkı olacak. Diyelim başka bir ülke borsasısınız ve İstanbul’daki sisteme üyesiniz. Bu durumda Türkiye’deki bir kişi bu platformdan girip örneğin Bulgaristan borsasında işlem gören hisseyi alabilecek. İstanbul bir tür köprü vazifesi görecek.”
Somut adımlar bekliyoruz
Erkan’ın anlattığına göre, bu sistem ile her şirket kendi ülke borsasında halka açılacağı için sermaye de o ülkede kalacak. Ancak girdiği ağ sayesinde onlarca ülkedeki yatırımcılar bu şirketin hisse senetleri alınıp satılabilecek. Erkan bu proje ile kimlerin ilgili olduğu konusunda şunları söyledi: “Ortadoğu, Kuzey Afrika, Doğu Avrupa aslında bölgedeki tüm borsalar bu sisteme dahil olmaya istekli. Bunun yanında Nasdaq, New York, FTSE gibi gelişmiş borsaları da sisteme girmek için izliyor.”

İstinye’ye medya merkezi kurulacak

İMKB’nin İstanbul İstinye’deki merkezinde işlem salonlarının sağlamlaştırılması ve genişletilmesi ile birlikte yenileme çalışmalarına ilişkin ihalenin bir-birbuçuk ay gibi kısa bir süre içinde yapılacağı bilgisini veren Hüseyin Erkan yeni proje ile ilgili, “Yeni projede bir medya merkezi açmayı planlıyoruz” dedi.

Asıl sıcak paracılar Türkler

HÜSEYİN Erkan, asıl sıcak paracıların borsada oynayan Türk yatırımcılar olduğunu iddiasında da bulundu. Yabancıların borsada yatırıma geldiğinde en az 1 yıl kaldığına dikkat çeken Erkan, “Günübirlik alım-satımları yabancıların arkasına saklanan Türkler yapıyor ve piyasaları gaza getiriyorlar” dedi. Erkan, bu noktada alım satım yapan tarafların gösterilmemesi ve emir iptali yapılmasına olanak sağlayan kararlardan geri adım atmayacaklarını da dile getirdi. İMKB, Ekim 2010’da emir iptali ve alım-satım yapan tarafların gösterilmemesi gibi önemli kararlara imza atmıştı. Kararların alındığı 8 Ekim 2010 tarihinden sonra borsada iniş-çıkışların azaldığını anlatan Erkan, “Asıl sıcak paracı Türkler, yabancıların işlem yaptığı aracıları kullanıyor ve yüksek tutarlı alım-satımlar yapıp ‘Yabancılar harekete geçti’ izlenimi yaratıyorlar. “

Ataşehir’e ikiz bina yapılacak

İMKB’nin mevcut binasının şu andaki faaliyetler için yeterli büyüklükte olduğunu belirten Hüseyin Erkan, “Ataşehir’e yeni bir bina yapılacak. İMKB buraya taşınmayacak, bu ikiz bir bina olacak” dedi.

İMKB ne deveye ne kuşa benziyor

İMKB’nin statüsünün halen belirsiz olduğunu dile getiren Hüseyin Erkan, dünyadaki diğer büyük borsaların birleşmesi ile ilgili gelişmelere de değindi. İMKB’ye yönelik de zaman zaman birleşme ve satın alma teklifleri geldiğini kaydeden Erkan, “İMKB ne anonim şirket ne de meslek kuruluşu. İMKB’nin ilk başkanı Muharrem Karslı’nın dediği gibi ‘Ne deveyiz ne kuş’. Herhangi bir işlem yapılmadan önce kanun değişikliği gerekiyor. İMKB’nin hangi şekli alacağı konusu herkes tarafından tartışılmalı” diye konuştu.

hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER