Türkiye'de Ekmek tüketimi çok, Ekmek kültürü yok

Fransız fırın kültürünü Alain markasıyla Türkiye'ye getiren girişimci Hakan Ariç: Türkiye, dünyanın en çok ekmek tüketen ülkelerinden biri ama bir ekmek kültürümüz yok. Sanırım böyle bir kültürün içine doğmamışız...

Türkiye'de Ekmek tüketimi çok, Ekmek kültürü yok
Tam 150 yıllık bir geçmişi bulunan Alain, bir pastane zinciri. Fransa dışında dört noktada daha şubesi bulunan bu Fransız fırını yaklaşık dört ay önce İstanbul Ataşehir'de açıldı. Masa ve sandalyelerinden şeflerine kadar her şeyin ithal olduğu Alain'i Türkiye'ye getiren girişimci Hakan Ariç'le Fransız fırınlarını ve Alain'i konuştuk.

Firmeninfo Alain Artisan Boulanger
Alain Artisan Boulanger
Vedat Günyol Caddesi, Dilek Sokak, No:2 ATAŞEHİR


 Alain, bir Fransız fırını. Peki, Fransız fırınlarının ne gibi özellikleri vardır?

Fransa'da pastanelerde sadece pasta ürünleri, şekerlemecilerde şekerleme vardır. Ama fırınlarda sadece ekmek yoktur Türkiye'deki gibi. İşin içinde hamur, maya gibi şeyler olduğu için fırın şemsiyesi altında her şey var.

150 ÇEŞİT EKMEK VAR

 Türkiye'deki fırınlarda neden sadece ekmek var sizce?

Biz dünyanın en çok ekmek tüketen ülkelerinden biriyiz. Ama bir ekmek kültürümüz yok. Bu sanırım doğal süreçlerle ilgili bir durum. Böyle bir kültürün içine doğmamışız. Yöresel ekmeklerimiz var tabii, mesela Trabzon ekmeği. Ama kültürümüz yok.

 Konseptinizin özellikleri neler?


Fransa demek kafeler; sokağa serpiştirilmiş minik masa ve sandalyeler demek. Müşterilerimiz buraya geldiğinde kendilerini Fransa topraklarında hissetsin istedik. Bu yüzden konsepti; içiyle, dışıyla, şefleriyle getirdik. Şeflerimiz aileleriyle, oturma ve çalışma izinleriyle birlikte geldi.

 Ne tarz ürünler var burada?

Mesela Türkiye'deki gerçek kruvasanı sadece biz yapıyoruz. Diğer yerlerde gördükleriniz sadece şekil olarak gerçeğine yakın. Biz burada orijinal olanı sunmaya çalışıyoruz. Baget ekmek için de aynı şey geçerli. Burada 150 çeşit ekmek üretebiliyoruz. Kuru pastalar, ekler, Fransa'ya özel çok farkı tatlar...

reçete veremem!

 Bize, özel tariflerinizden bir tanesini verebilir misiniz?


Ben size reçeteyi vereyim, tüm imalathanemizi açayım yine de bizim şeflerimizin yaptığı gibi olmaz. (Gülüyor) O yüzden bir reçete veremem.

 İmalat da burada yapılıyor, değil mi?

Evet, imalathanemiz de burada ve 24 saat çalışıyor. Çünkü sabah 7'den akşam 9'a kadar hizmet veriyoruz. Günün farklı saatlerinde sürekli taze ürün çıkıyor. Ekipmanların yüzde 75'ini yurt dışından getirdik. Mayamızı ve suyumuzu da kendimiz üretiyoruz. Tel: 0216 574 57 00

"BU YEDİĞİMİZ EKLER iSE ÖNCEKİLER NEYDİ?"

 Müşterilerden gelen eleştiriler ne yönde?

Bizim asıl amacımız; orijinal lezzetleri, orijinal reçeteleriyle sunmak. Şeflerimiz de özel. Buradaki ürünlerimizin tadı diğer yerdekilere benzemez. Mesela çok sayıda müşterimiz "Burada yediğim 'ekler'se, daha önce yediklerimiz neydi ya da bunlar uzaydan mı geldi?" dedi.

 Nasıl ürünler kullanıyorsunuz?

Ürünleri imal ederken hiçbir şekilde ham maddelerinden taviz vermiyoruz. Yaklaşık 25 küsur çeşit çikolata kullanıyoruz. Bunların bir kısmı ithal bir kısmı ise buradan alınıyor. Mesela kruvasanda asla margarin kullanmayız. Fransa'dan gelen özel kruvasan yağı kullanırız. Bu nedenle hem midenize rahatsızlık vermez hem de diğer yediklerinize benzemez.

MUSTAFA CECELİ MÜDAVİMİMİZ

 Peki ürünler bu kadar özel olunca, fiyatlarınız da yüksek mi acaba?


Piyasadaki birçok markadan daha ucuza satıyoruz ama belki de üç katı daha maliyetli yapıyoruz. Mesela kruvasanlar 4 lira ama belki de 14 lira olmalı. Fakat bizim yaklaşımımız fiyat odaklı değil. Klasik baget ekmek 2; kara buğdaylı baget ekmeğimiz de 3.5 lira.

 Müdavimleriniz arasında ünlü isimler de var mı?

Birçok sporcu; yerli ya da yabancı futbolcu, basketbolcu geliyor... Sanat dünyasından da çok sayıda müşterimiz var. Mesela en büyük müdavimlerimizden biri ünlü şarkıcı Musfata Ceceli; çok sık gelir buraya.

ATAŞEHİR TEL : Tel: 0216 574 57 00
Firmeninfo Alain Artisan Boulanger
Alain Artisan Boulanger
Vedat Günyol Caddesi, Dilek Sokak, No:2

sabah

Daha fazla Bilgi İçin Tıkla

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER