Esmâ-ül Hüsnâ ne demektir?

Diyanet, “Esmâ-ül Hüsnâ”nın ne demek olduğunu bilmeyen vatandaşlar için açıkladı.

Esmâ-ül Hüsnâ ne demektir?
Esmâ-ül Hüsnâ ne demektir?

Diyanet, “Esmâ-ül Hüsnâ”nın ne demek olduğunu bilmeyen vatandaşlar için açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı resmi internet sitesinden vatandaşların çok merak ettiği soruları yanıtlamaya devam ediyor.
 
Bazı vatandaşlar, “Esmâ-ül Hüsnâ ne demektir?” sorusunu Diyanet’e yöneltti.
 
Konu ile ilgili Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İsmin çoğulu olan Esmâ kelimesi ile, ‘en güzel’ anlamındaki Hüsnâ kelimesinin oluşturduğu bir sıfat tamlaması olan Esmâ-ül Hüsnâ, ‘en güzel isimler’ anlamında yüce Allah’ın bütün isimleri için kullanılan bir terimdir."
 
Kur’an-ı Kerim’de ‘Allah, kendisinden başka ilâh olmayandır. En güzel isimler O’na mahsustur.’ (Tâhâ, 20/8), ‘En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nun şanını yüceltmektedirler. O galiptir, hikmet sahibidir.’(Haşr 52/24) meâlindeki âyetlerde de ifade edildiği gibi en güzel isimler Allah’a mahsustur. Çünkü bütün kemal ve yetkinliklerin sahibi O’dur. O’nun isimleri en yüce ve mutlak üstünlük ifade eden kutsal kavramlardır. Allah’ın isimlerine Esmâ-ül İlâhiyye de denilir.
 
Allah Teâlâ’nın Kur’an’da ve sahih hadislerde geçen pek çok ismi vardır. Kul bu isimleri öğrenerek Allah’ı tanır, O’nu sever ve gerçek kul olur. Kur’an’da ‘En güzel isimler Allah’ındır. O halde O’na o güzel isimlerle dua edin.’ (A`râf, 7/180) buyrularak, Esmâ-ül Hüsnâ ile dua ve niyazda bulunulması emredilmiştir. Esmâ-ül Hüsnâ'nın birden fazla olması, işaret ettiği zâtın birden çok olmasını gerektirmez, bütün isimler o tek zâta delâlet ederler: ‘De ki: İster Allah deyin, ister Rahmân deyin, hangisini deseniz olur.’(İsrâ, 17/110)
 
Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadislerinde, yüce Allah’ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhârî, Da`avât, 68; Tevhîd, 12; Müslim, Zikr, 2; Tirmizî, Da`avât, 82). Hadislerde geçen ‘saymak’ (ihsâ) ve ‘ezberlemek’ (hıfz) ile maksat Allah’ı güzel isimleriyle tanımak ve O’na iman, ibadet ve itaat etmektir. Allah’ın isim ve sıfatları 99 isimden ibaret değildir. Allah’ın âyet ve hadislerde geçen başka isimleri de vardır. Hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamına değil, bu isimlerin Allah’ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir” ifadeleri kullanıldı.
 
Derleyen: Burcu KASARCI / İstanbul Ajansı


Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2014, 19:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109