Ataşehir Hali Tuzla'ya taşınıyor

46 yıldır hizmet veren Ataşehir sebze-meyve hali, Tuzla Aydınlı'da 450 bin metrekarelik alana taşınıyor...

Ataşehir Hali Tuzla'ya taşınıyor
 Ataşehir Hali Tuzla'ya taşınıyor

46 yıldır hizmet veren Ataşehir sebze-meyve hali, Tuzla Aydınlı'da 450 bin metrekarelik alana taşınıyor...
46 yıl önce hizmet vermeye başlayan ancak uzun süredir trafiği olumsuz yönde etkileyen Ataşehir sebze ve meyve hali, Tuzla'ya taşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)tarafından Aydınlı'da 450 bin metrekarelik araziye kuralacak hal, çağdaş, modern, çevre dostu ve dünyaya örnek olacak bir proje olarak tasarlandı. 90 bin metrekarelik alanda hizmet veren mevcut hal sosyal alanların eksik olmasının yanı sıra, ürün getiren kamyonların TIR'lara dönüşmesi, paketleme, kasa yıkama gibi tesislerin eksikliği gibi nedenlerle yetersiz kalıyor.
İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın "Dünyaya örnek olacak bir hal projesi" dediği kompleksin projesi 1 ay içinde ihaleye çıkacak, şubat ayı ortasında temeli atılacak. 2018 sonuna kadar hizmete alınması planlalan yeni hal, İstanbul'un yanı sıra, Adapazarı, Gebze ve Kocaeli'ni de kapsayacak şekilde, bölge hali olarak da kullanılabilecek.
450 bin metrekare büyüklüğündeki araziye kuracak olan Aydınlı Meyve Sebze Hali'nin toplam inşaat alanı 205 bin 630 metrekare olacak. Bu alanda 240 adet dükkan, satış birimleri, giriş kontrol noktaları, gıda kontrol binası, kasa yıkama tesisi, paketleme tesisi, atık depolama alanları, idari bina, otoparklar, itfaiye istasyonu, temizlik birimi, otel, cami, kafeler, büfeler, restoran, sağlık ocağı, eczane, PTT ve banka şubeleri yer alacak.
Özellikle hal içerisinde trafik sorunu oluşmaması amacıyla, ürün giriş ve çıkış noktaları farklı güzergahları kullanacak. Ayrıca otopark sorunu oluşmaması için de toplam 2 bin 742 araçlık, açık ve kapalı otopark alanları yer alacak. Tesis içerisinde bin 133 araçlık binek araç, 408 araçlık kamyonet ve bin 201 araçlık TIR ve kamyon otoparkları oluşturulacak.
Proje kapsamında 80 yatak kapasiteli otel, cami, 2 adet kafeterya, 16 adet büfe, 1 adet restoran, PTT şubesi, 5 adet banka şubesi, 3 bin 700 metrekarelik park alanı yer alacak.
Çevre dostu olarak planlanan yeni hal tesisinde, yeşil alanlar oluşturulacak. Bu alanlar hem sosyal amaçlı kullanılacak hem de ağaçlandırma yapılarak karbon salınımına yönelik adım atılmış olacak. Ağaçlandırma için ayrılan alana bin 118 ağaç dikilmesi planlanıyor. Ayrıca bin 427 çalı, 278 bin adet yer örtücü bitki dikimi yapılacak.
Yeni tesisle birlikte alışveriş kültürü de değişecek. Tesis giriş ve çıkışında İstanbulkart benzeri kartlı sistem oluşturulacak. Alışveriş için tesise gelen kişilere verilecek olan bu elektronik kartla alışveriş yapılacak ve nakit para kullanılmayacak.
Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109